![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam tabele: img_id,gal_id Chciałbym pobrać 10 najnowszysch zdjęć z różnych galerii Robię tak:
Zapytanie to zwraca mi ostatnie 10 zdjęc z galerii jednak są to pierwsze zdjęcia w galeriach Tzn dla 1,1 2,1 3,1 5,2 6,3 7.2 Zwraca 1,1 zamiast 3,1 <- to zdjęcie było ostanie w tej galerii Jak można to zrobić? //pobrać 10 najnowszych zdjęć z unikalnych(każda inna) galerii Ten post edytował mrjozo 17.11.2007, 21:09:51 -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 2 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to może weź
Chyba o to chodzi, ale dokładnie nie wiem bo toś to źle wytłumaczyłeś. -------------------- ![]() ![]() CPU | GPU | RAM | HDD | OS |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 3 Dołączył: 27.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co podałeś nie zadziała:) Pobiera 10 zdjęć najnowszych zdjęć (a jak ktoś dodał 10 zdjęc to galerii to akurat pokaże zdjęcia z tej jednej galerii) a chce żeby pokazało 10 najnowszych zdjęć z różnych galerii
-------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co podałeś nie zadziała:) Pobiera 10 zdjęć najnowszych zdjęć (a jak ktoś dodał 10 zdjęc to galerii to akurat pokaże zdjęcia z tej jednej galerii) a chce żeby pokazało 10 najnowszych zdjęć z różnych galerii Ale chodzi Ci o 10 z tej 10 z tej i 10 z tej czy po np. 2 z każdej? |
|
|
![]()
|
|
Po 1 z każdej
czyli jak dodano 123 zdjęcia do galerii nr 89 to zapytanie powinno zwrócić ostatnio dodane zdjęcie do tej galerii, a zwraca mi pierwsze Potrzebuje najnowsze 10 zdjęć, ale każde z innej galerii... Ten post edytował mrjozo 17.11.2007, 21:37:16 -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Dostosuj sobie pod swoje potrzeby:
Jest tylko jeden szkopuł. Na mojej wersji MySQL (5.0.26) wywala: Kod This version of MySQL doesn't yet support 'LIMIT & IN/ALL/ANY/SOME subquery Może u Ciebie zadziała ![]() |
|
|
![]()
|
|
Na mojej 4.0 tym bardziej nie działa ![]() -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 2 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A takie cuś
I wtedy będziesz miał w tabeli $obrazki 10 najnowszych obrazków z RÓŻNYCH galerii. -------------------- ![]() ![]() CPU | GPU | RAM | HDD | OS |
|
|
![]()
|
|
Oj nie bardzo Garrappachc Twoje "zapytanie" ( w zasadzie 10 zapytań) zwróci 10 obrazków z galerii od 1-10 a nie najnowszych
Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zrobienie 2 zapytań, w tym pierwsze z nich tworzy tabelę tymczasową -------------------- W chwili wolnego zapraszam na gry Dla każdego coś się znajdzie;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Możesz ewentualnie pobrać najpierw id wszystkich kategorii, a następnie w pętli zrobić selecta dla każdej kategorii z limitem na 10. Na pewno zadziała ale liczba zapytań będzie rosła wraz ze wzrostem liczby kategorii :/
|
|
|
![]()
|
|
No to jest dobre rozwiązanie.
Tylko nie obczajam jak zrobić tak, aby wybierała 10 ostatnio dodanych zdjęć z różnych galerii. Trzeba by dodać pole w tabeli, które by miało datę dodania ostatniego zdjęcia. (czy jakoś tak, zrób to w PHPMyAdmin) i aktualizować datę przy każdym dodaniu zdjęcia
i sortować. Ta data bardzo uprości sprawę. Ten post edytował Garrappachc 19.11.2007, 20:49:33 -------------------- ![]() ![]() CPU | GPU | RAM | HDD | OS |
|
|
--astera-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja jestem zoltodziobem ale moze cos takiego zadziala
oczywiscie jesli gal_id jest autoinkrementowane i przy zalozeniu ze nowsze zdjeca maja wyzsze klucz przynajmniej mi sie tak wydaje pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy trochę poszukać na forum: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=411312 - patrz post nr 7. Tam sortowanie wg "pozycja" spróbuj zamienić na "img_id DESC", a "dzial" na "gal_id".
Ten post edytował msulik 20.11.2007, 09:29:41 -------------------- misiu | chór
"Zdeterminowany programista potrafi stworzyć fatalny kod w każdym języku" Allen Holub |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 15:27 |