![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, siedzę nad problem już ponad 2 godziny i na nic sensownego nie mogę wpaść. Tworzę sobie serwis w na localhoscie (XAMPP 1.6.7, php 5.2.9 apache 2.0).
Kod Options -Indexes php_value session.use_only_cookies 1 php_value session.use_trans_sid 0 RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteBase /ogloszenia4 # User RewriteRule ^wyloguj.html? index.php?id=user&id2=log_out RewriteRule ^zarejestrowany.html? index.php?id=user&id2=register_end RewriteRule ^rejestracja_krok_([0-9]+).html? index.php?id=user&id2=register&id3=$1 RewriteRule ^bledny_login.html? index.php?id=user&id2=bad_pass RewriteRule ^niektywne_konto.html? index.php?id=user&id2=no_activate_user RewriteRule ^zapomnialem_hasla.html? index.php?id=user&id2=forget_pass RewriteRule ^odzyskalem_haslo.html? index.php?id=user&id2=remind_pass RewriteRule ^kod_([0-9a-zA-Z]+).html? index.php?id=user&id2=activate_user&id3=$1 RewriteRule ^dane.html? index.php?id=user&id2=change_data RewriteRule ^dane_zmienione.html? index.php?id=user&id2=change_end RewriteRule ^regulamin/(1|2).html? index.php?id=user&id2=show_regulamin&id3=$1 Problem wygląda następująco: gdy odpalam http://localhost/ogloszenia4/wyloguj.html itp wszystko jest ok, natomiast ostnia regułka: Kod RewriteRule ^regulamin/(1|2).html? index.php?id=user&id2=show_regulamin&id3=$1 Wywołuje http://localhost/ogloszenia4/regulamin/1.html to wiadomo css mi się nie ładuje, spowodowane jest to tym, że korzystam z adresów względnych:
I teraz mam pytanie czy da się ten problem rozwiązać za pomocą regułek mod_rewrite ? Próbowałem dodać w sekcji head <base="http://localhost/ogloszenia4" />, ale to nic mi nie pomogło |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteBase /ogloszenia4 Możesz wytłumaczyć, co chcesz przez ten zapis osiągnąć? Cytat ale to nic mi nie pomogło Firebug co zwraca? Jaką ścieżkę bezwzględną? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki erix za odpowiedź, już sobie poradziłem ;] Chwilowa zaćma na mózgu, poprostu niedawno sprawdziłem, że wkleiłem w sekcji head regułkę po definicji cssa
Cytat Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteBase /ogloszenia4 Możesz wytłumaczyć, co chcesz przez ten zapis osiągnąć? Już sam nie wiem, co chciałem osiągnąć porostu próbowałem ;] Aby to nie był post z cyklu "napisałem, sam rozwiązałem i nic nie powiedziałem" napiszę rozwiązanie: Gdy korzystamy z adresów relatywnych takich jak : ,a jest to folder wirtualny, który został zdefiniowany regułką mod_rewrite (fizycznie taki katalog nie istnieje) rozwiązaniem jest znacznik base : Cytat Znacznik definiuje adres bazowy dokumentu. Według niego ustalane są wszystkie relatywne ścieżki dostępu do innych plików. Standardowo adresem bazowym jest adres, pod którym znajduje się plik. PRZYKŁAD: Mam nadzieje że komuś pomoże, warto pamiętać, że należy definiować znacznik przed załączaniem wszelkich cssów, jsów Ten post edytował R4D3K 23.07.2009, 23:19:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 6 Dołączył: 15.07.2009 Skąd: Śląsk->Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do znacznika <base> to muszę powiedzieć, że nawet nie wiedziałem o istnieniu takowego, na pewno mi się ta informacja przyda
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:12 |