Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza klientów - ok 2-3 mln rekordów, bardzo aktualna - tel, mail i wiele innych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
BatGraf
Cześć smile.gif

Słuchajcie, może to ciut naiwne pytanie, ale nie wiem gdzie szukać.

Mam do dyspozycji bazę klientów - ok 2-3 mln rekordów, a w niej aktualne (bardzo aktualne) dane - mail, telefon, branża i wiele innych.
Baza jest z Call Center i sam ja tworzyłem, i po części jestem jej właścicielem.

Co można z taką bazą zrobić?

Oczywiście pomijam jakiś mailing itp. Doszedłem do wniosku, ze zapytam mądrych ludzi, może razem wpadniemy na ciekawy pomysł smile.gif
vokiel
Jak to baza jest z Call Center i po części sam ją tworzyłeś? Masz na myśli, że pracowałeś w call center i na boku sobie zapisywałeś kontakty do osób? A czy regulamin tego CC na to zezwala? Jak z polityką prywatności?

Możesz rozesłać spam, albo sprzedać spamerom i oni to zrobią...

P.S. Mam nadzieję, że moich danych tam nie ma, a jeśli są to nie zgadzam się na ich dalsze przetwarzanie, wykorzystanie do mailingu a w szczególności do odsprzedaży innym podmiotom. W zasadzie to żądam ich usunięcia.
nmts
Już wiem u kogo się nie ubezpieczać. winksmiley.jpg
thomson89
A czy Call Center nie ma regulaminu który zaświadcza klientów / odbiorców o ochronie ich danych osobowych?

Jeżeli nie, to maile możesz wykorzystać:
- zaproszenia lockerz haha.gif
- "mądre" linki do klikania z banknocik.com czy coś podobnego
- tworząc innym stronę jako swój atut napisz że możesz zaprezentować ją 500 tys ludzi lub 2 mln (za dopłatą)

Ze względów moralnych, nie sprzedawałbym tego spamerom biggrin.gif
BatGraf
napisałem "ja" ale to baza kumpla, który pracuje w firmie, która ma również CallCenter. Ja tam za takie rzeczy sie nie zabieram, jesli nie mam pewnosci co do legalnosci.
On twierdzi natomiast, ze sam zbierał te dane - min, i że mimo wszystko to CC i tak wykorzystuje część nie do końca legalnie.

Napisałem temat, bo sam jestem ciekaw jak to mozna ugryźć, ale i żeby mieć czyste sumienie, że szukałem smile.gif

Cytat
nmts - nie, spoko. To nie tędy smile.gif
SHiP
Możesz tą bazę danych wykorzystać do badań - obliczyć gdzie najczęściej ludzie się rejestrują oraz jak wyglądają ich loginy. Moim zdaniem to najnormalniejszy sposób aby dobrze je wykorzystać. Rozsyłanie czegokolwiek niechcianego, sprzedawanie spamerom etc jest złe.
Ruda Grażyna
Na tego typu dzialanie sa paragrafy .
Ciekawe czy ktos z ABW juz tutaj nie siedzi.

Spodziewam sie ze jest to baza jednego z ubezpieczycieli; ING/Aviva badz PZU gdzie nie wsyzscy jeszcze wiedza ze te ostatnie to juz nie polskie smile.gif

Cysiaczek
Cytat
Mam do dyspozycji bazę klientów
...
Baza jest z Call Center i sam ja tworzyłem, i po części jestem jej właścicielem.

Nie jesteś jej właścicielem, tylko jeśli to Ty (czy Twój kolega - mniejsza o to) bazę tworzyłeś, to jesteś jej administratorem i jeśli nie rozumiesz różnicy, to radzę nadrobić zaległości. Jeśli dzwonisz na CC i proszą Cię o podanie danych osobowych, to w żadnym wypadku administrator nie ma prawa użyć tych danych w innym celu niż realizacja usługi. Musisz najpierw zapytać użytkowników o zgodę. Oczywiście jeśli dzwoniący zgodzi się juz na etapie rozmowy na na przetwarzanie w innych, konkretnie wskazanych, celach, wówczas ok, ale ma prawo i musi wiedzieć w jakich to celach konkretnie. Jeśli dobrze pamiętam, musi zostać skutecznie poinformowany, co implikuje konieczność przedstawienia stosownego regulaminu.

@thomson89 - jak nie ma regulaminu, to nic nie może zrobić.

Ja i ~kwiatusz jesteśmy administratorami bazy forum.php.pl. Jak myślisz, co możemy zrobić z Twoim adresem e-mail? Może ktoś ma jakiś pomysł?
nmts
Wysłać zaproszenie na facebook.
Wicepsik
Zarabiać na wysyłaniu reklam.
Pawel_W
Cytat(Cysiaczek @ 16.07.2010, 14:34:17 ) *
Ja i ~kwiatusz jesteśmy administratorami bazy forum.php.pl. Jak myślisz, co możemy zrobić z Twoim adresem e-mail?

wysłać mi życzenia na urodziny winksmiley.jpg

@topic
postaw się w sytuacji takiej osoby i lepiej odpuść...
kwiateusz
ja sobie wszystkie wasze maile wpisalem do pamietniczka i udaje ze mam tylu znajomych happy.gif
Lion_87
Cytat(Cysiaczek @ 16.07.2010, 14:34:17 ) *
Ja i ~kwiatusz jesteśmy administratorami bazy forum.php.pl. Jak myślisz, co możemy zrobić z Twoim adresem e-mail? Może ktoś ma jakiś pomysł?

tongue.gif
krzysztof_kf
Cytat(kwiateusz @ 17.07.2010, 01:14:47 ) *
ja sobie wszystkie wasze maile wpisalem do pamietniczka i udaje ze mam tylu znajomych happy.gif

Nie zapomnij o GG biggrin.gif
erix
Hmm, a ktoś to na forum wpisuje do profilu? tongue.gif
krzysztof_kf
Cytat(erix @ 17.07.2010, 11:40:37 ) *
Hmm, a ktoś to na forum wpisuje do profilu? tongue.gif

Tak Pierwsza lepsza osoba biggrin.gif
SHiP
@Cysiaczek: możesz pozamieniać dane różnym osobom winksmiley.jpg

@krzysztof_kf: A ja oszukałem i wpisałem skype ;p.
Cysiaczek
@Lion_87 - świetna grafika - jesteś po prostu niezawodny laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.