Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mysql] [php] Nawiązanie połaczenia z bazą MySQL, mysql_connect....
abcabc5

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Jestem nowym użytkowikiem forum. Niedawno zacząłem uczyć się od podstaw programowania w php i tworzenia baz danych w MySQL, proszę zatem o wyrozumiałość dla moich "naiwnyc pytań". Zainteresowałem się tą tematyką, poniewaz potrzebuję dobrego narzędzia do prowadzenia bazy danych w sposób uporządkowany, z możliwością generowania automatycznych pism wg szablonu. Dostępne pakiety biurowe są w tym celu niestety niewystarczające, zwłaszcza jeśli zachodzi potrzeba pracy wielostanowiskowej....
Tyle o mnie, zatem do rzeczy:
użycie bazy danych MySQL w PHP rozpoczyna się od funkci mysql_connect(), której przekazujemy adres serwera, nazwę użytkownika (np. "root") i hasło (przykładdla komputera bez dostępu do sieci: mysql_connect("127.0.0.1", "root", "tajnehaslo"). Problem pojawia się, gdy funkcja nie działa, np. skrypt dział poprawnie na jednym komputerze, a użyty na innym już nie (po odpowiedniej zmianie adresu IP oczywiście), lub też działał wcześniej na danym komputerze, a obecnie już nie działa. Gdzie należy szukać błedu i co najważniejsze - jak go skuteczie znaleźć i naprawić. Przypuszczam, że jest to kwestia odpowiedniej konfiguracji serwera (Apache)? Skąd nagle mogły pojawić się błędy, skoro wcześniej serwer został poprawnie skonfigurowany i działał?

Ten post edytował abcabc5 12.12.2007, 08:22:24
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:09