Evinek
12.04.2012, 19:27:30
Witam.
Zastanawiam się nad nauką C++ ponieważ kręci mnie bardzo tworzenie gier. Coś tam skrobnąłem tego języka lecz nawet nie zabrałem się za programowanie obiektowe.
I jak myślicie czy warto się uczyć C++ razem z PHP czy lepiej pozostać przy jednym języku?
Myślę sobie, że PHP bym uczył się dla hobby + jakieś malutkie zarobki, a C++ zawodowo + oczywiście domowe projekty (jestem w technikum informatycznym).
PHP potrafię podstawy. Nie wiem czy moje umiejętności nadają się na coś powyżej podstawowego ponieważ umiem stworzyć coś małego, a aktualnie pracuje nad CMS'em dla pewnego Klubu Osiedlowego lecz nic większego nie stworzyłem.
Dodam również, że tworzenie stron również mnie kręci - tak samo jak tworzenie gier. Myślę, że za bardzo chce wszystko umieć i nic nie umiem przez to. I również wszystko chce mieć idealne - tworząc stronę od razu chce mieć zabezpieczoną na maksa (czasami siedzę nawet 2h nad samym logowaniem myśląc nad optymalizacją i zabezpieczeniami).
Macie jakieś dla mnie rady jak mogę zacząć się szkolić w tym PHP i jak polecicie dwa języki to w tych dwóch językach?
Pozdrawiam, Paweł.
P.S. Pewnie coś nie jasno napisałem lecz czytając to nawet 5 razy wszystko mi pasuje (po dniu wyjdzie szydło z worka).
Lorum3
12.04.2012, 19:32:23
Mówi się, że robiąc dwie rzeczy na raz, żadnej nie robisz wystarczająco dobrze. Sam wywnioskuj sobie coś z tych słów.
Wydaje mi się, że to podstawowy dylemat początkujących programistów. Osobiście uważam, że lepiej skupić się na jednej specjalizacji.
Fifi209
12.04.2012, 22:38:19
Naucz się ASP .NET jak chcesz dobrze zarabiać, C#, C++, C

PHP możesz odstawić.
Niktoś
13.04.2012, 00:18:41
Cytat
Naucz się ASP .NET jak chcesz dobrze zarabiać, C#, C++, C wink.gif PHP możesz odstawić.
Trochę się mylisz ,może i zarobki są lepsze ale ofert pracy jest mniej niż w przypadku PHP.Głownie chodzi o hostigi jak i zaplecze programowe-w przypadku PHP jest to o wiele tańsze,dlatego wiele firm decyduje się na ten język programowania a nie na inny więc koleją rzeczy zapotrzebowanie na programistów PHP jest większe.Wystarczy popatrzeć na częstotliwość ofert PHP a ASP.NET .
zordon
13.04.2012, 07:38:36
W php nabierzesz prawdopodobnie sporo złych nawyków. Dużo lepiej najpierw nauczyć się C++, Javy, C# czy jeszcze czegoś innego niż w odwrotnym kierunku.
Z drugiej strony php jest duuużo łatwiejsze i przyjemniejsze do nauki. W przypadku C++ do samodzielnej nauki będziesz potrzebował więcej samozaparcia niż przy php.
C++ ma też sporo szersze spektrum zastosowań, zarobki lepsze...
Za to chyba w żadnym innym języku programowania nie jest łatwiej o prywatne zlecenia (czyli dodatkowe zarobki) niż w php.
Jednak myślę, że jeśli tylko czujesz się na siłach to chyba lepiej C++
Daiquiri
13.04.2012, 08:15:45
Osobiście nie widzę przeciwwskazań do nauki C++ i PHP jednocześnie. Jednakże doradzam najpierw opanowanie szerszych podstaw w C++, a później szybkie przejście na PHP. Jak wspomniał już Zordon, PHP to język w którym łatwo nabrać "złych nawyków". Opanowanie języka PHP przy znajomości C++ będzie dla Ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem

, w drugą stronę jest znacznie trudniej.
Kokoszz
13.04.2012, 08:49:47
Cytat
Opanowanie języka PHP przy znajomości C++ będzie dla Ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem wink.gif
dla formalności zapytam, tak samo będzie przy przejściu z C# -> na PHP ?
Fifi209
13.04.2012, 09:29:31
Z C++ chyba prościej na PHP niż w drugą stronę. Jak to się ma do C# ? Nie wiem, ja uczyłem się w innej kolejności: C++, PHP, C#
C# o wiele bardziej różni się od PHP, bardziej niż C++ z racji tego że jest w pełni obiektowy.
Niktoś
13.04.2012, 10:17:53
Cytat
C# o wiele bardziej różni się od PHP, bardziej niż C++ z racji tego że jest w pełni obiektowy.
Fifi209, a widziałeś CSHTML(c#+Razor)-dla mnie jest to programowanie w stylu PHP.Kokoszz jeśli chcesz się nauczyć C# i zarazem programować w stylu ala PHP to proponowałbym Tobie zacząć naukę od CSHTML-ja się przesiadłem z PHP na ASP.NET najpierw poznając CSHTML.
Fifi209
13.04.2012, 11:00:23
Na szkoleniu poznaliśmy ogólnie WebMatrix'a ;] Coś tam pisałem, nie zachwyciło mnie. Znacznie fajniej pisze się np. na windows phone
Daiquiri
13.04.2012, 11:05:01
Cytat(Kokoszz @ 13.04.2012, 09:49:47 )

dla formalności zapytam, tak samo będzie przy przejściu z C# -> na PHP ?

Tego niestety nie wiem. Wiem natomiast, że przesiadka z C++ na PHP jest niemalże bezbolesna. Ponadto, warto poznać język kompilowany tego typu przed "zaśmieceniem" sobie umysłu językiem, który wybacza wiele błędów

.
Kokoszz
13.04.2012, 11:08:00
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 11:17:53 )

Fifi209, a widziałeś CSHTML(c#+Razor)-dla mnie jest to programowanie w stylu PHP.Kokoszz jeśli chcesz się nauczyć C# i zarazem programować w stylu ala PHP to proponowałbym Tobie zacząć naukę od CSHTML-ja się przesiadłem z PHP na ASP.NET najpierw poznając CSHTML.
To znaczy ja mam inny problem - z racji że jestem na 1 roku informatyki, uczę się programowania dopiero (konkretnie c#).
Coś tam już umiem w C# pokodować, dosyć sporo czasu poświęcam aby na własną rękę się dokształcać w tym kierunku (c#).
Wcześniej nie miałem żadnego większego kontaktu z programowaniem, za to bardzo dużo dłubałem w htmlu + CSS'ie no i przy różnych CMS'ach(wp, joomla, drupal) - całkiem dobrze się w tym czuje. Z racji C#, chciałem zabrać się za asp.net ale kompletnie nie wiem jak to ugryść i od czego zacząć. Przydałby mi się jakiś tutorial lub nawet książka o asp, w stylu how to do it, od podstaw - jak zacząć, dlaczego tak a nie inaczej itp.
PHP - nigdy nie próbowałem zabierać się za to poważniej, ale jak czasami coś musiałem zrobić (jakiś skrypcik, czy coś) to najczęściej wystarczał manual. Chociaż, tak jak mówię - poważniej się tym nie zajmowałem, dlatego zapytałem czy są jakieś problemy przy przejściu z C# do php'a.
Sorry za podpięcie do tematu, ale może tu ktoś udzieli mi jakiś porad dot. asp.net -> bo im więcej czytam o tym, tym większy mętlik mam
pozdrawiam
Niktoś
13.04.2012, 11:14:27
Ja poprzez webmatrix łączę się z IIS'em-jest lżejszy i mniej zasobów zżera(fajne info przychodzących requestów) w przeciwieństwie do kombylastej VS2010,gdzie minimalne wymagania to podajże 2GHZ procesor i 1 GB RAM. W VS2010 zaś programuje,gdyż lepiej podpowiada kod,lepiej chyta błędy i lepiej koloryzuje składnie.
CSHTML też jest dostępny w VS2010.Poleciłem ten język gdyż:
1.Struktura programowania jest zbliżona do stylu programowania PHP.
2.Umożliwia dokonania późniejszego wyborów innych języków programistycznych,jest bardziej uniwersalny.Później można wybrać pomiędzy C# NET,albo C#.NET MVC ,gdyż są w nim wykorzystane elementy silnika Razor ,który w c# MVC jest już szeroko wykorzystywany.Można się w późniejszym czasie przesiąść nawet na PHP ,lecz będzie to już wymagało poznania poleceń panujących w tym języku.
3.Dobry początek do nauki C#,gdyż w przeciwieństwie do ASP.NET brak jest cyklów życia aplikacji.
Ucz się tego w czym lepiej Ci coś wychodzi i czujesz że możesz zrobić w tym coś, na czym możesz zarobić. Słuchanie starych wyjadaczy programowania, kodowania i bazgrania na kartkach do niczego Ci się nie przyda, bo to tylko ich subiektywne podejście.
Niktoś
13.04.2012, 11:30:29
Cytat
bo to tylko ich subiektywne podejście.
Subiektywne może, a może nie, bo nie pisałbym o tym jakbym nie programował i nie widział cech jakie mogą łączyć i dzielić dane języki.Jak już mówiłem moja droga była PHP->CSHTML->C# ASP.NET.
!*! spróbuj zassać webmatrixa i wypróbować CSHTML i potem mów o subiektywności.
Cytat
Ucz się tego w czym lepiej Ci coś wychodzi i czujesz że możesz zrobić w tym coś, na czym możesz zarobić.
Z tym się zgodzę-wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Wykrywacz
13.04.2012, 11:32:41
Ucz się C#, olej puki co inne rzeczy i ucz się c# aż będziesz w nim dobry. Jest podstawą do ASP, WPF'a/Silverlighta.
Niktoś
13.04.2012, 11:42:01
Cytat
Z racji C#, chciałem zabrać się za asp.net ale kompletnie nie wiem jak to ugryść i od czego zacząć. Przydałby mi się jakiś tutorial lub nawet książka o asp, w stylu how to do it, od podstaw - jak zacząć, dlaczego tak a nie inaczej itp.
ASP.NET -ma trzy odmiany -webforms,MVC,winforms -które się od siebie różnią.Musisz najpierw wybrać technologię webforms i MVC to projektowanie witryn internetowych.Winforms to aplikacje okienkowe.Nie bierz wszystkiego na raz bo tego po prostu nie ogarniesz tak od razu.Poznaj jedną odmianę aby,widzieć różnice pomiędzy innymi.
Evinek
13.04.2012, 11:53:46
Mi zależy tylko na C++ albo/i PHP.
Czyli mówicie, że najlepiej C++, a później przesiadka na PHP?
Ogólnie jak będę się uczył tego pierwszego to i tak będę musiał robić trochę w PHP ponieważ mam parę prac do zrobienia.
Jeszcze nie wiem na czym bym wolał pracować i zarabiać bo za młody jeszcze jestem. Proszę jeszcze o jakieś sugestie tylko w sprawię C++ i PHP bez żadnych C#, ASP itp.
KKzone
13.04.2012, 11:53:54
ASP.NET: web pages, MVC, web forms. CSHTML to Razor.
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:30:29 )

Jak już mówiłem moja droga była PHP->CSHTML->C# ASP.NET.
Właśnie, Twoja.
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:30:29 )

!*! spróbuj zassać webmatrixa i wypróbować CSHTML i potem mów o subiektywności.
Nie mogę, z tego co widzę jest to tylko windows only, więc to go dyskwalifikuje.
Niktoś
13.04.2012, 11:57:22
Cytat
CSHTML to Razor
CSHTML to c# z wykorzystaniem silnika razor.
KKzone
13.04.2012, 12:10:39
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:57:22 )

CSHTML to c# z wykorzystaniem silnika razor.
Na jedno wychodzi:)
Niktoś
13.04.2012, 12:23:37
Cytat
Na jedno wychodzi:)
Razor to jest silnik widoku i jest szeroko stosowany w wzorcu MVC w NET.MVC. CSHTML wykorzystuje ten silnik lecz nie jest wzorcem MVC.Razor to nie jest język programowania.
KKzone
13.04.2012, 12:45:04
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 13:23:37 )

Razor to jest silnik widoku i jest szeroko stosowany w wzorcu MVC w NET.MVC. CSHTML wykorzystuje ten silnik lecz nie jest wzorcem MVC.Razor to nie jest język programowania.
Niema czegoś takiego jak Net.MVC jest asp.net MVC i gdzie ja pisałem ze Razor to język programowania?
Theqos
13.04.2012, 13:54:57
omg dem buzzwords.
@Evinek
Spokojnie ucz się C++, tylko pamiętaj, że język programowania to tylko narzędzie. Staraj się uczyć podstaw, które się przydadzą w każdym języku. Na początku możesz sobie olać te wszystkie technologie i inne 3 literowe skróty. Ucz się algorytmów, struktur danych, grafiki komputerowej, jak działa komputer, system operacyjny, sieci itp. Połącz naukę języka z tymi zagadnieniami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.