![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_Arek- |
![]()
|
Goście ![]() |
jestem laikiem jeśli chodzi o php i mysql. chodzi o to że próbuję wyszukać coś w danej tabeli i jeśli znajdę to wykonuję jedną instrukcję a jeśli nie znajdę to wykonuję inną instrukcję
na razie mam tylko taki kod: Kod $sprawdzanie = db_query("SELECT ilosc slowo FROM szukane_slowa WHERE slowo='$edit[keys]'"); while ($sprawdzanie2=db_fetch_array($sprawdzanie)){ db_query("INSERT INTO szukane_slowa SET ilosc='1', slowo='$edit[keys]'"); } zakładając że powyższe zapytanie zwraca mi tylko jeden wynik, do bazy danych zostanie dodany jeden wpis. a jak zrobić żeby w przypadku braku wyników spełniających to zapytanie zostały wykonane jakieś inne instrukcje (dopisanie $edit[keys] do kolumny slowo)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj ilosc rekordow, ile Ci zapytanie zwrocilo, wykorzystaj instrukcje mysql_num_rows
-------------------- |
|
|
-Gość_Arek- |
![]()
|
Goście ![]() |
dziękuję bardzo, zadziałało!
|
|
|
-Gość_Arek- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam kolejny problem: jeśli jest już w bazie $edit[keys] to ilosc chcę zwiększyć o jeden. samo zwiększenie napisałem (chyba dobrze) ale nie potrafię wyciągnąć wartości z ilosc
mam coś takiego: Kod $sprawdzanie = db_query("SELECT ilosc slowo FROM szukane_slowa WHERE slowo='$edit[keys]'");
$sprawdzanie2 = db_num_rows($sprawdzanie); if ($sprawdzanie2 == 0){ db_query("INSERT INTO szukane_slowa SET ilosc='1', slowo='$edit[keys]'"); } else { // ----------tu muszę pobrać wartość z ilosc i zwiększam ją o jeden----------- $zwiekszone += 1; db_query("UPDATE szukane_slowa SET ilosc='$zwiekszone' WHERE slowo='$edit[keys]'"); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W selekcie mozesz wyciagnac wartosc zwiekszona, tak samo mozesz zwiekszac na poziomie update.
Dla selecta
Dla update
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:39 |