mam taki problem -> mam stronke z menu pionowym, do kazdego dzialu jest przypisane jedno rozwijane okno opcji z roznymi wartosciami (niby szybkie menu -> czyli zeby odrazu przejsc do najczesciej czytanych, czy do najczesciej komentowanych, itd....)
wyglada to z grubsza tak:
<?php #******************** tresc linku ************** dzial ***** zmienna sesyjna **
order by (wartosc zmiennej sesyjnej) ); for ($i='0'; $i<count($opcjeTab); $i++) { $dzLink = $opcjeTab [$i]['1']; $trescLink = $opcjeTab [$i]['0']; $zmNazwa = $opcjeTab [$i]['3']; $zmWartosc = $opcjeTab [$i]['4']; echo "<div><a href=\"index.php?dz='.$dzLink.'\" onclick=\"'.$_SESSION[$zmNazwa ]=$zmWartosc .'\">'.$trescLink.'</a></div>"; } ?>
To jest bardzo uproszczona czesc kody, ale widac w czy mam problem:
rezultatem jest faktycznie menu w stylu:
- najnowsze tematy
- najczęściej czytane
- najchętniej komentowane
ale obojetnie gdzie bym nie klikna zmienna sesyjna ma ta sama wartosc - wartosc ostatniego elementu tablicy -> czyli: komentarze
wynika z tego ze petla sie wykona a zmienna sesyjna przyjmuje wartosc ostatniej wartosci z petli :/
chcialbym to zrobic przy pomocy sesji w php i js, bo nie wypada miec zbyt duzo zmiennych w linku:p a ajaxa jeszcze nie rozgryzlem nawet nie ugryzlem:P
Ale z tego co widac, problem lezy w tym ze na nadanie wartosci zmiennej sesyjnej (w sposobie jak to robie wyzej) nie ma wplywu zdarzenie onclick, kod $_SESSION[$zmNazwa ]=$zmWartosc mnoglbym wkleic w kazdym innym miejscu i efekt bylby ten sam:/ ale jak w miejscu tego fragmentu kodu da sie przykladowo echo $zmWartosc wszystko jest ok, tyle ze nie moge (nie potrafie) przypisac zmiennej sesyjnej wartosci po kliknieciu, czyli nie dzial tu obsluga zdarzenia bo przypisanie wykonuje sie automatycznie i nie ma na to wplywu czy klikne czy nie :/
oczywisie przeladowanie strony mi nie przeszkadza, wrecz tak czy inaczej ono bedzie -> kwestia jak to zrobic, zeby wartosc przypisala sie do zmiennej sesyjnej przez obsluge zdarzenia?