![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 5 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem i nawet nie wiem jak go dokladnie nazwac
mam w zasadzie trzy tabele pokoje //ta tabele jest w relacji wiele do wielu z tabela dates po przez (id_date i id_pokoju) pokoje_has_dates //ta tabela organizuje ta w/w relacje dates // no a tu chyba jasne i teraz mam takie zapytanie INSERT INTO `dates` ( `id_date` , `date` ) VALUES ( '', '$data'); i jakie mam teraz wyslac zapytanie do bazy zeby razem z w/w zapytaniem dodac do tabeli pokoje_has_date id_date ktore wsumie jeszcze nie znam ( jest ustawione na auto_incrament) , czy jest moze jakas funkcja ktora mi zwruci nowo dodane daty ![]() podam jeszcze creaty zeby bylo jasne CREATE TABLE dates ( id_date INTEGER(10) UNSIGNED NOT NULL, date VARCHAR(11) NULL, PRIMARY KEY(id_date) ); CREATE TABLE pokoje_has_dates ( id_pokoju INTEGER(5) NOT NULL, id_date INTEGER(10) UNSIGNED NOT NULL, id_rez INTEGER(5) NOT NULL, PRIMARY KEY(id_pokoju, id_date, id_rez) ); jest to moj pierwszy projekt z relacjami wiec prosze o wyrozumialosc i wrazie nie jasnosci pytac ![]() -------------------- Polecam Jastrzębia Góra, serwis o nadmorskiej miejscowości.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:22 |