![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!
nie znam php, różne opisy nic mi nie mówią, nerwy puszczają... i dlatego kieruję do Was prośbę. czy ktoś mógłby mnie poratować i poprawić mój kod tak aby była sprawdzana poprawność adresu email wpisywanego w budce 'Adres e-mail' ? z góry wielkie dzięki!! kod html Kod <!--formularz kontaktowy--> <form action="kontakt.php" method="post" onreset="if (!confirm('Czy na pewno chcesz wyczyścić cały formularz?')) return false"> <center> Imię i Nazwisko: <input type="text" name="imienazwisko"><br> Adres e-mail: <input type="text" name="twojemail"><br> Grupa: <input type="text" name="grupa"><br> <textarea name="tresc" style="width: 315px; height: 100px">Tu wpisz treść wiadomości</textarea> <p><input type="submit" value="Wyślij"> <input type="reset" value="Czyść"> </p></center> </form> <!--koniec formularza--> plik php Kod <?php
$adres="adres@wp.pl"; $temat="Wiadomość"; $tresc="Imie/Nazwisko: ".$_POST["imienazwisko"]."\n E-mail: ".$_POST["twojemail"]. "\n Grupa: ".$_POST["grupa"]."\n Wiadomość: \n ".$_POST["tresc"]."\n "; if (!$_POST["twojmail"] || !preg_match("/^[-0-9a-zA-Z_\.]+@([-0-9a-zA-Z_\.]+\.)+([0-9a-zA-Z]){2,4}$/i", $_POST["twojmail"])) { print "Podany adres e-mail jest nieprawidłowy"; exit; } if(function_exists('mail')) { if(empty($_POST['imienazwisko'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['twojemail'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['grupa'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else if(empty($_POST['tresc'])) { echo "Wypełnij wszystkie pola formularza."; } else { mail($adres, $temat, $tresc); echo'Formularz został przyjęty. Dziękuje! <a href="http://www.wp.pl"><strong>Strona Główna</strong></a>'; } } else { echo "Niestety funkcja mail() jest wyłączona na tym serwerze. Nie mogę wysłać danych z formularza."; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję za opowiedź! jednak nie działa. mimo błędnego maila i tak pojawiał się komunikat że formularz wysłano, ale wiadomośc nie docierała na skrzynkę.
zauważyłam jedną różnicie w kodach i poprawiłam na
teraz jakikolwiek adres wpiszę zawsze jest zły. no trudno, bedę szukać dalej. Ten post edytował runfree 7.07.2008, 08:20:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A faktycznie niepotrzebnie powtórzyłem $email:
Teraz jest ok ![]() Ten post edytował Max Damage 7.07.2008, 08:43:30 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:24 |