![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Napisałem w życiu już pare skryptów opartych o bazę MySQL, ale ostatnio zaczęło mnie dręczyć 1 pytanie. Mianowicie czy te skrypty są bezpieczne ? Problem polega w tym że zawsze oczywiście łączyłem się z bazą danych, ale nigdy niezamykałem połączenia (czyli mysql_close) ! Czy przez to skrypt jest mniej bezpieczny ? i czy trzeba zamykac łączeniez bazą danych ? Proszę o odpowiedź i pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 1 Dołączył: 29.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/mysql_close
Czytaj manuala, połączenie z bazą jest zamykane automatycznie po wykonaniu skryptu. Ten post edytował flv 7.07.2007, 13:59:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
o ile pamiętam to php samo zamyka połączenie po zakończeniu wykonywania skryptu o ile nie używasz pconnect
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej wielkie dzięki
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie że odkopuje tak stary temat, ale był to pierwszy wynik google na moje zapytanie, a temat nie do końca wyjaśnił mój problem.
Po wykonaniu skryptu połączenie z bazą jest zamykane automatycznie, ale co w przypadku gdy na stronie mamy takie coś np.
echo $Dane_z_DB['kontakt']; // czy takie wyświetlanie danych na stronie jest poprawne? czy połączenie z bazą po wyświetleniu danych zostanie zamknięte? bo teoretycznie skrypt nie zakończył działania bo wciąż wyświetla, tak? czy jestem w błędzie? Pytam bo w statystykach phpMyAdmin (krasnal) pokazuje mi ciągły wzrost zapytań(select 5,27 %,change db 10,95 %,show status 78,31 %) mimo iż na stronie nic nie odświeżam.... "Statystyki zapytań: Od rozpoczęcia jego pracy, do serwera zostało wysłanych 13 197 zapytań" Ten post edytował fr33d0m 2.05.2011, 21:27:31 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 08:18 |