![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam..
Tworzę strony WWW od niedawna.. może z rok.. Stworzyłem w swoim życiu już dosc trochę, ale nadal mam problem z polskimi znakami.. Miesiąc temu robiłem stronkę dla jednego gościa. Wszystko ładnie chodziło aż do czasu.. Po miesiącu mój "panel administratorski" nawalił.. Oprócz tej strony mam jeszcze 6 innych, na którym ten panel działał.. Jest to poprostu wczytywanie danych z formularza(TEXT) do bazy danych, zapisywanie, oczywiście UTF-8 Polish_CI(cała baza) i wczytywanie ich w odpowiednich miejscach na stronie.. Nie wiem czemu, wczoraj kiedy przyjechałem z wakacji, wszystkie polskie znaki *** szczelił.. Muszę na nowo, wchodzic w każdą podstronę i zmieniac tekst, po czym polskie znaki znowu są.. Nie wiem czy się tak dzieje, zawsze wszystko działało.. Inne strony mam na home.pl -> ta jest na okolicznym serwerze od znajomego mojego pracodawcy.. Robiłem mu 2 stronki.. jedna na home, działa ciągle bez zarzutu.. Proszę o napisanie, jeśli ktoś jest w stanie, czemu ma miejsce takie cos? i jak można się przed tym uchronic?? z góry dziękuje za pomoc.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.. Tworzę strony WWW od niedawna.. może z rok.. Stworzyłem w swoim życiu już dosc trochę, ale nadal mam problem z polskimi znakami.. Miesiąc temu robiłem stronkę dla jednego gościa. Wszystko ładnie chodziło aż do czasu.. Po miesiącu mój "panel administratorski" nawalił.. Oprócz tej strony mam jeszcze 6 innych, na którym ten panel działał.. Jest to poprostu wczytywanie danych z formularza(TEXT) do bazy danych, zapisywanie, oczywiście UTF-8 Polish_CI(cała baza) i wczytywanie ich w odpowiednich miejscach na stronie.. Nie wiem czemu, wczoraj kiedy przyjechałem z wakacji, wszystkie polskie znaki *** szczelił.. Muszę na nowo, wchodzic w każdą podstronę i zmieniac tekst, po czym polskie znaki znowu są.. Nie wiem czy się tak dzieje, zawsze wszystko działało.. Inne strony mam na home.pl -> ta jest na okolicznym serwerze od znajomego mojego pracodawcy.. Robiłem mu 2 stronki.. jedna na home, działa ciągle bez zarzutu.. Proszę o napisanie, jeśli ktoś jest w stanie, czemu ma miejsce takie cos? i jak można się przed tym uchronic?? z góry dziękuje za pomoc.. Jakiej metody do komunikacji z bazą stosujesz? mysql czy mysqli? Czy ustawiasz kodowanie przy połączeniu? mysqli::set_charset("utf-8"); mysql_set_charset("utf-8"); Pliki na 100% są w kodowaniu UTF-8? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2013 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, Tak UTF-8 na 100%
![]() W notepadzie zawsze na początku ustawiam utf-8. Kodowania nie.. CHyba że chodzi ci o to: Content-Type: text/html; charset=utf-8 Mysql ![]() Ten post edytował awek520 11.09.2013, 17:08:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:55 |