Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zboczenie zawodowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
darektbg
Witam !

Ostatnio zauważłem, że moje programowanie jak i ogólnie pojęta informtyka przekłada się na moje codzienne życie i tak:
- pisząc kartkówce z j. Polskiego o kontaminacji itp. zamiast napisać wzorce językowe to ja wzorce projektowe
- rozwiązując zadanie z matemtyki(geometria) obliczając pewien bok nazwałem go sobie a, i zacząłem się kłócić z nauczycielką że to jest zmienna
- pisząc test próbny na koniec gimnazjum - rozprawke, przez przypadek napisałem : "Pozdrawiam Darektbg". Na szczęście w pore się zorientowałem że coś jest nie tak i skreśliłem.

Opisane wyżej 3 przypadku są autentyczne i pokazują jak to jest u mnie z migracją programowanie itp. do życia codziennego. Czy wy też miewacie podobne triki ?

Pozdrawiam
Darektbg
envp
Zboczenie zawodowe? w gimnazjum?
bogdan89
jak dla mnie to programowanie jest czescia codziennego zycia... chociaz nie mam takich dziwnych przyzwyczajen!

ja jak pisze prace klasową z j. polskiego o romantyzmie to mysle o romantyzmie biggrin.gif proste... no chociaz czasem zastanawiam sie co ciekawego związanego z moim tematem znalazłbym na Wikipedii winksmiley.jpg
skowron-line
Cytat(bogdan89 @ 29.01.2007, 20:20:02 ) *
ja jak pisze prace klasową z j. polskiego o romantyzmie to mysle o romantyzmie biggrin.gif proste...

darektbg i programowanie czy to jeszcze milosc czy juz kochanie biggrin.gif

moze ogranicz przesiadywanie przed kompem
envp
popieram @skowron-line
dr_bonzo
Cytat
- rozwiązując zadanie z matemtyki(geometria) obliczając pewien bok nazwałem go sobie a, i zacząłem się kłócić z nauczycielką że to jest zmienna

gdybys go nazwal $dlugosc_boku to rozumiem smile.gif, kiedys chyba tez tak napisalem, bo mnie denerwowaly te krotkie zmienne x,y,z,a,b...

jeszcze brakuje LOLi i biggrin.gif w wypracowaniach smile.gif
SHiP
heh... czasem na matematyce zamiast pisać "lub" piszę ||, czasem zamiast pisać "jeżeli" piszę IF
dr_bonzo
O wlasnie -- pamietam jak "zaczalem" uzywac "zlych" "cudzyslowow", zamiast tych dolnych i gornych.
Balas
ja czasami szukam ctrl+f czytajac gazete biggrin.gif
Ociu
Nie no czytając książkę czasem zastanawiam się, czemu na przeklęta makulatura nie ma opcji "Szukaj".
A na poważnie, to jest przenoszenie świata wirtualnego na rzeczywisty, to jest niebezpieczne.
dr_bonzo
Wlasnie: czasami lapie sie ze chce wykonac Ctrl+S zeby ew. wrocic do poprzedniego stanu -- to jest niebezpieczne.
skowron-line
jak sie zawiesiles w systemie to nacisnij RESET biggrin.gif
AxZx
a jak ci sie znudzi, chcesz odpoczac - wpisz halt.

a co do tematu to wydaje mi sie ze nie ma sie czym chwalic i z czego sie cieszyc. przypadki autora i innych pokazuja ze czasem jednak trzeba odpoczac, zrobic cos innego. trzeba umiec rozrozniac dziedziny zycia.
opamietajcie sie ludzie!
kwiateusz
ja nagminnie w swoich notatkach stosuje OR, || bo nie chce mi sie pisać lub, w przeciwnym wypadu itp ;p, ale w powaznych pracach powstrzymuję sie od takich skrótów bo zapewne nikt by nie zrozumiał o co chodzi...
dr_bonzo
Niewiele brakuje i zaczniesz w perlu pisac biggrin.gif
darektbg
Witam !
Może zbyt czarno to opisałem, poprostu pare razy się złapałem i to wszystko, a przy okazji zastanawiałem się czy wy też tak macie ... To są 3 przypadki które się zdażyły w przeciągu roku także nie jest jeszcze tak żle winksmiley.jpg A co do ograniczenia pobytu przed komputerem to staram się i nawet pomału mi to wychodzi.
W każdym bądż razie z komputerem nie mam zamiaru się ożenić :-)

Pozdrawiam
Darektbg
php programmer
U mnie kiedyś raz na wykładzie
z Systemów Operacyjnych (dużo też było o sprzęcie)
wykładowca mówi: "pewien procesor z Uniwerstetu.. "
a zachwilę sie skumał że powiedział coś nie tak i się poprawił:
"pewien profesor z Uniwerstetu.. "

Cytat
Nie no czytając książkę czasem zastanawiam się, czemu na przeklęta makulatura nie ma opcji "Szukaj".

Jak nie moge znaleźć czegoś w domu czy w moim pokoju
to żałuje że nie można po prostu wcisnąć szukaj
Speedy
Cytat(SHiP @ 29.01.2007, 20:48:00 ) *
heh... czasem na matematyce zamiast pisać "lub" piszę ||, czasem zamiast pisać "jeżeli" piszę IF

Na matematyce się pisze v jako "lub", a nie jakieś operatory tongue.gif.
Turgon
Ja tam takich problemów generalnie nie mam, ale denerwuje mnie, że muszę czytać cały tekst, żeby znaleźć to o co mi chodzi biggrin.gif
dr_bonzo
Cytat

Ja uzywam wyrazen regularnych

costam (innego|nie istnieje|blabla)
Turgon
dr_bonzo: To Chyba raczej uznane zostanie biggrin.gif
escaflowne
E tam... operatory logiczne bardzo się przydają. Szkoda, że nie funkcjonują w normalnym języku sad.gif
SHiP
Cytat(dr_bonzo @ 31.01.2007, 16:45:57 ) *
Ja uzywam wyrazen regularnych

costam (innego|nie istnieje|blabla)

Też używam smile.gif. Często znak ? przydaje się aby określić, ze cos jest optymalne winksmiley.jpg [opcjonalne\? -- dr_bonzo smile.gif]

Często też w sytacjach gdy ktoś się pyta. Na jaki kolor to pomalujemy? Ja odpowiadam: #f2e7e2 smile.gif
k0b3
hmm...

Ostatnio miałem śmieszną sytuacje przy odpowiedzi z matematyki.
Miałem napisać na tablicy (dla sprawdzenia) definicje wartości bezwzględnej... i pisze:

if (w<0) { ... i tu sie zatrzymałem- co ja robie? tongue.gif
Turgon
Ostatnio napisałem na tablicy skrypt w php i po chwili dopiero zorientowałem się, że miałem rozwiązać wyrażenie algebraiczne biggrin.gif
Fuzja
Bez przesady ale wyobraźnie to masz bujną.
Turgon
Naprawdę tongue.gif Nauczyciel był trochę zdenerwowany biggrin.gif
Cienki1980
Ja się ostatnio łapie, że prawie każde zdanie pisane na kompie kończe znakiem ; biggrin.gif
A czasami pisząc np na gadu albo maile na koniec pisania naciskam CTRL+S biggrin.gif:D
Fuzja
turgon: niektore rzeczy jestem w stanie zrozumiec, ale to, ze napisales skrypt na tablicy, nikt sie nie kapnal po pierwszych paru literkach, nauczyciel nie zauwazyl co piszeszz to juz przesada i sam to wymysliles.
Turgon
Kapli się, ale ja pisałem sobie sam tuż po dzwonku tongue.gif Bo wziął mnie tuż przed nim, a zacząłem pisać po nim.
menic
No ja ostatnio musiałem napisac w miare powazne pismo, i wszystko wygladalo ok, ale jak moja dziewczyna zobaczyla to sie usmiala. brak polskich znaków, I takie tam podobne smile.gif
No i oczywiscie czesto sie łapie ze przydałoby sie w pokoju lub zeszycie CTRL+F smile.gif
k0b3
Cytat(menic @ 5.02.2007, 20:28:36 ) *
No i oczywiscie czesto sie łapie ze przydałoby sie w pokoju lub zeszycie CTRL+F smile.gif

Ja niekiedy chciałbym w życiu nacisnąć sobie CTRL+Z, żeby cofnąć jakieś błędy. Np. teraz - siadłem do komputera, a mam sporo nauki, już jest 20:40 i chciałbym cofnąć czas o te 2godzinki tongue.gif

... ale niestety sie nie da. sadsmiley02.gif
SHiP
Cytat(kobemat @ 5.02.2007, 20:41:04 ) *
... ale niestety sie nie da. sadsmiley02.gif

Po przyjsciu do domu przestaw sobie wszystkie zegarki o 2h do przodu smile.gif. Działa biggrin.gif
strife
Cytat(SHiP @ 6.02.2007, 23:15:28 ) *
Po przyjsciu do domu przestaw sobie wszystkie zegarki o 2h do przodu smile.gif. Działa biggrin.gif

No to ja musiałbym przesunąć sobie o jakieś 7 godzin haha.gif A co do głównego pytania, no jasne, że mam czasami takie przypadki, ale na szczęście są nieszkodliwe. Prostym przykładem, może być ustawianie przez moich znajomych opisów na gadu gadu - "sql". Co na to spojrze to mam bazę danych przed oczami, hehe.

Nawet chyba na bash'u coś takiego było, więc nie jestem sam jeśli chodzi o to konkretne "zboczenie". Co jeszcze ... mylą mi się takie skróty jak bhp, pkp itd. : D Mimo tego wszystkiego staram się ograniczać i jak najmniej rozmawiać o komputerach w życiu prywatnym. : )

Pozdrawiam!
Wykrywacz
Ja ostatnio się nie miło rozczarowałem jak wywaliłem nie te dane co trzeba, ale zdenerwowanie przyszło dopiero po tym jak kombinacja ctrl+z po drugim wciśnięciu nie zadziała. Dobrze że nie comitowałem tongue.gif.

Btw. Ciekawe czy tablica Turgonowi podświetlała sqadnie tongue.gif
Fuzja
Pewnie tablica obsługiwała snippety ;p
Turgon
Szkoda, ale nie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.