nie znam php, różne opisy nic mi nie mówią, nerwy puszczają... i dlatego kieruję do Was prośbę. czy ktoś mógłby mnie poratować i poprawić mój kod tak aby była sprawdzana poprawność adresu email wpisywanego w budce 'Adres e-mail' ? z góry wielkie dzięki!!
kod html
Kod
<!--formularz kontaktowy-->
<form action="kontakt.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
<center>
Imię i Nazwisko:
<input type="text" name="imienazwisko"><br>
Adres e-mail:
<input type="text" name="twojemail"><br>
Grupa:
<input type="text" name="grupa"><br>
<textarea name="tresc" style="width: 315px; height: 100px">Tu wpisz treść wiadomości</textarea>
<p><input type="submit" value="Wyślij"> <input type="reset" value="Czyść">
</p></center>
</form>
<!--koniec formularza-->
<form action="kontakt.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false">
<center>
Imię i Nazwisko:
<input type="text" name="imienazwisko"><br>
Adres e-mail:
<input type="text" name="twojemail"><br>
Grupa:
<input type="text" name="grupa"><br>
<textarea name="tresc" style="width: 315px; height: 100px">Tu wpisz treść wiadomości</textarea>
<p><input type="submit" value="Wyślij"> <input type="reset" value="Czyść">
</p></center>
</form>
<!--koniec formularza-->
plik php
Kod
<?php
$adres="adres@wp.pl";
$temat="Wiadomość";
$tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomość: \n ".$_POST["tresc"]."\n ";
if (!$_POST["twojmail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojmail"])) {
print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit;
}
if(function_exists('mail'))
{
if(empty($_POST['imienazwisko']))
{
echo "Wypełnij wszystkie pola formularza.";
}
else if(empty($_POST['twojemail']))
{
}
else if(empty($_POST['grupa']))
{
}
else if(empty($_POST['tresc']))
{
}
else
{
mail($adres, $temat, $tresc);
echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje! <a href="http://www.wp.pl"><strong>Strona Główna</strong></a>';
}
}
else
{
echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza.";
}
?>
$adres="adres@wp.pl";
$temat="Wiadomość";
$tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomość: \n ".$_POST["tresc"]."\n ";
if (!$_POST["twojmail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojmail"])) {
print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit;
}
if(function_exists('mail'))
{
if(empty($_POST['imienazwisko']))
{
}
else if(empty($_POST['twojemail']))
{
}
else if(empty($_POST['grupa']))
{
}
else if(empty($_POST['tresc']))
{
}
else
{
mail($adres, $temat, $tresc);
echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje! <a href="http://www.wp.pl"><strong>Strona Główna</strong></a>';
}
}
else
{
echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza.";
}
?>