Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka dwóch języków: PHP i C++
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Evinek
Witam.

Zastanawiam się nad nauką C++ ponieważ kręci mnie bardzo tworzenie gier. Coś tam skrobnąłem tego języka lecz nawet nie zabrałem się za programowanie obiektowe.
I jak myślicie czy warto się uczyć C++ razem z PHP czy lepiej pozostać przy jednym języku?
Myślę sobie, że PHP bym uczył się dla hobby + jakieś malutkie zarobki, a C++ zawodowo + oczywiście domowe projekty (jestem w technikum informatycznym).
PHP potrafię podstawy. Nie wiem czy moje umiejętności nadają się na coś powyżej podstawowego ponieważ umiem stworzyć coś małego, a aktualnie pracuje nad CMS'em dla pewnego Klubu Osiedlowego lecz nic większego nie stworzyłem.
Dodam również, że tworzenie stron również mnie kręci - tak samo jak tworzenie gier. Myślę, że za bardzo chce wszystko umieć i nic nie umiem przez to. I również wszystko chce mieć idealne - tworząc stronę od razu chce mieć zabezpieczoną na maksa (czasami siedzę nawet 2h nad samym logowaniem myśląc nad optymalizacją i zabezpieczeniami).
Macie jakieś dla mnie rady jak mogę zacząć się szkolić w tym PHP i jak polecicie dwa języki to w tych dwóch językach?

Pozdrawiam, Paweł.

P.S. Pewnie coś nie jasno napisałem lecz czytając to nawet 5 razy wszystko mi pasuje (po dniu wyjdzie szydło z worka).
Lorum3
Mówi się, że robiąc dwie rzeczy na raz, żadnej nie robisz wystarczająco dobrze. Sam wywnioskuj sobie coś z tych słów.

Wydaje mi się, że to podstawowy dylemat początkujących programistów. Osobiście uważam, że lepiej skupić się na jednej specjalizacji.
Fifi209
Naucz się ASP .NET jak chcesz dobrze zarabiać, C#, C++, C wink.gif PHP możesz odstawić.
Niktoś
Cytat
Naucz się ASP .NET jak chcesz dobrze zarabiać, C#, C++, C wink.gif PHP możesz odstawić.

Trochę się mylisz ,może i zarobki są lepsze ale ofert pracy jest mniej niż w przypadku PHP.Głownie chodzi o hostigi jak i zaplecze programowe-w przypadku PHP jest to o wiele tańsze,dlatego wiele firm decyduje się na ten język programowania a nie na inny więc koleją rzeczy zapotrzebowanie na programistów PHP jest większe.Wystarczy popatrzeć na częstotliwość ofert PHP a ASP.NET .
zordon
W php nabierzesz prawdopodobnie sporo złych nawyków. Dużo lepiej najpierw nauczyć się C++, Javy, C# czy jeszcze czegoś innego niż w odwrotnym kierunku.
Z drugiej strony php jest duuużo łatwiejsze i przyjemniejsze do nauki. W przypadku C++ do samodzielnej nauki będziesz potrzebował więcej samozaparcia niż przy php.
C++ ma też sporo szersze spektrum zastosowań, zarobki lepsze...
Za to chyba w żadnym innym języku programowania nie jest łatwiej o prywatne zlecenia (czyli dodatkowe zarobki) niż w php.

Jednak myślę, że jeśli tylko czujesz się na siłach to chyba lepiej C++
Daiquiri
Osobiście nie widzę przeciwwskazań do nauki C++ i PHP jednocześnie. Jednakże doradzam najpierw opanowanie szerszych podstaw w C++, a później szybkie przejście na PHP. Jak wspomniał już Zordon, PHP to język w którym łatwo nabrać "złych nawyków". Opanowanie języka PHP przy znajomości C++ będzie dla Ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem wink.gif, w drugą stronę jest znacznie trudniej.
Kokoszz
Cytat
Opanowanie języka PHP przy znajomości C++ będzie dla Ciebie jak przysłowiowa bułka z masłem wink.gif

dla formalności zapytam, tak samo będzie przy przejściu z C# -> na PHP ? smile.gif
Fifi209
Z C++ chyba prościej na PHP niż w drugą stronę. Jak to się ma do C# ? Nie wiem, ja uczyłem się w innej kolejności: C++, PHP, C#

C# o wiele bardziej różni się od PHP, bardziej niż C++ z racji tego że jest w pełni obiektowy.
Niktoś
Cytat
C# o wiele bardziej różni się od PHP, bardziej niż C++ z racji tego że jest w pełni obiektowy.

Fifi209, a widziałeś CSHTML(c#+Razor)-dla mnie jest to programowanie w stylu PHP.Kokoszz jeśli chcesz się nauczyć C# i zarazem programować w stylu ala PHP to proponowałbym Tobie zacząć naukę od CSHTML-ja się przesiadłem z PHP na ASP.NET najpierw poznając CSHTML.
Fifi209
Na szkoleniu poznaliśmy ogólnie WebMatrix'a ;] Coś tam pisałem, nie zachwyciło mnie. Znacznie fajniej pisze się np. na windows phone wink.gif
Daiquiri
Cytat(Kokoszz @ 13.04.2012, 09:49:47 ) *
dla formalności zapytam, tak samo będzie przy przejściu z C# -> na PHP ? smile.gif
Tego niestety nie wiem. Wiem natomiast, że przesiadka z C++ na PHP jest niemalże bezbolesna. Ponadto, warto poznać język kompilowany tego typu przed "zaśmieceniem" sobie umysłu językiem, który wybacza wiele błędów wink.gif.
Kokoszz
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 11:17:53 ) *
Fifi209, a widziałeś CSHTML(c#+Razor)-dla mnie jest to programowanie w stylu PHP.Kokoszz jeśli chcesz się nauczyć C# i zarazem programować w stylu ala PHP to proponowałbym Tobie zacząć naukę od CSHTML-ja się przesiadłem z PHP na ASP.NET najpierw poznając CSHTML.

To znaczy ja mam inny problem - z racji że jestem na 1 roku informatyki, uczę się programowania dopiero (konkretnie c#).
Coś tam już umiem w C# pokodować, dosyć sporo czasu poświęcam aby na własną rękę się dokształcać w tym kierunku (c#).
Wcześniej nie miałem żadnego większego kontaktu z programowaniem, za to bardzo dużo dłubałem w htmlu + CSS'ie no i przy różnych CMS'ach(wp, joomla, drupal) - całkiem dobrze się w tym czuje. Z racji C#, chciałem zabrać się za asp.net ale kompletnie nie wiem jak to ugryść i od czego zacząć. Przydałby mi się jakiś tutorial lub nawet książka o asp, w stylu how to do it, od podstaw - jak zacząć, dlaczego tak a nie inaczej itp.
PHP - nigdy nie próbowałem zabierać się za to poważniej, ale jak czasami coś musiałem zrobić (jakiś skrypcik, czy coś) to najczęściej wystarczał manual. Chociaż, tak jak mówię - poważniej się tym nie zajmowałem, dlatego zapytałem czy są jakieś problemy przy przejściu z C# do php'a.

Sorry za podpięcie do tematu, ale może tu ktoś udzieli mi jakiś porad dot. asp.net -> bo im więcej czytam o tym, tym większy mętlik mam smile.gif
pozdrawiam
Niktoś
Ja poprzez webmatrix łączę się z IIS'em-jest lżejszy i mniej zasobów zżera(fajne info przychodzących requestów) w przeciwieństwie do kombylastej VS2010,gdzie minimalne wymagania to podajże 2GHZ procesor i 1 GB RAM. W VS2010 zaś programuje,gdyż lepiej podpowiada kod,lepiej chyta błędy i lepiej koloryzuje składnie.
CSHTML też jest dostępny w VS2010.Poleciłem ten język gdyż:
1.Struktura programowania jest zbliżona do stylu programowania PHP.
2.Umożliwia dokonania późniejszego wyborów innych języków programistycznych,jest bardziej uniwersalny.Później można wybrać pomiędzy C# NET,albo C#.NET MVC ,gdyż są w nim wykorzystane elementy silnika Razor ,który w c# MVC jest już szeroko wykorzystywany.Można się w późniejszym czasie przesiąść nawet na PHP ,lecz będzie to już wymagało poznania poleceń panujących w tym języku.
3.Dobry początek do nauki C#,gdyż w przeciwieństwie do ASP.NET brak jest cyklów życia aplikacji.
!*!
Ucz się tego w czym lepiej Ci coś wychodzi i czujesz że możesz zrobić w tym coś, na czym możesz zarobić. Słuchanie starych wyjadaczy programowania, kodowania i bazgrania na kartkach do niczego Ci się nie przyda, bo to tylko ich subiektywne podejście.
Niktoś
Cytat
bo to tylko ich subiektywne podejście.

Subiektywne może, a może nie, bo nie pisałbym o tym jakbym nie programował i nie widział cech jakie mogą łączyć i dzielić dane języki.Jak już mówiłem moja droga była PHP->CSHTML->C# ASP.NET.
!*! spróbuj zassać webmatrixa i wypróbować CSHTML i potem mów o subiektywności.

Cytat
Ucz się tego w czym lepiej Ci coś wychodzi i czujesz że możesz zrobić w tym coś, na czym możesz zarobić.

Z tym się zgodzę-wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Wykrywacz
Ucz się C#, olej puki co inne rzeczy i ucz się c# aż będziesz w nim dobry. Jest podstawą do ASP, WPF'a/Silverlighta.
Niktoś
Cytat
Z racji C#, chciałem zabrać się za asp.net ale kompletnie nie wiem jak to ugryść i od czego zacząć. Przydałby mi się jakiś tutorial lub nawet książka o asp, w stylu how to do it, od podstaw - jak zacząć, dlaczego tak a nie inaczej itp.

ASP.NET -ma trzy odmiany -webforms,MVC,winforms -które się od siebie różnią.Musisz najpierw wybrać technologię webforms i MVC to projektowanie witryn internetowych.Winforms to aplikacje okienkowe.Nie bierz wszystkiego na raz bo tego po prostu nie ogarniesz tak od razu.Poznaj jedną odmianę aby,widzieć różnice pomiędzy innymi.
Evinek
Mi zależy tylko na C++ albo/i PHP.
Czyli mówicie, że najlepiej C++, a później przesiadka na PHP?
Ogólnie jak będę się uczył tego pierwszego to i tak będę musiał robić trochę w PHP ponieważ mam parę prac do zrobienia.
Jeszcze nie wiem na czym bym wolał pracować i zarabiać bo za młody jeszcze jestem. Proszę jeszcze o jakieś sugestie tylko w sprawię C++ i PHP bez żadnych C#, ASP itp.

KKzone
ASP.NET: web pages, MVC, web forms. CSHTML to Razor.
!*!
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:30:29 ) *
Jak już mówiłem moja droga była PHP->CSHTML->C# ASP.NET.

Właśnie, Twoja.

Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:30:29 ) *
!*! spróbuj zassać webmatrixa i wypróbować CSHTML i potem mów o subiektywności.

Nie mogę, z tego co widzę jest to tylko windows only, więc to go dyskwalifikuje.
Niktoś
Cytat
CSHTML to Razor

CSHTML to c# z wykorzystaniem silnika razor.
KKzone
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 12:57:22 ) *
CSHTML to c# z wykorzystaniem silnika razor.

Na jedno wychodzi:)
Niktoś
Cytat
Na jedno wychodzi:)

Razor to jest silnik widoku i jest szeroko stosowany w wzorcu MVC w NET.MVC. CSHTML wykorzystuje ten silnik lecz nie jest wzorcem MVC.Razor to nie jest język programowania.
KKzone
Cytat(Niktoś @ 13.04.2012, 13:23:37 ) *
Razor to jest silnik widoku i jest szeroko stosowany w wzorcu MVC w NET.MVC. CSHTML wykorzystuje ten silnik lecz nie jest wzorcem MVC.Razor to nie jest język programowania.

Niema czegoś takiego jak Net.MVC jest asp.net MVC i gdzie ja pisałem ze Razor to język programowania?
Theqos
omg dem buzzwords.

@Evinek
Spokojnie ucz się C++, tylko pamiętaj, że język programowania to tylko narzędzie. Staraj się uczyć podstaw, które się przydadzą w każdym języku. Na początku możesz sobie olać te wszystkie technologie i inne 3 literowe skróty. Ucz się algorytmów, struktur danych, grafiki komputerowej, jak działa komputer, system operacyjny, sieci itp. Połącz naukę języka z tymi zagadnieniami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.