Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [mysql] Zapytanie
styryl

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam oto taki problem:

mam 2 tabele

1. Oceny

id ocena glosow what id_what

2. Filmy

id title tresc kat date stat dstat act opened id_user

Chce teraz wyciągnąć najwyżej ocenione filmy przy czym uwzględniając z tabeli filmy stat = 1 i dstat = 1

Ocena jest wyliczana tak:

$ocena_ = $ocena_ / $glosow_;
$ocena_ = round ($ocena_ , 1);

Czyli dziele sume ocen z kolumny oceny przez ilość oddanych głosów z kolumny glosow

Nie mam pomysłu jak to zrobić proszę o pomoc.

Pzdr
Go to the top of the page
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Pokaż co do tej pory wymyśliłeś.
+Quote Post
styryl

-----

$q = "SELECT * FROM oceny WHERE what = 'filmy' ORDER BY ocena DESC LIMIT 10";

potem w pętli wyciągam z tablei filmy, dane ale to się mija z celem. Dlatego pisze tutaj o pomoc
+Quote Post
djbarca

-----

tzn zakladam ze jeden rekord w tabeli oceny jest dla jednego filmu to bylo by chyba tak:

1. $rekord = mysql_query("SELECT f.title,o.ocena,o.glosow,(o.ocena/o.glosow) as wynik
  2. FROM filmy f LEFT JOIN oceny o ON o.id_what = f.id WHERE f.what='filmy' && f.stat='1' && f.dstat='1' ORDER BY wynik DESC LIMIT 10");

i teraz np wykorzystanie
  1. while ($re = mysql_fetch_array($rekord))
  2. {
  3. echo "Tytul filmu: {$re[0]} ma ocene: {$re[1]} i glosow {$re[2]} wynik = ".round($re[3],1)."<br/>";
  4. }

Ten post edytował djbarca 29.03.2010, 21:38:14
+Quote Post
blawat

-----

select (o.ocena/o.glosow) ocena_srednia, f.* from oceny o, filmy f where o.id_what=f.id and f.stat=1 and f.dstat=1 order by ocena_srednia desc

Cytat(djbarca @ 29.03.2010, 21:37:39 ) *
tzn zakladam ze jeden rekord w tabeli oceny jest dla jednego filmu to bylo by chyba tak:

1. $rekord = mysql_query("SELECT f.title,o.ocena,o.glosow,(o.ocena/o.glosow) as wynik
  2. FROM filmy f LEFT JOIN oceny o ON o.id_what = f.id WHERE f.what='filmy' && f.stat='1' && f.dstat='1' ORDER BY wynik DESC LIMIT 10");

z jego struktury tabeli raczej bym wnioskowal ze tabela ocen odnosi sie ogolnie do ocen np: ocen ksiazek dlatego ma tam wstawiona kolumne "what"

w takim wypadku left join zle zadziala bo nie wszystkie oceny beda odnosily sie do filmow i wskocza do wynikow null'e

Ten post edytował blawat 29.03.2010, 21:48:08
+Quote Post
blawat

-----

Cytat(djbarca @ 29.03.2010, 21:47:31 ) *
ogolnie to chyba to samo (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

ogolnie to nie ... polecam doczytanie o rozniacach pomiedzy uzywaniem bezposredniej relacji tak jak podalem a uzyciem jej z joinm
+Quote Post
djbarca

-----

racja sprawdziłem. ale i w twoim i w moim przkladzie jesli nie będzie oceny to nie zobaczymy filmu

Cytat
select (o.ocena/o.glosow) ocena_srednia, f.* from oceny o, filmy f where o.id_what=f.id and f.stat=1 and f.dstat=1 order by ocena_srednia desc

nie uwzględniłeś && what='filmy'

byc moze chodzi o cos takiego:
  2. FROM filmy f LEFT JOIN oceny o ON o.id_what = f.id && o.what='filmy' where f.stat='1' && f.dstat='1' ORDER BY wynik DESC");

Ten post edytował djbarca 29.03.2010, 22:13:38
+Quote Post
blawat

-----

Cytat(djbarca @ 29.03.2010, 22:06:46 ) *
racja sprawdziłem. ale i w twoim i w moim przkladzie jesli nie będzie oceny to nie zobaczymy filmu

nie uwzględniłeś && what='filmy'

fakt przeoczenie z mojej strony (zaspany jestem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat(djbarca @ 29.03.2010, 22:06:46 ) *
byc moze chodzi o cos takiego:
  2. FROM filmy f LEFT JOIN oceny o ON o.id_what = f.id && o.what='filmy' where f.stat='1' && f.dstat='1' ORDER BY wynik DESC");

po co na sile pchasz sie w join'y trzeba je najpierw dobrze zrouzmiec bo Twoje zapytanie nie zadziala tak jak powinno :/

krotka tutka z left joina: left join

jesli moglo mi o cos wiecej chodzic to tylko o to:

1. SELECT (o.ocena/o.glosow) ocena_srednia, f.* FROM oceny o, filmy f WHERE o.id_what=f.id AND f.stat=1 AND f.dstat=1 AND o.what='filmy' ORDER BY ocena_srednia DESC

+Quote Post
djbarca

-----

no ok. teraz już nie wiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) czy ja zle zrozumiałem . czy tak naprawdę ma być . możne to wina późnej pory. a co w wypadku gdy nie ma oceny? gdy dodany został nowy film, styryl stronnicuje to sobie na samym końcu chciałbym mieć te filmy bez komentarzy a Twoim zapytaniem pokażą się wszystkie z jakimś tam komentarzem. Ogólnie wiem jaka jest różnica w poszczególnych złączeniach albo lepiej wiem jaki efekt uzyskam stosując poszczególne złączenie. Jeśli się mylę to sry ...
+Quote Post
blawat

-----

Cytat(djbarca @ 29.03.2010, 21:48:31 ) *
no ok. teraz już nie wiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) czy ja zle zrozumiałem . czy tak naprawdę ma być . możne to wina późnej pory. a co w wypadku gdy nie ma oceny? gdy dodany został nowy film, styryl stronnicuje to sobie na samym końcu chciałbym mieć te filmy bez komentarzy a Twoim zapytaniem pokażą się wszystkie z jakimś tam komentarzem. Ogólnie wiem jaka jest różnica w poszczególnych złączeniach albo lepiej wiem jaki efekt uzyskam stosując poszczególne złączenie. Jeśli się mylę to sry ...

pytanie bylo o filmy z ocena

jesli by chcial wszytkie filmy bez wzgledu na to czy maja ocene czy nie to trzeba wtedy uzyc left joina przyczym kolejnosc tabel powinna byc odwrotna -> join dotyczyl by tabeli oceny a nie filmy tak czy siak jestes juz chyba bardzo zaspany (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
djbarca

-----

no trochę .. zmiana czasu daje się trochę we znaki ..

Cytat
Chce teraz wyciągnąć najwyżej ocenione filmy przy czym uwzględniając z tabeli filmy stat = 1 i dstat = 1

ogólnie masz racje , jakoś tak sobie na początku przyjąłem ze chce wszystkie filmy, to nawet, jakby chciał mieć zapytanie na wszystkie filmy to już jest zrobione...

Ten post edytował djbarca 29.03.2010, 23:07:56
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:34