Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
awek520
Witam..

Tworzę strony WWW od niedawna.. może z rok..

Stworzyłem w swoim życiu już dosc trochę, ale nadal mam problem z polskimi znakami..

Miesiąc temu robiłem stronkę dla jednego gościa. Wszystko ładnie chodziło aż do czasu.. Po miesiącu mój "panel administratorski" nawalił..
Oprócz tej strony mam jeszcze 6 innych, na którym ten panel działał..

Jest to poprostu wczytywanie danych z formularza(TEXT) do bazy danych, zapisywanie, oczywiście UTF-8 Polish_CI(cała baza) i wczytywanie ich w odpowiednich miejscach na stronie..
Nie wiem czemu, wczoraj kiedy przyjechałem z wakacji, wszystkie polskie znaki *** szczelił.. Muszę na nowo, wchodzic w każdą podstronę i zmieniac tekst, po czym polskie znaki znowu są..

Nie wiem czy się tak dzieje, zawsze wszystko działało.. Inne strony mam na home.pl -> ta jest na okolicznym serwerze od znajomego mojego pracodawcy.. Robiłem mu 2 stronki.. jedna na home, działa ciągle bez zarzutu..

Proszę o napisanie, jeśli ktoś jest w stanie, czemu ma miejsce takie cos? i jak można się przed tym uchronic??

z góry dziękuje za pomoc..
Prezi2907
Cytat(awek520 @ 28.08.2013, 14:01:13 ) *
Witam..

Tworzę strony WWW od niedawna.. może z rok..

Stworzyłem w swoim życiu już dosc trochę, ale nadal mam problem z polskimi znakami..

Miesiąc temu robiłem stronkę dla jednego gościa. Wszystko ładnie chodziło aż do czasu.. Po miesiącu mój "panel administratorski" nawalił..
Oprócz tej strony mam jeszcze 6 innych, na którym ten panel działał..

Jest to poprostu wczytywanie danych z formularza(TEXT) do bazy danych, zapisywanie, oczywiście UTF-8 Polish_CI(cała baza) i wczytywanie ich w odpowiednich miejscach na stronie..
Nie wiem czemu, wczoraj kiedy przyjechałem z wakacji, wszystkie polskie znaki *** szczelił.. Muszę na nowo, wchodzic w każdą podstronę i zmieniac tekst, po czym polskie znaki znowu są..

Nie wiem czy się tak dzieje, zawsze wszystko działało.. Inne strony mam na home.pl -> ta jest na okolicznym serwerze od znajomego mojego pracodawcy.. Robiłem mu 2 stronki.. jedna na home, działa ciągle bez zarzutu..

Proszę o napisanie, jeśli ktoś jest w stanie, czemu ma miejsce takie cos? i jak można się przed tym uchronic??

z góry dziękuje za pomoc..

Jakiej metody do komunikacji z bazą stosujesz? mysql czy mysqli? Czy ustawiasz kodowanie przy połączeniu? mysqli::set_charset("utf-8"); mysql_set_charset("utf-8");
Pliki na 100% są w kodowaniu UTF-8?
awek520
Witam, Tak UTF-8 na 100% smile.gif
W notepadzie zawsze na początku ustawiam utf-8.

Kodowania nie.. CHyba że chodzi ci o to:

Content-Type: text/html; charset=utf-8

Mysql smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.