Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Symfony2]Userbar w jednym pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
_tomek
Hej.

Z góry przepraszam za tag "inny", ale bez tego skrypt... nie chciał puścić (tj. informacja, że temat musi być otagowany, kiedy już zaznaczyłem Symfony2).

Ale do rzeczy. Jestem dość świeży w Symfony2 i natknąłem się na problem.

Mam w bazie danych userów, po zalogowaniu zakładają sobie sesję i tam trzymają swoje id. Chciałbym - co jest chyba oczywiste - zrobić pasek "userbar", w którym byłoby info o userze - nieprzeczytane PW, awatar, witaj itd. Kompletnie nie mam pojęcia, jak to zrobić dobrze. Mój jedyny pomysł, to odpalanie przy każdej akcji w każdym kontrolerze kodu mielącego usera z bazy. Chciałbym wiedzieć, czy jest sposób, żeby mieć jeden plik obsługujący to? Coś w pliku bazowym Twiga czy coś?
cibeek
Stworz sobie listener lub service do tego.

Listener który bedzie sie wykonywał przed kazdym wywołaniem akcji kontrolera pobieral dane i przekazywal do kontrolera w ktorym aktualnie sie znajdujemy.

Lub service do ktorego bedzie sie mozna odwolac w kazdym kontrolerze
d3ut3r
W templatce zrób:

1. {% if app.user %}
  2.  
  3. //a tutaj to co wyczytasz z linku Crozina tongue.gif
  4.  
  5. {% endif %}

_tomek
Poradzilem sobie robiąć nowy kontroler i wrzucając go przez {# render #}. Dzięki za rady!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.