Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mapa izometryczna
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Mlodycompany
Witam. Zainteresowałem się ostatnio tworzeniem map izometrycznych czego efektem jest pytanie w jaki sposób taką mapę robić? Czy użyć do tego HTMLa 5 i Canvas czy generować divy i odpowiednio je stylizować. Wypróbowałem oby dwa sposoby i stwierdzam, że każdy ma swoje plusy i minusy. W jaki sposób najlepiej taką mapę wykonać? Jak myślicie? Prosiłbym też o jakieś uzasadnienie
Kartofelek
Canvas lepszy imo, ale o wiele trudniejszy. Z jednej strony masz większą kontrolę, jesteś mniej uzależniony od przeglądarki, możesz to prosto skalować itp. Z drugiej strony wciąż istnieją przeglądarki gdzie musisz używać całego pakietu dodatków typu excanvas czy textcanvas. Oczywiście możesz taki canvas połączyć z normalnym html (np jakieś tooltipy czy statystyki itp)

Poza tym do takich map są gotowe silniki. W ogóle istnieje już kilka ciekawych silników do canvas. Niestety nie pamiętam teraz linku. Poszukaj w necie smile.gif

Mlodycompany
Ja raczej jestem człowiekiem, który lubi sobie utrudniać życie i wynajdywać koło na nowo, więc wolałbym sam stworzyć prosty silnik, który byłby dostosowany do moich potrzeb.

Właśnie jednym z minusów Canvas wg mnie jest problem np. właśnie z tooltipem. Korzystałem z biblioteki jCanvas i tam nie było eventów.
Plusem jest oczywiście większa kontrola
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.