Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Mapa izometryczna, Div czy Canvas
Mapa izometryczna
Div czy Canvas
Div [ 3 ] ** [33.33%]
Canvas [ 6 ] ** [66.67%]
Suma głosów: 9
Goście nie mogą głosować 
Mlodycompany

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Witam. Zainteresowałem się ostatnio tworzeniem map izometrycznych czego efektem jest pytanie w jaki sposób taką mapę robić? Czy użyć do tego HTMLa 5 i Canvas czy generować divy i odpowiednio je stylizować. Wypróbowałem oby dwa sposoby i stwierdzam, że każdy ma swoje plusy i minusy. W jaki sposób najlepiej taką mapę wykonać? Jak myślicie? Prosiłbym też o jakieś uzasadnienie

Ten post edytował Mlodycompany 2.07.2011, 17:49:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Kartofelek

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Canvas lepszy imo, ale o wiele trudniejszy. Z jednej strony masz większą kontrolę, jesteś mniej uzależniony od przeglądarki, możesz to prosto skalować itp. Z drugiej strony wciąż istnieją przeglądarki gdzie musisz używać całego pakietu dodatków typu excanvas czy textcanvas. Oczywiście możesz taki canvas połączyć z normalnym html (np jakieś tooltipy czy statystyki itp)

Poza tym do takich map są gotowe silniki. W ogóle istnieje już kilka ciekawych silników do canvas. Niestety nie pamiętam teraz linku. Poszukaj w necie smile.gif

+Quote Post
Mlodycompany

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Ja raczej jestem człowiekiem, który lubi sobie utrudniać życie i wynajdywać koło na nowo, więc wolałbym sam stworzyć prosty silnik, który byłby dostosowany do moich potrzeb.

Właśnie jednym z minusów Canvas wg mnie jest problem np. właśnie z tooltipem. Korzystałem z biblioteki jCanvas i tam nie było eventów.
Plusem jest oczywiście większa kontrola
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:26