Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki skrypt forum?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bl4ck_b0x
Witam.

Na początku powiem, że zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego skryptu forum. Na rynku jest masa skryptów mniej lub bardziej znanych. Każdy skrypt ma zwolenników i przeciwników.

Do czego skrypt miałby służyć? Duże forum. Powiedzmy, że po roku będzie miało około 50 000 użytkowników. Gdybym chciał mieć małe forum tylko dla grupy np. studentów z mojego roku wybrałbym fluxBB i po sprawie - więcej mi nie potrzeba. Dla przykładu: warezy winksmiley.jpg Chociaż te forum które chce stworzyć warezem nie będzie smile.gif
Na czym mi zależy? Na wydajności skryptu i jego bezpieczeństwie.
Jakie skrypty są dostępne na rynku (te najbardziej znane)?

Płatne:
IPB
vBulletin

Darmowe:
phpBB3
MyBB
fluxBB
SMF

Biorę pod uwagę skrypty darmowe. A co z płatnymi? Gdybym miał sporo kasy nie pytałbym o skrypt - wiadomo, wybrałbym płatne rozwiązanie.

Na czym mi zależy? Aby skrypt nie był transferowym krwiopijcą i przy ruchu 50 użytkowników online nie zabił mi serwera winksmiley.jpg
Modyfikacje? Do każdego skryptu coś się znajdzie (przyjazne URLe przede wszystkim).

Jakie skrypty mnie interesują?
Zastanawiam się nad phpBB3 vs MyBB.

Proszę o opinie na temat skryptów - który WY ostatecznie mi polecacie smile.gif

Ja skłaniam się ku MyBB...
VersusPL
Głos na MyBB. Może i darmowy, ale według mnie najlepszy.
l0ud
Jeżeli chodzi o wydajność i bezpieczeństwo to z tych darmowych tylko phpBB3
Unknow_94
Darmowe:
MyBB
PhpBB3
Płatne:
I.P.B
bim2
Co do płatnych. Używam na swojej stronie 1k użytkowników zarejestrowanych, dziennie około 300-500 uniq i w ogóle nie zamula serwera. Wiem, że to bardzo mało osób jednak porównując phpbb3 (dawno temu przy mniejszej islości osócool.gif a vbulletin widać znaczącą różnicę. Dodatkowo vb jest łątwe w konfiguracji i instalacji dodatków, tak jak ipb.

Tutaj zawsze będą zdania podzielone. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.