Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: uml/diagram czynności
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Księżyc
Witam

Mam zaprojektowany diagram czynności, ale niewiem jak umieścić w nim komunikat, który ukazuje się po wykonaniu pewnej czynności, czy może na tym diagramie nie umieszcza sie komunikatów?.
nospor
ale co to ma do php Pro? Przenoszę
sztosz
Możej dodaj odpowiednie węzły decyzyjne? Albo nawet jeden wystraczy?

Kod

__________                             ___________
|czynność| -- /\ -- [coś się stało] -- |komunikat|
               \/                           |
               |                            |
               |                        __________________
               -- [nic sięnie stało] -- |kolejna czynność|

Mam nadzieje że łapiesz o co mi chodzi. Przydałby się rysunek, ale nie chce mi się, a grafik i tak ze mnie kiepski winksmiley.jpg
Księżyc
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, węzły decyzyjne mam, chodzi mi tylko w jaki sposób na diagramie przedstawić komunikat czy jako zwykłą czynność ,czy jest jakiś specjalny element diagramu czynności żeby to przedstawić.
sztosz
Źle cie zrozumiałem smile.gif

Bazując na Książce "Zrozumieć UML 2.0" wydawnictwa Helion, wydaje mi się że nie ma jakiejś specjalnej notacji/obiektu do wyswietlania komunikatów, to jest po prostu zwykła czynność. A to czy nazwiesz ją "Wyświetlenie Komunikatu", czy "Wyswietlenie komunikatu o treści: <<BLE BLE>>" to już zależy od twoich potrzeb.

Ale jeszcze sprawdzę dokładnie w specyfikacji UML'a bo nie jestem jakiś specem, a nie chciałbym wprowadzić w błąd smile.gif

UPDATE: No i nie znalazłem, ale mogłem coś przeoczyc winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.