![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o radę, mam w bazie tabelę zawierającą pola : id, województwo, miasto. W tabeli jest 16 województw, czyli 16 rekordów, w każdym województwie jest kilkanaście miast, czyli jeden rekord w tabeli wygląda np. tak: id: 1 województwo: małopolskie miasto: Kraków, Nowy Targ, Rabka, Zakopane,....... itd. Jakiego użyć zapytania abym w wyniku otrzymał miasta z danego województwa? Za ewentualną pomoc z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 663 Pomógł: 6 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumialem strukturę twojej tabeli ale czy chodzi Ci o coś takiego ?
jak chcesz tylko jedno to sobie dodaj limit
Ten post edytował Black-Berry 6.06.2007, 21:18:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 15 Dołączył: 2.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli po prostu chcesz wydobyć z bazy konkretny rekord, używasz zapytania:
To zapytanie pobierze z tabeli 'nazwa_tabeli' wartości wszystkich pól ('*' oznacza wszystkie pola) rekordu, którego pole id ma wartość 1. (w Twoim przypadku wójewództwa małopolskiego). Zastanów się jednak nad samą konstrukcją bazy, bo z tego co widzę to nie jest ona zgodna z 1NF (pierwszą postacią normalną). 1NF mówi, że w każdej kolumnie można umieścić tylko jedną wartość (a ty umieszczasz klikanaście miast w jednym polu tabeli). Znormalizowana baza powinna wyglądać tak: Kod tabela 'wojewodztwa'
- woj_id /* identyfikator danego województwa */ - nazwa /* nazwa województwa */ tabela 'miasta' - miasto_id /* identyfikator miasta */ - woj_id /* identyfikator województwa, do którego należy to miasto */ - nazwa /* nazwa miasta */ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za Wasze odpowiedzi, faktycznie Void masz racje - nie przemyślałem tego. Zbuduję te tabele zgodnie z Twoją podpowiedzią. Jeśli dobrze zrozumiałem to w tabeli 'miasta' wartość w poszczególnych rekordach dla pola 'woj_id' będzie się powtarzać zgodnie z przynależnością poszczególnych miast do danego województwa.
Czyli jeśli małopolskie w tabeli województwa będzie miało woj_id = 1 to miasta które są położone na terenie tego województwa (np. Kraków, Nowy Targ, Rabka, Zakopane) w drugiej tabeli będą miały ten sam numer - identyfikator w tym przypadku 1. Zatem abym później wyświetlił na stronie wszystkie miasta z danego województwa podam do bazy zapytanie z wartością konkretnego identyfikatora, czy tak? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 18:14 |