Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Zwracanie podwójnych wynikow...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
mam tabele uzytkownicy oraz uzytkownicy dane... chcialbym pobrac id,data,login,imie z tabeli uzytkownicy oraz plec z tabeli uzytkownicy_dane. do tego w przedziale od 0 do 10. napisalem takie zapytanie:

1. SELECT uzytkownicy.id,login,imie,plec,DATA FROM uzytkownicy, uzytkownicy_dane WHERE uzytkownicy.id < 10 AND uzytkownicy.id > 0;

i teraz niestety nei wiem dlaczego zwraca mi podwójnie... dla dwoch uzytkownikow mam 4 znalezione mozliwosci... dlaczego ?
piotrooo89
a nie prościej tak?
  1. SELECT uzytkownicy.id,login,imie,plec,DATA FROM uzytkownicy, uzytkownicy_dane WHERE uzytkownicy.id BETWEEN 1 AND 10;
strife
Dzieje się tak ponieważ, nie masz w tym zapytaniu relacji. Jak wygląda tabela użytkownicy_dane? Musisz zrobić kolejne WHERE w którym uzytkownicy.id = uzytkownicy_dane.uzytkownicy_id. Bo teraz to wyświetlasz nawet te dane użytkowników, które nie są do żadnego przypisane, wyświetlasz wszystko.
kkuubbaa88
tabela uzytkownicy_dane to pare komorek z danymi oraz z polem id ktore ma taka sama wartosc jak pole id w tabeli uzytkownicy...

po prostu potrzebuje pobrac 4 dane z tabeli uzytkownicy oraz jedna z tabeli uzytkownicy_dane w przedziale np. od id=1 do id=10
piotrooo89
połącz to co powiedział Ci strife i ja. albo podaj budowę tabel to coś pomyślimy
strife
  1. SELECT uzytkownicy.id,login,imie,plec,DATA FROM uzytkownicy, uzytkownicy_dane WHERE uzytkownicy.id < 10 AND uzytkownicy.id > 0 AND uzytkownicy.id = uzytkownicy_dane.id;

Spróbuj w ten sposób.
kkuubbaa88
teraz smiga smile.gif dziekowac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.