![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, mam pewien problem ze skonstruowaniem zapytania.
mam dwie tabele: druzyny i uzytkownicy sa one polaczone referencja
i w ten sposob pobieram wzajemne dane natomiast kiedy potrzebuje pobrac w jednym rekordzie Kod team_id | team_tag | ... | liczba_graczy_w_teamie pojawia sie problem, bo nie bardzo wiem jak zastosowac odpowiednio count() przy danych w kilku tabelach nie bardzo znam zaawansowana skladnie SQL, wiec bylby wdzieczny za wskazowki jakie konstrukcje powinienem tu zastosowac, ewentualnie gotowe rozwiazanie ![]() pzdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bo nie bardzo wiem jak zastosowac odpowiednio count() przy danych w kilku tabelach Tak samo jak przy 1 tabeli
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki, w koncu sobie poradzilem, nie wiem czemu nie wpadlem na to, ze to moze byc takie proste
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Podepne sie pod pytanie bo mam problem z tym zapytaniem.. Kod $cid=mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or cannot(); mysql_select_db("usr_web2_2"); $sql = mysql_query("SELECT COUNT(nrzgloszenia) FROM konkurs_zgloszenia") or Die('zll'); while ($row = mysql_fetch_assoc($sql)) { $zgloszen = $row; } mimo, ze zapytanie poprawne, powinno zwrócić liczbe, mi zwracaj "array" a gdy zrobie to tak: Kod $cid=mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or cannot(); mysql_select_db("usr_web2_2"); $sql = mysql_query("SELECT COUNT(nrzgloszenia) FROM konkurs_zgloszenia") or Die('zll'); $zgloszen = $row; zwraca "resource id#9" z gory dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2006 Skąd: okolice Warszawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz dać $row[0], a nie $row. u mnie tak działa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety, jak zamieniam $row na $row[0] , to nie wyswietla nic
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
juz zadzialalo. problem byl z funkcja mysql_fetch_assoc ... jakos jej nie czytal. zastosowalem mysql_fetch_array
poprawny kod: Kod $cid=mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or cannot(); mysql_select_db("usr_web2_2"); $sql = mysql_query("SELECT COUNT(nrzgloszenia) FROM konkurs_zgloszenia") or Die('zll'); $row = mysql_fetch_array($sql); $zgloszen = $row[0]; dzieki za pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam zastosowac alias do COUNT(nrzgloszenia) AS ilosc
Pozniej ilosc bedzie ideksem w tablicy $row -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:34 |