Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co kodzić ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dominator
Już z dobre parę miesięcy nie robiłem większego projektu, zatem co napisać ? Jakieś pomysły macie ?
Spawnm
A co umiesz napisać? ;]
Gra, strona miłośników truskawek, crm, erm.
Dominator
Gier nie umiem, to jest na szerszą skalę biggrin.gif
Mam 15 lat, jeden duży projekt jaki napisałem to (jako jedna całość):
- rejestracja i logowanie
- użytkownik zaprasza użytkownika, za co dostaje X punktów
- top10 zapraszających
- rozbudowany panel admina (banowanie, ostrzeżenia, takie tam pierdy biggrin.gif)
- rozbudowane przypomnienie hasła
- zamawianie produktów ze sklepu za punkty zdobyte za zaproszone osoby
- sprawdzanie stanu zamówionej rzeczy (wysłano/anulowano)

W tym wszystkim było jeszcze wiele, ale to wiele funkcjonalności (lecz zapomniałem jakie, to było dawno temu). Także więc nie jestem laikiem w PHP, umiem napisać coś sensownego.
binprogrammer
System zamówień, coś ala sklep albo coś do zarządzania hurtownią ... przyda ci sie moze kiedys

albo ja to bym jakis system bankowy w php napisal haha.gif
prowseed
Cytat(Dominator @ 22.09.2012, 23:12:38 ) *

Jak nie spróbujesz, to całe życie będziesz mówił, że nie umiesz.
Napisałeś system zapraszania, gdzie uzytkownik dostaje x punktow. Teraz zastanow sie jak dzialaja mechanizmy w prostych grach rpg... Tak, wlasnie- podobnie. No to go : )
Dominator
No dobra, jakoś to ogarnę smile.gif Dzięki za pocieszenie.
Ale tak w ogóle to gry = flash, a flasha nie umiem.
Wiem, że jest biblioteka spritely w jQuery, ale musiałbym zapytania ajaxowe do bazy danych przesyłać i miałbym obciążenie serwera niepotrzebnymi ajaxami.
Szymciosek
Czemu gry = flash ?
Przecież są gry typu Bitefight czy innego tego typu, działające w przeglądarkach i to nie potrzebuje flasha.

Do tego przecież teraz HTML się rozwija i już gdzieś można było zobaczyć gry typu tower defence napisaną w HTML
adolek17
Cytat(Dominator @ 22.09.2012, 23:12:38 ) *
Mam 15 lat, jeden duży projekt jaki napisałem to (jako jedna całość):
- rejestracja i logowanie
- użytkownik zaprasza użytkownika, za co dostaje X punktów
- top10 zapraszających
- rozbudowany panel admina (banowanie, ostrzeżenia, takie tam pierdy biggrin.gif)
- rozbudowane przypomnienie hasła
- zamawianie produktów ze sklepu za punkty zdobyte za zaproszone osoby
- sprawdzanie stanu zamówionej rzeczy (wysłano/anulowano)

W tym wszystkim było jeszcze wiele, ale to wiele funkcjonalności (lecz zapomniałem jakie, to było dawno temu). Także więc nie jestem laikiem w PHP, umiem napisać coś sensownego.

Masz to gdzieś jeszcze? Mógłbyś udostępnić?
!*!
Cytat(Dominator @ 22.09.2012, 22:52:09 ) *
Już z dobre parę miesięcy nie robiłem większego projektu, zatem co napisać ? Jakieś pomysły macie ?

Cokolwiek. Napisz skrypt którego wynikiem będzie "hello world" w różnych językach, każda litera będzie innego koloru (taki szajs powitalny) wink.gif to nie My mamy wiedzieć czego chcesz, a jak masz kilka miesięcy przestoju, to zacząłbym od dokumentacji i ostatnich zmian w PHP.
A jak uważasz powyższy skrypt za banalny, to ... może coś bardziej ambitnego w stylu PHPdoc? Lepsze tworzenie dokumentacji zawsze się przyda.
binprogrammer
albo stronę meczetu napisz, muzułmanie się ucieszą biggrin.gif
Adi32
Ja jak miałem kiedyś przerost ambicji to wziąłem się na poważnie za wyrażenia regularne smile.gif
peter13135
Cytat(Adi32 @ 23.09.2012, 14:18:50 ) *
Ja jak miałem kiedyś przerost ambicji to wziąłem się na poważnie za wyrażenia regularne smile.gif

A możesz przybliżyć temat ? Co to są poważne wyrażenia regularne ? Możesz zapodać nam jakieś "zadanie", którego wykonanie wiążę się z poznaniem (chociaż częściowym) poważnych wyrażeń regularnych ?
Adi32
Gdzie to żebym zadania Wam dawał...
Stawiałem sobie różne zadania, tworzyłem jakiś "pseudo regularny" ciąg i wyciągałem z niego różne rzeczy. Starałem się używać aliasów, przewidywań itp.
Potem na wyrażeniach zrobiłem system sprawdzania pozycji domen w google dla konkretnych fraz.
pamil
Cytat(peter13135 @ 23.09.2012, 15:05:52 ) *
A możesz przybliżyć temat ? Co to są poważne wyrażenia regularne ? Możesz zapodać nam jakieś "zadanie", którego wykonanie wiążę się z poznaniem (chociaż częściowym) poważnych wyrażeń regularnych ?

Polska trudna języka.
Gdzie tu jest napisane o powąznych wyrażeniach regularnych "wziąłem się na poważnie za wyrażenia regularne"? Teraz ty wytłumacz co to poważne czepialstwo, gdy nie potrafi się czytać. Widzę, że wziąłeś się za to na poważnie.
!*!
Cytat(pamil @ 23.09.2012, 15:10:47 ) *
Polska trudna języka.
Gdzie tu jest napisane o powąznych wyrażeniach regularnych "wziąłem się na poważnie za wyrażenia regularne"? Teraz ty wytłumacz co to poważne czepialstwo, gdy nie potrafi się czytać. Widzę, że wziąłeś się za to na poważnie.

Poważnie specool.gif

Wyrażenia również mają stopień trudności wink.gif albo trzymasz się POSIX [:alnum:] [:digit:], albo ASCII [\x21-\x7E], a żeby złożyć dobre wyrażenie, też trzeba poświęcić na to trochę czasu.

I jak, Dominator piszesz już coś?
peter13135
Cytat
Gdzie tu jest napisane o powąznych wyrażeniach regularnych

O powąznych nie ma nic napisane wink.gif
Cytat
"wziąłem się na poważnie za wyrażenia regularne"

Faktycznie, niedokładnie przeczytałem. Zrozumiałem to jako "wziąłem się za poważnie wyrażenia regularne". Ale sens jest ten sam.
Cytat
Teraz ty wytłumacz co to poważne czepialstwo, gdy nie potrafi się czytać. Widzę, że wziąłeś się za to na poważnie.

Chcesz powiedzieć, że ja się czepiam kogoś, czy może jednak chwalisz się, że Ty się czepiasz mnie ? Bo mi wygląda na to drugie.

Jeśli Tobie, wydaje się, że czepiałem się o coś użytkownika Adi32, to się mylisz. Po prostu chciałem się dowiedzieć jakiego typu wyrażenia regularne uchodzą za "poważne" czyli w sumie chodziło o te skomplikowane. Taki cel był tego pytania, bo osobiście nie miałem potrzeby robić skomplikowanych wyrażeń regularnych, więc chciałem się dowiedzieć, w jakiego typu zadaniach jest potrzebna "duża wiedza z zakresu wyrażeń regularnych"

Cytat
Polska trudna języka.

Masz rację, ale zauważ, że ani ja, ani Ty mistrzem języka nie jesteś, więc daruj sobie proszę takie komentarze.
pamil
Cytat(peter13135 @ 24.09.2012, 10:52:03 ) *
Faktycznie, niedokładnie przeczytałem. Zrozumiałem to jako "wziąłem się za poważnie wyrażenia regularne". Ale sens jest ten sam.

Odniosę się tylko do tego: jeśli sens tego jest taki sam, to równie dobrze nie ma różnicy między smarowniem chleba masłem a smarowaniem masła chlebem.
Teraz patrzę na mój post, trochę zbyt impulsywnie zareagowałem, czasem tak jest. Nie bierz tych walk słownych do siebie smile.gif
peter13135
Cytat(pamil @ 24.09.2012, 18:58:09 ) *
Teraz patrzę na mój post, trochę zbyt impulsywnie zareagowałem, czasem tak jest. Nie bierz tych walk słownych do siebie smile.gif

Nie brałem tego do siebie, bo zauważyłem, że to była Twoja pomyłka tongue.gif

Cytat
Odniosę się tylko do tego: jeśli sens tego jest taki sam, to równie dobrze nie ma różnicy między smarowniem chleba masłem a smarowaniem masła chlebem.

Chyba mnie znowu nie rozumiesz. Ja odpisałbym Adi'emu w ten sam sposób, bez względu na to, czy napisałby on "wziąłem się za poważne wyrażenia regularne" czy "wziąłem się na poważne wyrażenia regularne".
Ty sugerowałeś, że źle go zrozumiałem i dlatego piszę głupoty, podczas gdy gdybym go zrozumiał dosłownie tak jak autor napisał, to pisałbym te same głupoty.
Adi32
Chłopaki, dajcie już spokój smile.gif
Od siebie napiszę, że nie czułem się "czepiony" przez Petera, a jego post odebrałem jak pytanie z ciekawości smile.gif

Jak napisał !*! wyrażenia regularne mają różne stopnie trudności, są dla mnie czymś w rodzaju języka programowania w języku programowania (nie bierzcie tego zbyt dosłownie).
Jeżeli chodzi o coś więcej, to na początek najlepszą dawką skompresowanej i w zrozumiały sposób przekazanej wiedzy napisał Włodzimierz Gajda (z Lublina) http://www.gajdaw.pl/php/wyrazenia-regular...e-php-tutorial/ . Nie ma potrzeby szukać więcej przed zapoznaniem się z tym "tutorialem". Sam przeleciałem cały kilka razy. Polecam też inne kursy z tej strony.
ixpack
co do gier... json, canvas/html5, php i node, animowane gify = narzedzia do napisania czegos a'la hom&m smile.gif aaaahhhh zeby tylko miec czas...
Spawnm
po co animowane gify?! W canvas używa się sprite.
Jak php to po co node i odwrotnie.
darko
Napisz ultra szybki importer do bazy mysql niezależny od źródła danych wejściowych (xml, serializowany php, json, string). Przynajmniej zrobisz coś pożytecznego smile.gif
nasty
Jak masz 15 lat, to nalepsze co mozesz sobie zrobic to zaczac implementowac proste algorytmy, np: zacznij od przeszukiwania binarnego i hashsetu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.