![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dawno mnie tu nie bylo...
Mialem przerwe w pisaniu i chcialbym wziasc sie odrazu za MVC. Mam wiec kilka pytan, stworzylem sobie np. ArticleModel.php i ArticleView.php: 1. Jak napisac Kontroler, ktory bedzie w/w model i widok laczyl? Istnieje jeden kontroler dla calej witryny czy jeden kontroler dla kazdego modelu i widoku. Czy wywolanie akcji z ArticleModel.php jest mozliwe czy odbywa sie tylko i wylacznie poprzez Kontroler? 2. Jak w ArticleView.php przekazac wyniki do np. przegladarki. Klasa ma byc potomkiem klasy do szablonów? 3. Czy taki sposob przekazania SQL jest dobry:
Dzieki z gory -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. ja zawsze mam jeden kontroler dla całej witryny który wywołuje porządane widoki które z kolei wywołują porządane modele (o ile potrzebne)
2. Mozesz w widoku stworzyc instancję systemu szablonów możesz ją rozszerzyć, jak Ci wygodnie. 3. proponowałbym w modelu tworzyć instancję a nie przekazywać ją w parametrze chociaż niektórzy (o ile pamiętam w pinkim Vengeanca) inicjują baze oddzielnie:) |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznę od końca.
Cytat 3. Czy taki sposob przekazania SQL jest dobry Przecież obiekt db nie zostanie przekazany, bo db jest argumentem konstruktora a więc zmienną lokalną w jego obrębie ![]()
Cytat 2. Jak w ArticleView.php przekazac wyniki do np. przegladarki. Klasa ma byc potomkiem klasy do szablonów? Może, nie musi. Ja rozwiązałem to tak, że mam ViewManager, który dostaje dane o szablonach i danych które je wypełnić. Napisałem sobie też mały obiekt MySmarty, który automatycznie konfiguruje je. Cytat 1. Jak napisac Kontroler, ktory bedzie w/w model i widok laczyl? Istnieje jeden kontroler dla calej witryny czy jeden kontroler dla kazdego modelu i widoku. Czy wywolanie akcji z ArticleModel.php jest mozliwe czy odbywa sie tylko i wylacznie poprzez Kontroler? Najprostszy przykład.
Tylko szkic. Kontroler odpowiada za wykonia żądania. Czy dla każdego żądania zrobisz jeden kontroler, czy będziesz miał jeden kontroler dla wszystkich żądań to nie ma znaczenia. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:10 |