Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt konfiguracji ogólnej pisany przez profesionalistów...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
everth
80% "programistów" (w tym i ja) go nie rozumie więc obiektówka spokojnie wytrzyma jeszcze jedno pokolenie. W każdym razie powinna dożyć do powstania osobliwości

Co do firm - zdarzyło mi się pracować dla firmy która nie stosowała nawet systemu kontroli wersji dla swoich projektów (projekty pączkowały ze starych, ktoś wcześniej to opisał więc to nie jest odosobniony przypadek) - chyba że za takie uznać backupy od święta. Firma nie narzekała na brak dobrych klientów od wielu lat a ja zwątpiłem wtedy w znaczenie terminu "inżynieria oprogramowania".

@Adi32
Może dlatego że Polska to taki kraj "wyrobników kodu". Ma być szybko, tanio i najlepiej na wczoraj. A sporo firm PHPowych w Polsce jest mało nowoczesna. Właściciele jadą na kontaktach które wyrobili sobie w złotych latach 90-tych (hehe, networking) i nawet jak coś większego się rypnie to najwyżej zmiana nazwy firmy, ew. wspólnika.

Możesz uciec z firmy albo dać sobie spokój i odwalać fuszerę - to drugie jest o tyle bezpieczniejsze że z czasem stajesz trudno wymienialny (programista dokumentacją kodu biggrin.gif) - a perły zawsze możesz tworzyć do szuflady lub na zlecenia (to zresztą też ci przejdzie)
irmidjusz
hahaha biggrin.gif ja też stawiam Pilsenerowi piwko za tą wypowiedź! biggrin.gif
Theqos
Cytat(Adi32 @ 14.07.2012, 10:03:53 ) *
Przykre jest to co piszecie. Miałem kiedyś nauczyciela, który dość ostro powtarzał mi "pisz kod zawsze najwyższej jakości jak potrafisz".
Wziąłem to do siebie bardzo poważnie i zawsze się do tego stosuje.

Pewnie dlatego jest nauczycielem, a nie pracuje w branży wink.gif Kod najwyższej jakości to można pisać jak ma się duże doświadczenie, więc śmiem wątpić w twoją "jakość" kodu. Jeżeli mogę ci coś poradzić to staraj się pisać lepszy kod niż wczoraj, nie musi to być kod "najwyższej jakości". Mam nadzieję, że nie jesteś tą osobą, która cierpi na wzorcologię i dziedziczy wszystko po wszystkim. I projektuje coś "dwa dni", żeby było "idealne", a tak naprawdę nie ma doświadczenia, żeby wiedzieć co to znaczy. IMHO trzeba napisać trochę złego kodu, żeby się dowiedzieć dlaczego jest zły.

Pozatym masz świetną sytuację, masz dostęp do "złego" kodu. Możesz poćwiczyć refaktoryzację. Możesz zobaczyć co się sprawdza w długim okresie, a co nie. Możesz poćwiczyć współpracę z kolegami po fachu. Może spadną ci kalpki OOP z oczu i nabieżesz trochę szacunku do działajacego kodu.
konole
Najlepszą radą będzie - uciekaj od PHP jak najdalej, to jeden z niewielu języków, gdzie pisze się tak beznadziejny kod i 50% powie ci, że to ok, bo działa. smile.gif
d3ut3r
Cytat
Najlepszą radą będzie - uciekaj od PHP jak najdalej, to jeden z niewielu języków, gdzie pisze się tak beznadziejny kod i 50% powie ci, że to ok, bo działa.

A to inne kompilatory / interpretery mają jakieś funkcje zapobiegania pisaniu idiotycznego kodu ? W c++ czy c# też można napisać beznadziejny kod, z tą różnicą, że raz skompilujesz i nikt już tego nie odczyta / nie oceni smile.gif

PHP to narzędzie jak każde inne kwestia umiejętności jego wykorzystania.
konole
Cytat(d3ut3r @ 16.07.2012, 08:31:21 ) *
A to inne kompilatory / interpretery mają jakieś funkcje zapobiegania pisaniu idiotycznego kodu ? W c++ czy c# też można napisać beznadziejny kod, z tą różnicą, że raz skompilujesz i nikt już tego nie odczyta / nie oceni smile.gif

PHP to narzędzie jak każde inne kwestia umiejętności jego wykorzystania.

Inne języki mają społeczeństwo, które tępi takie praktyki. Jak chociażby Python, Ruby, C#.
Niktoś
Cytat
Inne języki mają społeczeństwo, które tępi takie praktyki. Jak chociażby Python, Ruby, C#.

Tutaj też się to robi, poza tym nie ma sensu przyrównywać innych technologi programowania.To są inne "światy".
!*!
Cytat(Niktoś @ 16.07.2012, 09:56:09 ) *
Tutaj też się to robi

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=201880
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.