![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Rozszerzenie php o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego zestawu znaków. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami. Dopiero zaczynam zabawe z php mógłby mi ktoś powiedzieć co z tym zrobić ? -------------------- (asekuracja, weź to pod uwagę)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik php.ini (jeżeli masz serwer na swoim komputerze to poszukaj go albo w katalogu C:/WINDOWS/ albo w katalogu z php). Musisz włączyć obsługę modułu php_mbstring.dll
Kod // zmien ;extension=php_mbstring.dll // ... na extension=php_mbstring.dll Przenoszę: Gotowe skrypty php -> php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki za pomoc.
-------------------- (asekuracja, weź to pod uwagę)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(tiraeth @ 2005-12-28 20:41:22) Plik php.ini (jeżeli masz serwer na swoim komputerze to poszukaj go albo w katalogu C:/WINDOWS/ albo w katalogu z php). Musisz włączyć obsługę modułu php_mbstring.dll Kod // zmien ;extension=php_mbstring.dll // ... na extension=php_mbstring.dll Ja mam z tym problem od jakiegoś czasu. Ten komunikat pojawia się stale w phpMyAdmin. Mój system to Mandriva Linux 2005. Doinstalowalem paczkę z rozszerzeniem mbstring do php i nic to nie zmieniło. W pliku php.ini nie znalazłem linijki podobnej do podanej wyżej. Jest natomiast kilka różnych opcji dotyczących mbstring. Niestety nie wiem jak skonfigurować tą sekcję: O! tyle jest na temat mbstring: [mbstring] ; language for internal character representation. ;mbstring.language = Japanese ; internal/script encoding. ; Some encoding cannot work as internal encoding. ; (e.g. SJIS, BIG5, ISO-2022-*) ;mbstring.internal_encoding = EUC-JP ; http input encoding. ;mbstring.http_input = auto ; http output encoding. mb_output_handler must be ; registered as output buffer to function ;mbstring.http_output = SJIS ; enable automatic encoding translation accoding to ; mbstring.internal_encoding setting. Input chars are ; converted to internal encoding by setting this to On. ; Note: Do _not_ use automatic encoding translation for ; portable libs/applications. ;mbstring.encoding_translation = Off ; automatic encoding detection order. ; auto means ;mbstring.detect_order = auto ; substitute_character used when character cannot be converted ; one from another ;mbstring.substitute_character = none; ; overload(replace) single byte functions by mbstring functions. ; mail(), ereg(), etc are overloaded by mb_send_mail(), mb_ereg(), ; etc. Possible values are 0,1,2,4 or combination of them. ; For example, 7 for overload everything. ; 0: No overload ; 1: Overload mail() function ; 2: Overload str*() functions ; 4: Overload ereg*() functions ;mbstring.func_overload = 0 Ten post edytował aniol 29.12.2005, 23:59:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj w pliki php.INI sekcji EXTENSIONS... tam powinny być skonfigurowane inne moduły php_*.dll (np. imap, gd2, iconv, mysql). Na pewno znajdziesz
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2004 Skąd: N 50°03 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W linuxie nie bedzie to *.dll tylko *.so
czyli Kod extension=php_mbstring.so
-------------------- WARSZTAT: Apache 1.3.27 | PHP 4.3.10 | MySQL 4.1 | PHPEd 4.0 or Pajączek 5.4.0 NxG | P4 2GHz | VIA P4PB400-FL | 1024MB DDR333
PROJEKTY |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:18 |