![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje pytanie jest nastepujace:
jak przy pomocy php i mysql efektywnie zrobic pasek nawigacji, chodzu mi o wszystkie te kategorie i linki co z regoly sa wyswietlane z lewej strony lub na gorze zwane paskami nawigacujnymi. Mozna wrzucac kazdy tekst i nadawac mu kategorie ale wyswietlac kategorie przy pomocy wszukiwania ich w ogolnej tabeli jest raczej nieefektywne. Moze lepiej utworzyc osobna tabele tylko do menu albo trzymac to w pliku. Chodzi mi glownie o odwolanie do waszych doswiadczen. z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
ja mam zrobone 3 tabele, jedna dla kategori, druga dla podkategori (ew. linkow) itrzecia dla linkow.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bardzo wiem o co ci chodzi, ale do kategorii ja mam
Kod id | name | description | sub_of dzieki czemu moge miec dowolna liczbe podkategorii, a linki w postaci: Kod id | title | src | category_id
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to na jajkiej podstwaie sa u was tworzone linki w menu, czyli mniej wiecej to co piszecie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zalezy ile poziomów "zagłębienia" masz.
Jeżeli tylko jeden - tzn. kategoria główna-> podkategoria-> już lecą produkty to tak jak koledzy wyżej piszą - 3 tabele - kategorie, podkategorie, produkty. Jeżeli tych zagłębień może być więcej to do (pod)kategorii jedna tabela z polem dodatkowym "parent" - czyli nr kategorii nadrzędnej, w przypadku głównej=0, w przypadku pozostałych przyjmuje id kategorii nadrzędnej |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:22 |