Tak jak podałem w temacie, znalazłem na forum ciekawe skrypty dotyczące wysyłania maili za pomocą serwera "mailer" lecz mam z nimi problem.Nie znalazłem odpowiedzi dotyczące moich errorów.
Posiadam skrypt który nie generuje żadnych błędów, a maile nie dochodzą do danej poczty oto przykład skryptu:
<?php require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "jerry@o2.pl"; //adres naszego konta $mail->FromName = "phpMailer tester";//nagłówek From $mail->Host = "poczta.o2.pl";//adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "jerry@o2.pl";//nazwa użytkownika $mail->Password = "*******";//nasze hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("en", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = "Mail testowy";//temat maila // w zmienną $text_body wpisujemy treść maila $text_body = "Cześć, chyba phpMailer działa \n\n"; $text_body .= "Na zawsze Twój, \n"; $text_body .= "PHPMailer"; $mail->Body = $text_body; // adresatów dodajemy poprzez metode 'AddAddress' $mail->AddAddress("jerry@ksiegarnia.ugu.pl","Jurek"); if(!$mail->Send()) // Clear all addresses and attachments $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); ?>
Następny przykład który znalazłem działa i wysyła maile ale generuje błąd którego nie rozumię:
Kod
Notice: Undefined variable: server_response in C:\wamp\www\test.php on line 10
a oto jego zawartość:
<?php $o_smtp_host='poczta.o2.pl'; //serwer $o_smtp_user='jerry1984'; //login $o_smtp_pass='omega123'; //haslo $o_webmaster_email='jerry1984@o2.pl'; //adres email function server_parse($socket, $expected_response) { { error('Brak odpowiedzi ze strony serwera pocztowego. Proszę skontaktować się z administ ratorem.', __FILE__, __LINE__); } print('Nie można wysać wiadomości e-mail, z powodu: "'.$server_response.'" Proszę skontaktowa się z administratorem. ');//, __FILE__, __LINE__); } #$to='adresat_listu'; $to='jerry1984@o2.pl'; //adres email #$subject='tytul wiadomosci'; //tytul wiadomosci $subject='TEST'; //tytul #$message='TREŚĆ'; //tresc $message=" <html> <head> <title>Tytuł strony</title> </head> <body bgcolor=\"yellow\"> <H2>To jest wiadomość testowa!<br><br>OK!</H2> </body> </html>"; //Tu określamy Mime i kodowanie strony //Mime to nic innego jak spis akceptowanych przez serwer typów plików - mime type, //kodowania chyba nie trzeba tłumaczyć $headers = "MIME-Version: 1.0\r\n"; $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n"; //nagłówek od kogo wysyłana jest poczta $headers .= "From: jerry1984@o2.pl>\r\n"; //dodatkowe nagłówki C.Copy $headers .= "Cc: \r\n"; $headers .= "Bcc: \r\n"; function smtp_mail($to, $subject, $message, $headers) { //koniec z definiowaniem // Are we using port 25 or a custom port? else { $smtp_host = $o_smtp_host; $smtp_port = 25; } error('Nie można połączyć się z serwerem smtp "'.$o_smtp_host.'" ('.$errno.') ('.$errstr.')', __FILE__, __LINE__); server_parse($socket, '220'); if ($o_smtp_user != '' && $o_smtp_pass != '') { server_parse($socket, '250'); server_parse($socket, '334'); server_parse($socket, '334'); server_parse($socket, '235'); } else { server_parse($socket, '250'); } server_parse($socket, '250'); $to_header = 'To: '; { server_parse($socket, '250'); $to_header .= '<'.$email.'>, '; } server_parse($socket, '354'); server_parse($socket, '250'); return true; } // "-f L_O_G_I_N@tlen.pl" to adres, gdzie przychodza zwroty if(smtp_mail($to, $subject, $message, $headers, "jerry1984@o2.pl")==true) ?>
Dodam jeszcze , że skonfigurowałem zawartość w Apache plik php.ini:
Kod
[mail function]
SMTP = poczta.o2.pl
smtp_port = 587
username = jerry@o2.pl
password = ******
SMTP = poczta.o2.pl
smtp_port = 587
username = jerry@o2.pl
password = ******
Proszę o jakieś wskazówki, abym mógł naprawić błędy.
Z góry dziękuje
Pozdrawiam