![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Zabieram się właśnie za napisanie CMS'a na pewna stonkę WWW, i ponieważ jest to któryś z kolei bardzo podobnego typu mój projekt, zacząłem się zastanawiać nad jakimś rozwiązaniem, które będę mógł później wykorzystać w następnych projektach, w ręce wpadł mi gdzieś przelotem jakiś numer „php solutions” był tam artykuł właśnie p frameworku opartego na modelu MVC, niestety nie miałem czasu zaznajomić się z tym artykułem dokładnie może też dla tego mam kilka problemów. Całość "systemu" ma być rozdzielona miedzy warstwy:
warstwa modelu, tutaj ma być pobranie danych, czyli zainicjowanie powiedzmy połączenia z baza danych wybranie powiedzmy nowości, i zapisanie ich do jakieś tablicy, aby później przekazać to do warstwy widoku, która nam to wyświetli, tak? warstwa modelu… no i tutaj to już nie rozumiem…. może ktoś mnie naprostować w moim rozumowaniu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście robię to w taki sposób.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2005-06-12 20:59:49) nie, umknoł mi ten art... więc po przeczytaniu Arta z php wiem chyba więcej proszę mnie poprawić jeśli się mylę,przedstawię całość na prostym przykładzie. prosta strona zajmująca się wyświetlaniem i dodawaniem nowości. więc tak user wydaję żądanie wyświetlenia nowości poprzez http://www.moja-domena.pl/index.php/nowosci w pliku index.php analizuje żądanie:
i tutaj urchamia się sterownik, który poprzez analize zawartości tablicy $modules stwierdza ze chce wyświetlic nowosci, więc uruchamiam wodok dla nowosci ./viev/nowosci.php ten zatem uruchamia model ./viev/model.php model uruchamia klase odpowiedzialna za połaczenie z baza danych, pobiera nowosci i zapisuje je do powiedzmy tablicy $nowosci i tutaj konczy swoje zadanie, tak? teraz widok ./viev/nowosci.php ma tablice $nowosci z wszystkimi nowosciami, i on uruchamia szablon który generuje gotowy kod strony. dobrze rozumiem ![]() tylko nie wiem gdzie tutaj zgubiłem akcjie ![]() no albo przykład z dodaniem usera żądanie http://www.moja-domena.pl/nowosci/dodaj sterownik stwierdza ze uzytkownik chce dodac usera więc co.. uruchamia akcje ./actions/dodajusera.php no i co ta akcja uruchamia vidok dla dodawania usera, czyli jakis tam formulaz... tworzy sie nam www, wypelnamy formulaz, przesylamy dane poprzez POST spowrotem na http://www.moja-domena.pl/nowosci/dodaj sterownik stwierdza ze ma juz dane do dodania usera, wiec uruchamia akcje ./action/dodajusera.php i tutaj co? wywolanie widoku dla dodawania usera, pozniej wywolanie modelu i dodawanie z modelu? czy dodawanie przebiega teraz z poziomu akcji która łaczy sie z baza i dodaje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:02 |