![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Muszę wykonać dość nietypowe zapytanie. Posiadam tablicę liczb, np:
[25,76,3,5,3,6,...] gdzie niektóre liczby mogą się powtarzać. Chciałbym teraz zliczyć, ile razy ID danego obiektu znajduje się w tej tablicy, coś w stylu:
Jak skonstruować odpowiednie zapytanie w MySQL ? -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
skoro to mysql to czemu od razu sam na mysql tego nie dasz? Przenosze
Poczytaj w manualu o group by. Wysmienicie sie tu nada. ps: choc nie jestem pewien czy oby napewno zalapalem to o co ci chodzi edit: @dr_bonzo ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Czemu nie wrzuciles do Baz / Mysql ? Przenosze
2. Cytat Chciałbym teraz zliczyć, ile razy ID danego obiektu znajduje się w tej tablicy Z tego co rozumiem:
Zgaduje, ze nie o to chodzilo, ale to zrozumialem z twojego opisu. PS. nospor: nie przenos jak odpowiadam ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
OK, rzeczywiście, powinienem przenieść.
@nospor: myślałem o GROUP BY, ale jakoś nie za bardzo mam koncepcję jak go użyć @dr_bonzo: wyraźnie napisałem, że chodzi o zapytanie MySQL Muszę posortować elementy z bazy, wg. tego, ile razy ich ID pojawia się w mojej tablicy, którą mam w php (tablicy liczb). Elementów w bazie może być ponad 100.000. Przykład: w bazie mam tabelę id | nazwa i w niej rekordy 1|Adam 2|Zośka 3|Krzych ,oraz tablicę w php $tablica = array(1,2,3,1,2,1); chciałbym otrzymać odpowiedź w tej kolejności: Adam (bo jego ID występuje w tablicy 3 razy), Zośka, Krzych Ten post edytował intol 9.12.2006, 17:57:53 -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakbys jeszcze nie wpadl jak to rozwiazac:
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, AxZx nie bardzo wiem jak zastosować Twoją odpowiedź, ale myślę, że raczej nie przeczytałeś dokładnie mojego posta wyżej.
Cytat Adam (bo jego ID występuje w tablicy 3 razy), Wg. Twojego zapytania, otrzymam ile razy 'nazwa' pojawia się w tabeli. Mi chodzi o to, że mam w php tablicę z powtarzającymi się wartościami, gdzie przechowuję numery ID obiektów z bazy danych. Teraz chcę wybrać te obiekty wg. tego, ile razy ich ID pojawia się w tej mojej tablicy. Mój błąd że nie wyjaśniłem tego dokładnie za pierwszym razem, bo widzę wszyscy mają problem ze zrozumieniem o co dokładnie chodzi. -------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:12 |