Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czego słuchamy w czasie wolnym od programowania :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Jabol
halfik: Co do MTV... to co myślisz o MTV Classic? ACDC, Metallica, Gary Moore, Santana, Clash, Sex Pistols, Led Zepplin i takie cuda... czy to też uważasz za nieliczącą się tandetę?

Co do Comy to przyznam, że też mnie fascynuje. Jeden z niewielu, którzy mnie ostatnio naprawdę zauroczyli.
e4you
widze ze malo kto slucha prawdziwego techno sad.gif och ale nas technomaniakow jest tutaj malo biggrin.gif
FiDO
A mi sie nie chce wszystkiego wypisywac, wiec po prostu podam linka smile.gif
Nie jest to do konca aktualne, bo od niedawna mam troche problemow z uploadowaniem wynikow, ale duzo sie to nie rozni od tego co byc powinno.
halfik
sztos: owszem, metallica zrobila swoje, zrobila wiele dla muzyki ciezkiej ale sie skonczyla, a ostatni album jest na to dowodem (wczesniejsze, od czarnego poszawszy tez zreszta) - urlich i ekipa, po prostu sie wypalili, a to ze jeszcze cos tam niby tworza jest czysta komercha, jada na kase, na marce ktora owszem sami stworzyli. nie mozna im odmowic osiagniec, bo sa chociazby ojcami muzyki thrash metalowej, we wspol z Antraxem, ale... swoimi wypowiedziami, tym co terz prezentuja etc. daja tylko dowod na to, ze sie wyjarali do cna.

I dobrze powiedziales, twierdzac ze nie liczy sie kto slucha... bo gdyby tak bylo trzeba by bylo uznac metalice za najlepszy zespol thrash metalowy (choc nie, bo ostatnio graja raczej new metal), a tak nie jest.

A to ze Metallici slucha mnostwo osob, to kolejny dowod na komerche. britney spears tez slucha mnostow osob, podobnie zreszta jak kiedys disco polo w naszym kraju. To tylko dowod, ze teraz sluchaczami metallici sa ludzie bez gustu, ludzie ktorym podoba sie wszystko co jest na listach przebojow, co puszcza mtv etc. Ci sami ludzie sluchaja takze 18L i innych topowych dzis wykonawcow. Inna bajka ze smieszne jest jak nazywa sie fanem rocka facet, ktory slyszal tylko loada, reloada i inne smieci metallici + zepoly pokroju rage against machine, czy Evanescence lub Korn laugh.gif

Powiedz mi, ktory z tych ludzi, ktorzy sluchaja nowej metallici kojarzy z czyms grupy: Antrax, czy Exodus?

Jabol: MTV Classic jest dosyc dziwnym kanalem, bo nie wiem co wspolnego z klasyka rocka maja np. blue cafe (natknalem sie kiedys na ich kilp na tym kanale)? A wymienione przez Ciebie zespoly|gitarzysci to naturalnie klasyka i co do tego nie ma najmniejszych watpliwosci, choc przyznam ze z tego co wymieniles to interesuje mnie tylko AC|DC i mloda Metallica, reszta jak jest to poslucham...

P.S I tak chlopaki z G3 wymiataja, a Santana przy nich to niemalze amator tongue.gif
proFit
Na samym początku - witam wszystkich grupowiczów. To mój pierwszy post na tym forum.

Więc po kolei.

Metallika to jeden z setek zespołow udzielających się w latach 80tych na scenie Bay Area (czy jak kto woli - San Francisco). Mówie SCENA - myślę SCENA.
Zespoły te nie były produktem marketingu - ale efektem współzawodnictwa pomiędzy róznymi muzykami.
Wtedy przykładano dużą uwagę nie tylko do tego co, ale i jak się grało.

W przypadku Metalliki nie zadecydował ani specjalny talent kompozytorski (taki np. Toxik, który jest jednym z pierwszych zespołów thrashowych, bije jakikolwiek materiał nagrany przez Metallike na głowę.), ani rzekoma wirtuozeria (Kirk Hammet jest. bądź co bądź, przeciętnym gitarzystą i kompozytorem. Wystarczy posłuchać np. Alexa Skolnick'a czy Rona Jarzombka).

Inni muzycy nie byli tak przędsiębiorczy jak Lars Ulrich (który startował na "stanowisko" perkusisty w zespole Metal Church a gdy się nie dostał, postanowił założyć własny zespół, kradnąc przy okazji temu ostatniemu setki riffów i pomysłów.)

Udało im się, bo jako pierwsi podpisali kontrakt z dużą wytwórnią i nagrali dwa b. "chwytliwe" albumy thrashmetalowe. Nic nadzwyczajnego i nic, co pchnęło by tą muzyke do przodu.
Ot, nieco bardziej przystępna muzycznie (dużo prostych power chordów) i złagodzona wersja tego, co oferowała reszta.

AcDC jest fajny bo graja swoj prostacki rock oparty na dwoch-trzech akordach od samego poczatku. Ale oni nigdy sie nie rozwijali i nie zamierzaja.. W przypadku tego zespolu sila tkwi gdzieś indziej.. w koncertach smile.gif

Jedyna cecha 'in-plus" Gary'ego Moore'a to to, że ładnie wygląda w telewizorze.

Wracając do ostatnich nagrań Metalliki - to jest dla mnie ekwiwalent smooth jazz'u czyli "przygrywania do kotleta".

Wynika to z chęci przynależenia słuchaczy do określonego środowiska. Tu - chęci przynależenia do "inteligentów" (choć mało który z nich wie, że jazz narodził sie w burdelach Nowego Orleanu a na dżwięk free-jazzu albo bebop'u dostali by pewnie zawału serca), a w przypadku M. - słuchania "cięzkiej muzyki" i możliwościa powiedzenia wśród znajomych "słucham metalu", ew. założenia śmiesznej, dziecinnej koszulki.

Na koniec dodam tylko: słuchajcie różnej muzyki, docierajcie do niej nie tylko przez radio, prase i telewizje ale też np. przez strony fanowskie, ew. wyspecjalizowane serwisy poświęcone konkretnym gatunkom. Im więcej się słucha, tym wyższą stawia sie poprzeczkę dla kolejnych nagrań i tym większa uwagę przykłada się do jakości muzyki i złożoności struktury kompozycji (a coraz mniejsza - do "chwytliwości".).

Ktoś, kto na co dzień słucha nagrań dwóch-trzech zespołow albo ogranicza się do jednego tylko gatunku, nigdy nie będzie mógł powiedzieć "ja mam własny gust".

Mała rada na koniec:
Ważne też jest, aby z każdym przesłuchaniem danego nagrania koncentrować się na jednym-dwóch instrumentach i umieć je "wyłapać" spośród całej fali "dźwięku, a wraz z kolejnymi "dołączać" resztę instrumentarium. Dla początkującego może to być trudne, ale zapewniam że wraz z doświadczeniem i "osłuchaniem" taki sposób odbioru muzyki daje dużo większą satysfakcję.

Dodam jeszcze od siebie, że w chwili obecnej nie kupuję płyt zespołów, które grają prostszą muzykę - ale nie z chęci "snobowania" się. Po jednym-dwóch przesłuchaniach znam po prostu CAŁE nagranie na pamięć i umiem ją sobie "odtworzyć" dźwięk po dźwięku (z podziałem na poszczególne instrumenty) bez konieczności noszenia ze sobą walkmana/discmana.

Reasumując: płyta na której struktura kompozycji jest bardziej zawiła - starcza na duużo dłużej i przynosi duużo więcej satysfakcji smile.gif

Na podobnej zasadzie "ćwiczą" swój "słuch" muzycy zespołów - improwizacja polega nie na myśleniu "jak-ja-mam-grać" tylko na umiejętności przewidywania tego, co zagra reszta muzyków w zespole, po czym dogrywania własnych partii..

Trening czyni mistrza. Życzę powodzenia we własnym eksploracjach muzycznych rejonów.

Tyle ględzenia w temacie ogólnomuzycznym..
Seth
Widze, ze co po niektorzy nie znaja powiedzienia "o gustach sie nie dyskutuje", tak wiec aby nie rozpoczynac flamewarow zamykam temat.

---------------------

Na prozbe sztosa odblokowuje temat.
sztosz
@Seth: Dziękuje

@halfik: Komercha... Zauważ że wiele zespołuw które stały sie "komercyjne" potrafi nadal troche wnieść do muzyki. Przykładem niech będzie PINK FLOYD i ich płyta THE WALL, jest to wybitnie komercyjna płyta, sukces zawdzięcznia chyba tylko reklamie. Nie wnoszą tam nic czego by nie zrobili wcześniej. Słuchając tej płyty ma się wrażenie jakby słuchało się poskładanych kawałków ich wcześniejszych płyt. Ale zdarzaja się tam rodzynki jak MOTHER albo COMFORTABLY NUMB. Chociaż wcześniej potrafili nagrać niedoścignioną THE DARK SIDE OF THE MOON.

A co do Metaliki: Tak, ostatnia płyta to straszna kicha ale potrafili nagrać Call of C'htulu, które dla mnie jest kawałkiem naprawdę bardzo wybitnym.

Są lepsi? Pewnie że są! Ale kto o nich pamiętać będzie? Kto np. dzisiaj pamieta kto tak naprawdę jest wynalazcą maszyny parowej albo żarówki?

Takie jest życie. Jedyne co można robić to doceniać tych co graja dobrze i są znani i próbować promować tych co grają wybitnie i nie są znani. A nie gnoić znanych bo to łatwiejsze.

Poza tym Muzycy też z czegoś muszą żyć, a każdy lubi życ w jak najlepszych warunkach.

Ps. W G3 gra Robert Fripp?

@ProFit: Część wspomniałem wyżej, a co do słabego warsztatu muzycznego, to znów odwołam się do PINK FLOYD. Czy David Gilmour jest świetnym gitarzystą? Oczywiście że nie. Wszystki jego appergio są takie same, a solówki też wszystkie bardzo znajomo brzmia. A Jimmi Hendrix? On znał tylko dwie skale muzyczne i grał bardzo, ale to bardzo niedbale. Ale Każdy ich zna i nie może im zarzucić że graja kiepskie utwory.
halfik
sztosz: zgadzam sie, wiele zespolow, o ktorych ja mowie ze sie "wypalily" potrafi jeszcze cos wyczarowac, ale to nie jest regula. W przypadku metallici mozna by pod takim katem spojrzec na S&M'a. Ale nie wglebiajmy sie... powiedzmy sobie szczerze, ze albumy, ktore taki zespol nagrywal kiedys, a jakie nagrywa teraz to niebo a ziemia.

seth: "o gustach sie nie dyskutuje" - wierzysz w to, czy tylko przytaczasz takie "ludowe" powiedzonka? bo wg. mnie kazdy w miare zdrowy na umysle czlowiek ma swoje zdanie w sprawie, w dyskusji ktorej zostal uczestnikiem z wlasnej, nieprzymuszonej woli i chcialby skonsultowac swoje przymyslenia, wnioski etc. z takowymi innych ludzi, celem weryfikacji pogladow, moze doglebniejszego poznania sprawy, zobaczenai jej pod innym katem, czy tez ukazania jej innm ze swojej perspektywy myslowej. w duchu dyskusji mozna zmieniac poglady ludzi, poslugujac sie ich wlasnymi umyslami, tak samo jak mozna zostac ofiara swich neuronkow pchnietych do dzialania przez innych i ich slowa.
Seth
halfik: mam poprostu szacunek do pogladow innych. Moze trudno bedzie ci to zrozumiec ale bez tego wymiana pogladow i konstruktywna dyskusja z innymi to tylko szceniackie pokazywanie, że moje musi być na wierzchu - co jest dla mnie strata czasu.
W twojej wypowiedzi nie znalazlem nic podobnego (szacunku) dlatego nawet nie mam zamiaru odpisywac na poprzednie twoje posty.

proFit: zgadzam sie z Toba, ale zauwaz, ze do tego trzeba dorosnac i miec hmm do tego serce (do muzyki). Poza tym sadze, ze bez nzajomosci gry na jakims instrumencie nie mozna docenic wszystkich smaczkow muzyki.

Ja z poczatku sluchalem bardziej znanych zespolow bo byly "latwo dostepne" (stad min. sentyment do Metallici - dziecinstwo i te sprawy winksmiley.jpg -- odrazu mowie, ze nie zaliczam sie do grona metalow tongue.gif) ale z czasem zaczalem siegac po klasykow jak The Doors, Floydzi, Led Zeppelin etc. gdzie w mojej opini liczy sie jakosc, a nie sama melodyjnosc.

Na marginesie polecam obejzec film "Johny Got His Gun" (z tla teledysku One). Naprawde swietny film mimo, ze budzet nawet jak na tamte lata (1971) byl niski.
sztosz
@Seth:Zgodzę się z tym że aby poznać dobrze muzykę należy miec o niej pojęcie od strony technicznej którą można zdobyć np. poprzez grę na instrumencie. Najlepiej zaś rozumie się utwór kiedy samemu się go odtwarza.

Pragnę jeszcze spytać co rozumiesz pod pojeciem jakość która iczy się poza melodyjnością.

Dla mnie bardzo ważny jest rytm. I nie chodzi mi o multum basu czy też dwie stopy walące jak oszalałe w bęben taktowy[centralę (czega ja wręcz nie nawidzę)]. Zgranie perkusji wraz z np. gitara basową i pozwolenie na wyłamanie się solówek gitarowych.
Dobrym przykładem jest ostatnia "Mementa z banalnym tryptykiem zespołu SBB. Innym ciekawym rozwiązaniem dla "ciężkiej" muzyki jest "In a dada da vida" Iron Butterfly.

I w sprawie tego nicka, to nie ma sprawy, tak sobie po poźniej pomyslałem. Post wyedytowany. Swojego mozesz usunąc by zachować ciągłość dyskusji. W sumie przepraszam na priva powinienem wyjaśnić sad.gif

[b]@Halfik:[/u] Owszem o gustach rozmawia się. Ale nikt nie daje nam prawa ich oceniać. Nie wolno sądzić/muwić że ktoś jest taki owaki bo lubi to i tamto. Ale oczywiści możemy dochodzić żródeł fascynacji innych ludzi, pod warunkiem że robimy to kulturalnie i za ich pozwoleniem. Możemy powiedziec że coś nam się nie podoba ale powinniśmy zaznaczyć że jest to nasza opinia a nie sąd ostateczny.
Seth
Ajjj sztos przepraszam :/
To mialo byc do halfika, a ja z rozpedu podalem zly nick :/
Juz poprawiam.
proFit
Cytat(sztosz @ 2004-07-30 07:35:29)
1. Są lepsi? Pewnie że są! Ale kto o nich pamiętać będzie? Kto np. dzisiaj pamieta kto tak naprawdę jest wynalazcą maszyny parowej albo żarówki?

2. Ps. W G3 gra Robert Fripp?

3. @ProFit: Część wspomniałem wyżej, a co do słabego warsztatu muzycznego, to znów odwołam się do PINK FLOYD. Czy David Gilmour jest świetnym gitarzystą? Oczywiście że nie. Wszystki jego appergio są takie same, a solówki też wszystkie bardzo znajomo brzmia. A Jimmi Hendrix? On znał tylko dwie skale muzyczne i grał bardzo, ale to bardzo niedbale. Ale Każdy ich zna i nie może im zarzucić że graja kiepskie utwory.

Ad. 1 Ci, którzy sie tym interesuja?

Ad. 2 Skład g3 jest zmienny. Grał tam także m.i.n właśnie Robert Fripp z KC jak i Allan Holdsworth (zachęcam do zapoznania się z twórczością tego ostatniego)

Ad. 3 Zauważ, że np. w USA istnieje rozróżnienie na "guitarship" i "musicianship", czyli na : "umiejętność posługiwania się gitarą (opanowanie techniki gry)" oraz "muzykalność". U nas nie stosuje się tego rozgraniczenia..
wassago
ludziki: powiedzcie mi jaki typ muzyki tworzy zespol "Crystal Method" - nie moge tego zaszufladkowac, a bardzo bym chcial winksmiley.jpg
Ociu
Ja słucham prawie każdej...
FiDO
Cytat(wassago @ 2004-08-06 18:00:18)
ludziki: powiedzcie mi jaki typ muzyki tworzy zespol "Crystal Method" - nie moge tego zaszufladkowac, a bardzo bym chcial winksmiley.jpg

A po co chcesz cokolwiek szufladkowac.. mi tam osobiscie nie robi roznicy jakiego gatunku jest to co slucham, wazne zeby sie podobalo smile.gif CM tez slucham, ale nie mam pojecia gdzie ich "wsadzic"... Wg allmusic.com jest to elektronika o nastepujacych stylach: Big Beat, Funky Breaks, Electronica, Club/Dance. Nie wiem czy mam sie z tym zgodzic, bo nie jestem specjalista od gatunkow muzycznych, a juz tymbardziej takich orientalnych, w kazdym razie masz odpowiedz.
Droopy
dla mnie to po pierwsze Nightwish
zaraz za nim Iron Maiden
a dalej Metalica, Rammstein, Apocaliptyca, Lacrimosa n i jeszcze Therion, też bardzo lubię

czasami taż puszczę sobie jakieś stare polskie, typu Vairus Manx, pierwszą, lub drugą płytkę...
wassago
Cytat(FiDO)
A po co chcesz cokolwiek szufladkowac.. mi tam osobiscie nie robi roznicy jakiego gatunku jest to co slucham, wazne zeby sie podobalo smile.gif

calkowicie sie z toba zgadzam! tyle ze nie gustuje w muzyce elektronicznej a CM bardzo mi sie podoba dlatego chce sie dowiedziec jaki to typ muzyki, po to aby rozwijac sie (szukac innego zespolu co gra podobna muzyke), a nie konczyc na CM.
Cytat(FiDO)
Big Beat, Funky Breaks, Electronica, Club/Dance

zobaczymy zobaczymy.

ps. mozesz mi polecic jakies zespoly ktore sa mieszanka/podobne do CM/Massive Attack/Healer ?

@ociu: niemieckiego folku tez? tongue.gif
FiDO
Cytat(wassago @ 2004-08-07 01:44:26)
ps. mozesz mi polecic jakies zespoly ktore sa mieszanka/podobne do CM/Massive Attack/Healer ?

W kilku miejscach czytalem, ze CM jest amerykanska odpowiedzia na Chemical Brothers.. moze cos w tym jest, slucham jednego i drugiego i jakies tam podobienstwa sa, mozesz sprobowac.
Cytat(Droopy)
dla mnie to po pierwsze Nightwish

o tak snitch.gif drugiego takiego wokalu nie slyszalem.. jak podoba Ci sie Nightwish to polecam sprobowac tez Lacuna Coil, Within Temptation, The Gathering.
sztosz
Cytat(proFit @ 2004-08-06 17:49:36)
Ad. 1 Ci, którzy sie tym interesuja?

Ad. 2 Skład g3 jest zmienny. Grał tam także m.i.n właśnie Robert Fripp z KC jak i Allan Holdsworth (zachęcam do zapoznania się z twórczością tego ostatniego)

Ad. 3 Zauważ, że np. w USA istnieje rozróżnienie na "guitarship" i "musicianship", czyli na : "umiejętność posługiwania się gitarą (opanowanie techniki gry)" oraz "muzykalność". U nas nie stosuje się tego rozgraniczenia..

1. Ale mało kto będzie z nich (małoznanych lepszych) czerpał inspiracje. A jeżeli któś nie musi czerpać inspiracji z nikogo to znaczy że jest geniuszem muzycznym i na pewno będzie znany i dobry. A poza tym jak można nie czerpać inspiracji, we wszystkim czerpiemy inspirację czy tego chcemy czy nie.

2. Czyli to to G3. Tak Oni W Y M I A T A J Ą. I basta.

3. Tyle że jak masz 'musicianship' a nie masz 'guitarship'. to da się coś zrobić. A jak się ma drugie a nie ma pierwszego to sie zrobi Tubullar Bells a potem będzie odcinać kupony (chociaz Ommadawn też jest nie najgorsze).

Mam wrazenie że talen nie idzie w parze z pieniedzmi (przeważnie), bo spójrzmy na chłopaków ze śląska którzy zaczynali gdzies w piwnicy na węglu a potrafili wciągnąć nosem połowę zachodziej muzyki: SBB.

A jeszcze raz odwołam się do 3. Czy potrzebne jest takie rozgrniczenie? Mi ono nie jest potrzebne do tego żeby się cieszyć muzyką, a naukowcem zajmujacym sie muzyka też chyba nie chcę zostać.

A teraz mam do was wielką prosbę. Niedawno słuchałem Kaczkowskiego któregoś niedzielnego wieczoru. I pamiętam tylko tytuł utworu: 'Whispering a Prayer' Proszę powiedzcie czyje to jest i z jakiej płyty (chyba koncertówka) Było tak boskie...
escaflowne
Steve Vai?
Marusz
Cytat(sztosz @ 2004-08-09 07:53:44)
A teraz mam do was wielką prosbę. Niedawno słuchałem Kaczkowskiego któregoś niedzielnego wieczoru. I pamiętam tylko tytuł utworu: 'Whispering a Prayer' Proszę powiedzcie czyje to jest i z jakiej płyty (chyba koncertówka) Było tak boskie...

http://www.google.pl/search?q=Whispering+a...aj+z+Google&lr=

Polecam google.pl - fajna strona. Mozna wiele sie z niej dowiedziec i kupe materialow znalezc... Dodaj do ulubionych.
sztosz
Oj ale wy jesteście tongue.gif Ale ja potrzebuje tą wersje co była w Mini Maxie na zywo, nie wiem czy to była orginalna koncertowa płyta czy jakis bootleg.
Ociu
Cytat(wassago @ 2004-08-07 01:44:26)
@ociu: niemieckiego folku tez? tongue.gif

A jest taki ? smile.gif
Sprostuje: rocka, heavy metalu, popu, hip-hopu, techno.
eUu@tlen.pl
System Of A Down
Nightwish
Slipknot
Ace
BOYS - JESTES SZALONA exclamation.gif!
guitar.gif cool.gif party.gif rolleyes.gif tongue.gif winksmiley.jpg aarambo.gif biggrin.gif laugh.gif
escaflowne
Cytat(Ace @ 2004-08-15 20:52:11)
BOYS - JESTES SZALONA exclamation.gif!
guitar.gif cool.gif party.gif rolleyes.gif tongue.gif winksmiley.jpg aarambo.gif biggrin.gif laugh.gif

Moje serce... Chcesz, żebym umarł na zawał?! Straciłem apetyt... laugh.gif
fiszol
Cytat(Mistycus @ 2002-05-04 21:11:09)
Spróbujcie odgadnąć jakiej ja słucham muzyki, a jeśli nie będziecie potrafili, zajrzyjcie niżej rolleyes.gif

Co powiecie na mroczną muzykę Średniowiecza :?: Ogólnie lubie różną muzykę, od Starożytności aż po czasy współczesne. Ważne jest, by muzyka miała odpowiedni styl. Muzyka klasyczna potrafi odzwierciedlić każde uczucie, a więc jej właśnie słucham. A co do konkretów, to słucham nie tylko mrocznej, mistycznej muzyki, ale także każdej innej niebędącej muzyką rozrywkową :wink:

Głupio cytować kogoś z pierwszej strony na stronie dziewiątej, ale zrobię to.

Zwyczajnie polecam Ci Blind Guardian i Opera IX, stay dark aaevil.gif

pozdrawiam,
fiszol
tes
Cytat(Seth @ 2002-05-04 19:39:44)
Mistycus polecam Blind Guardian (Gotic) - sciagnij sobie "to France" lub "Bright Eyes". Powinno Ci sie spodobac

yy tak przy okazji to BG to jest Power Metal i To France to jest cover ;)

Cytat
Przy okazji
Cytat
nie legalne
pisze się razem, bo to przymiotnik :P

aaa tak przy okazji to legalne... to nie jest przymiotnik - gramatyka widze rox

A powracajac do tematu:

Jak bylem mniejszy (choc nie jestem stary:p) to sluchalem: Metallica, Iron Maid(anek:p)en, Blind Gurdian etc...

Potem rozkochalem sie w ciezszej muzyce, i tak zaczalem sluchac: Children of Bodom, Cradle of Filth etc...

Dlugo bym musial wymieniac czego slucham - imo glupota jest zakladanie topikow o muzyce nijakiej, bo wymienianie zespolow to zadne zrodlo informacji i imo zalewanie topiku bezsensownym gadaniem (prosze nie pisac hasel: nie podoba sie - nie czytaj, ja tylko wyrazam swoje zdanie bo mam juz doswiadczenie z takimi tematami :) aha i no offence dla autora :p)

No ale jak juz chcecie to teraz lubie:

Cradle of Filth
Ammon Amarth
children Of Bodom
Dimmu Borgir - ale tylko niektore kawalki, bo tak ogole to nie przepadam ;)
Edguy - polecam tym, ktorzy lubia dobry power metal
Blind guardian - czasem sie slucha, tez przyjemne brzmienia
Hammerfall - rowniez super power metal
Helloween - no tez power metal, kurde wszystko szwabskie :p
Axell Rudi Pell - power metal, polecam: "Earls of Black", ten kawalek leci w filmiku klanu ZiP (dla tych co graja w CSa ;) podobno Lady Frag wybierala ;))
Iced Earth - kurde znow power metal ?:>
Pantera - jak ktos lubi cos wolniejszego, to "Cemetery Gates" polecam
Tristania - "Angina" Wymiata :)
WASP - a co ?:> tez fajne :p
XIII leti - ahh ten czeski metal - polecam, zwlaszcza - "trinacte znameni"
Sepultura - mniam :)
SoulFLy - imo "3" wymiata, prophecy srednie, jak myslicie ?
Annihilator - suuuuuper Trash - polecam GORACO
oczywiscie: Metallipa :p Iron Maiden i inne stare dziadki :)

Z tego co mi ostatnio wpadlo w lapki (ostatnio jak ostatnio :p) to moge poelcic covery Iron Maiden, ukazalo sie juz vol. 2, plyty nosza tytuly: "Tribute to the beast" - na eMule latwo dostepne - fajny sklep internetowy w ogole - moj ulubiony :p Z tych plyt to oczywiscie polecam : Tierra Santa - Flight of Icarus... mniaaaaaaamamamam, oryginal wysiada przy tym :) po prostu wypas choelra, nie umiem tego lsowami opisac - trzeba posluchac !!!!

A z polskich to oczywiscie:
Hunter
Closterkeller
Jesus Chrysler Suicide
KAT
i wiele innych, ktorych mozecie nie znac :)

mowilem ze wymienianie bez sensu ? :p

pozdrov ;)
silent
Cytat
aaa tak przy okazji to legalne... to nie jest przymiotnik - gramatyka widze rox

A co jak nie przymiotnik? Nielegalne pisze się razem.
Słownik ortograficzny PWN
tes
ja wiem ze to sie psize razem, ale to nie przymiotnik.. LOL, moze mala podpowiedz:

-ny, -na, -ne, -ty, -ta, -te

a teraz jak ?
aleksander
imięsłów przymiotnikowy jakistam tongue.gif (patrzcie, wakacje a ja jeszcze pamiętam)

imo powinno juz sie ten temat zamknąć bo on do niczego nie prowadzi.
pyro
// Nie wiem, czy taki temat już był ale nie znalazłem.

Chyba nie tylko ja słucham non-stop muzyki cokolwiek bym nie robił, licznik mi nabija niektóre piosenki nawet ponad pół miliona odsłuchań. Zaczynają mi się kończyć zespoły i ich piosenki do słuchania, dlatego postanowiłem założyć ten temat, który się świetnie nadaje do hydeparku w nadziei, że ktoś ma w zanadrzu jakieś fajne zespoły. Przy okazji można się dowiedzieć kto jakiej słucha muzyki, dlatego piszcie wasze ulubione zespoły.

Osobiście słucham różne odmiany metalu.

Ulubione zespoły:
  • Linkin Park
  • Korn
  • Dope
  • Slipknot
  • Kittie
  • Disturbed
  • Metalica
  • Prodigy (ze dwie piosenki)
  • Reveille
  • Deftones
  • Rage againist the machine (Guerilla Radio)
  • Arcana
  • Guano Apes
  • Marilyn Manson
i inne pomniejsze...

Pozdr.
wlamywacz
Paul Miller, Thomas Bronzwaer, Manuel Le Saux, dużo polskiego starego HH smile.gif
michalkjp
Proponuję posłuchać trochę starszych zespołów z gatunku heavy.
Osobiście nu metal mnie nudzi. Są jeszcze nieźli wykonawcy grający muzykę instrumentalną na elektrykach - jeśli lubisz dobre solówki, to pewnie polubisz Satrianiego (uczył Kirka Hammetta z Metalliki). Satriani też jest niezły do słuchania podczas szybkiej jazdy samochodem smile.gif
erix
Zwykle, to vocal trance, ale taki melodyjny... winksmiley.jpg

Choć ostatnio naszło mnie na twory w stylu tango nuevo, czy 80s' na sky.fm. winksmiley.jpg
tiraeth
Słabo szukałeś.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=242

Zamykam.
kwiateusz
a tam odrazu zamykam, łącze smile.gif

ja słucham wszystkiego co leci smile.gif
in5ane
Nie chce mi się czytać całego tematu, odpowiem tylko na nagłówek, czyli jakiej muzyki słucham.

A więc ogólnie to co popadnie, ale ostatnio przerzuciłem się na tzw. "czarnuchów" (niektórzy są biali haha.gif), tzn. słucham:
Kanye West, Linkin Park, The Prodigy, Jay-Z, RATM, Foo Fighters, 2 Pac, Wu-Tang Clan itd.. itd..

Nie pogardzę również audycją na Planecie FM (byłej Radiostacji).

Pozdro ;-)
Mize
House, electro, hardstyle i rzadziej, ale czasem, trance. aaevil.gif

Hmm, zazwyczaj siedze na http://di.fm, kanał electro house.

Pozdrawiam.
phpion
U mnie od ładnych kilku miesięcy leci w kółko Entaj Flaaag smile.gif Mam takie zboczenie, że wsłuchuję się linie perkusji i basu. Bębny to w Anti Flag nic nadzwyczajnego natomiast bas w wykonaniu Chris #2 jest, moim zdaniem, wyjątkowy. Wystarczy posłuchać tego gostka grającego linię basu do jednego numeru.

Poza tym Anti Flag to fajna muza i fajne teskty smile.gif
Cysiaczek
Niedawno oglądałem ostatni odcinek 3 sezonu serialu Battlestar Gallactica. Pod koniec jest genialna scena z świetnym utworem (jak ktoś oglądał, to wie o co chodzi).
http://www.youtube.com/watch?v=Ka_sHy9cVH0
Lubię utwory, które mają jakąś historię,a nie tylko są dobre muzycznie smile.gif
http://pl.wikipedia.org/wiki/All_Along_the_Watchtower

Pozdrawiam
Zyx
Battlestar G-/-alactica ma znakomitą oprawę muzyczną, moim zdaniem jedną z najbardziej klimatycznych.

U mnie ostatnio na tapecie jest Fleetwood Mac i Muse, zaś nieprzerwanie od paru lat na szczycie królują trzy progresywne kompozycje Mike'a Oldfielda: Amarok, Tubular Bells i Taurus 2. Mógłbym ich słuchać na okrągło smile.gif.
tiraeth
Last FM. Głównie, jak pracuję czy serfuję po sieci, to z odpalonym Last.fm smile.gif Prócz tego w drodze, na wykładzie:
- Cas Haley (regularnie od lutego, czekam na kolejny album, jeśli Cas zechce go wydać)
- Dexter OST
- Dragonforce (konkretnie album Ultra Beatdown)
- VA / Club House Sensation 2008
- VA / No. 1 Eurodance 2007
- Weird Al Yankovich - Straight Outta Lynwood
_olo_1984
pendragon, porcupine tree, dream theater, therion, queen, lacrimosa, satriani czyli rockowo/metalowo

pozdr
lectric
Moscow Music Radio www.DeepMix.eu
melkorm
Hmm D: to ja wrzuce swoje 3 grosze (zespoły? ;p)

Przez linkiny, metaliki, korny i tą całą klasyke ... które lubie czasem posłuchać - stanąłem wkońcu na NYHC - HardCore ,
często nazywane " Darciem mordy" xP ale nie mam niczego gdzie bym nie mógł zrozumieć wokalu smile.gif Oczywiście nie słucham tylko tego , lubie troche muzyki klasycznej - bez wokalowej , troche polskiej (uwielbiam Republike <3 ) ... co do samych zespołów to :
- Machine Head
- Ramallah (fajne texty)
- OST Death Note - 0 textu bardzo klimatyczne ;]
- Bury Your Dead
- Biohazard i Agnostic Front (ikony HC)
- Terror
- Throwdown
.. ogólnie wiele innych wystarczy spojrzeć na mój profil na LastFM .

Szkoda że wiekszość z tych zespołów kończy swoje trasy koncertowe u naszych zachodnich sąsiadów ... a jak już przyjadą to koncert 150zł~~ :/ I w Warszawie albo Katowicach ;p
Cysiaczek
Wiesz, w Gorzowie (120k mieszkańców) miał być 50Cent, któremu obiecano 12-20k widowni, a sprzedano zaledwie kilka tysięcy biletów. Pół biedy, ale organizator miał pretensje do mieszkańców, czym w moim odczuciu zasłużył na miano idioty roku biggrin.gif
Z kolei gorzowianom gratuluję - naprawadę jestem dumny - 700 sprzedanych biletów
Dlatego wydaje mi się, że lepiej jak organizują w większych miastach smile.gif
phpion
Cytat(melkorm @ 29.11.2008, 02:51:15 ) *
stanąłem wkońcu na NYHC - HardCore , często nazywane " Darciem mordy" xP

Nie wymieniłeś polskiej sceny HC, a ma się ona bardzo dobrze. Polecam Ci zapoznanie się z legendami:
- Schizma
- 1125
- Face of Reality (młodszy, ale daje radę!)

PS: Szacunek za Agnostic Front smile.gif
Ociu
Wszystko co leci winksmiley.jpg
thek
Myślę, że linki na youtube (o ile są dane utwory tam) czy podobnych serwisach mogły by nam nieco przybliżyć kawałki jakie się lubi posłuchać "na luzie" smile.gif
Zacznę od:
Helloween - I want out
Sirenia - A mental symphony
Sirenia - In Sumerian Haze
Sirenia- In my darkest hours
Sirenia - Euphoria
Angtoria - That´s what the wise lady said
Tristania - Equilibrium
Tristania - My Lost Lenore
Tristania - Wormwood
Tristania - Aphelion
Tristania - A Sequel Of Decay
I coś na teraz... Tristania - December Elegy
A to wykonanie koncertowe coveru Pink Floydów bardzo lubię... Ma w sobie coś. Nightwish - High hopes
Miałem okazje słyszeć ich na żywo i gdy wszyscy odchodzą, a na scenie podpinają mikrofon do akustyka, to wie się, że za chwilę poleci naprawdę fajny kawałek w wykonaniu któregoś z gitarzystów smile.gif Na DVD rzadko jednak się taka perełka zdarza.

Z czasem będę wrzucał inne... Te jakie dałem słucham obecnie dla odprężenia. Jedne są ostrzejsze, ciut żywsze, inne to spokojne ballady smile.gif Dlatego być może sobie coś każdy znajdzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.