Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] link na buttonie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tomilipin
Witam,
chcę się dowiedzieć jak wrzucić link pod button, aby po jego kliknięciu przekierowało nas pod jakiś adres... Mam bowiem przeglądarkę JPGów w php [pisałem o tym w innym temacie] i tam są strzałki << i >> do poruszania się po fotkach a chciałbym żeby zamist nich, znajdowały się buttony. Próbowałem już tagiem
Kod
<button>

<input>
ale żaden nie działa. Oczywiście ja robię coś źle, bo wiem że można przypisać buttonowi link, ale nie wiem jak...
Proszę o pomoc; jak podpiąc link pod button w HTMLu??
kszychu
<button name="kszychu" value="kszychu" onClick="document.url=http://kszychu.prv.pl">
tomilipin
ajajaj... tak nie mogę sad.gif
poniżej kod który wyświetla mi linki. Zamiast "&laquo;" [<<] i "&raquo;" [>>] chciałbym mieć buttonik... Myślę że się da, ale nie wiem jak podpiąć link tworzony dynamicznie...

[php:1:60e5524636]
...
if($_GET['pan']!="0"){
echo "<center><A HREF='?pan=".($_GET['pan']-$max)."'>&laquo;&laquo;</A> ";
}else{
print '<center>&laquo;&laquo;';
}
if($_GET['pan']!="0"){
echo " <A HREF='?pan=0'>Pierwszy</A> ";
}
print ' [ ';
$c = (($_GET['pan']+$max)<=$all) ? $_GET['pan']+$max : $all;
print $c . '/' . ($all);
print ' ] ';
if(($_GET['pan']+$max)<ceil($all))
{
$arr = ceil($all/$max);
echo " <A HREF='?pan=".($arr*$max-$max)."'>Ostatni</A> ";
}
if(($_GET['pan']+$max)<ceil($all))
{
echo "<A HREF='?pan=".($_GET['pan']+$max)."'>&raquo;&raquo;</A></center>";
}
else{
echo "&raquo;&raquo;</center>";
}
...[/php:1:60e5524636]
kszychu
No to co, podmienić nie umiesz? 8O Przecież podałem ci wyżej przykład i zdarzenie, pod które podpiunasz określoną akcję. Teraz tylko kwestia pozmieniania tego w twoim (?) kodzie. Banał, więc trochę samodzielności!
tomilipin
chyba nie myślisz że nie spróbowałem... :?
Wrzuciłem dynamiczny link do on.click w buttonie ale od razu wyskoczył error, nie wiem teraz jak mam to robić...
Domyślam się że tu chodzi o cudzysłowy... zmieniłem więc je na apostrofy ale i tak error. Nie mam pojęcia jak to zrobić, dlatego zwracam się o pomoc...
kszychu
Cytat
Wrzuciłem dynamiczny link do on.click w buttonie ale od razu wyskoczył error

No i dobrze, że wyskoczył, bo użyłeś złego zdarzenia. Powinno być onClick.
BTW. Mogłeś przynajmniej podać jaki to był błąd...
tomilipin
wiedziałem że się doczepisz... już nie chciałem edytować tamtego posta angrysmiley.gif
a kod buttona simply skopiowałem ze strony forum, z posta Twojego więc nie mogłem popełnić błędu ;-)

Error mam taki: Parse error: parse error, expecting `','' or `';'' in c:apachehtdocsa.php on line 74

a kod: [php:1:9b84d47ad1]...
if($_GET['pan']!="0"){
echo "<center><button name="kszychu" value="kszychu" onClick="document.url=?pan=".($_GET['pan']-$max)."">blablabla</button></A> ";
}else{
}
...[/php:1:9b84d47ad1]

zmieniałem już " i ' we wszystkie strony ale ciągle ten sam error :-(

cały kod przeglądarki jest TU. M5910 napisał że sobie poradzę... jakoś mi nie idzie sad.gif
Foxx
[php:1:426fbeeb7e]<?php
if($_GET['pan']!="0"){
echo "<center><button name="kszychu" value="kszychu"
onClick="document.url=?pan=".($_GET['pan']-$max)."">blablabla</button></A> ";
}else{
}
?>[/php:1:426fbeeb7e]
Albo prościej:
[php:1:426fbeeb7e]<?php
if($_GET['pan']!="0"){
?>
<center><button name="kszychu" value="kszychu"
onClick="document.url=?pan=<?=($_GET['pan']-$max)?>">blablabla</button></A>
<?
}else{
}
?>[/php:1:426fbeeb7e]
kszychu
Cytat
wiedziałem że się doczepisz... już nie chciałem edytować tamtego posta angrysmiley.gif

Nie doczepiam się a próbuje znaleźć błąd. To wydawało mi się błędem więc podałem!
Cytat
a kod buttona simply skopiowałem ze strony forum, z posta Twojego więc nie mogłem popełnić błędu ;-)

ctrl+c, ctrl+v, myślenie = off :?
Cytat
Error mam taki: Parse error: parse error, expecting `','' or `';'' in c:apachehtdocsa.php on line 74

a kod: [php:1:0208e6788d]...
if($_GET['pan']!="0"){
echo "<center><button name="kszychu" value="kszychu" onClick="document.url=?pan=".($_GET['pan']-$max)."">blablabla</button></A> ";
}else{
}
...[/php:1:0208e6788d]

a cytować cydzysłowy w echo to kto będzie?

Ja podałem ci przykład, ale jak już wklejasz to do php to pomyśl najpierw i dostosyj się do składni.
[php:1:0208e6788d]<?php
?>[/php:1:0208e6788d]
Miło, że pozostawiłeś nazwę buttona. laugh.gif
--------------- update --------------------
Widzę, że Foxx był pierwszy z tym rozwiązaniem, ale nie usunę tego postu, bo niesie on dodatkowe "przesłanie" dla adresata ;-)
tomilipin
Wielkie dzięki za pomoc!
Buttonik działa, zapomniałem o tych slash'ach przed cudzysłowami sad.gif
jest jedno ale... głupio mi się znowu z tym do Was zwracać. Sprawdziłem już dwa razy i nic... Buttonik nigdzie nie odsyła. Jest bo jest, ale nie działa. Co muszę zrobić aby po kliknięciu nań odsyłał (do poprzedniego zdjęcia w tym wypadku) questionmark.gif
kszychu
Kod
<button onClick="javascript:wyslij("http://www.jakis.url")">

<script language=javascript>

<!--

function wyslij(adres) {

document.location = adres;

}

//-->

</script>

Będziesz wiedział jak to wykorzystać?..
heeroo
Albo mozna cofac w historii!!questionmark.gif
nie pamietam jak to szlo ale cos tam bylo
history.back !?

sorki za bledy... nie znam sie zbytnio.... szczegolnie na javascript tongue.gif
tomilipin
Cytat
Będziesz wiedział jak to wykorzystać?..

chyba nie za bardzo... Nie wiem nic na temat JS, nie znam się więc nic z tym sam nie zrobię... sad.gif
spenalzo
Cytat
chyba nie za bardzo... Nie wiem nic na temat JS, nie znam się więc nic z tym sam nie zrobię... sad.gif

[-X
To masz okazje sie dowiedzieć tongue.gif
http://www.google.pl/search?q=kurs+JS
kszychu
Cytat
Albo mozna cofac w historii!!questionmark.gif
nie pamietam jak to szlo ale cos tam bylo
history.back !?

sorki za bledy... nie znam sie zbytnio.... szczegolnie na javascript tongue.gif

8O
A to a'propos czego kolega zapodał. Bo jakoś nie łapię kontekstu...
patrycjusz
OT. Kubatron ma konkurencje laugh.gif laugh.gif
a tak poważnie to kolejny temat w którym ukazuje się jak namoje oko beznadziejność polskiej młodzierzy :wink: jak to ktoś wyżej określił ctrl+c, ctrl+v, mózg = NULL tongue.gif
heeroo
Cytat
A to a'propos czego kolega zapodał. Bo jakoś nie łapię kontekstu...

a'propos tego
Cytat
Co muszę zrobić aby po kliknięciu nań odsyłał (do poprzedniego zdjęcia w tym wypadku) questionmark.gif

wiec mozna by bylo zrobic cofanie w historii... jesli wczesniej bylo inne zdjecie... winksmiley.jpg
tomilipin
Cytat
To masz okazje sie dowiedzieć tongue.gif http://www.google.pl/search?q=kurs+JS

równie dobrze mogę poczytać kursy CGI, MySQL, Python, HTML, C++, Assembler, JSP, ASP i 999 innych. A przede wszystkim php i nie zawracałbym wam "głowy" :?

dzięki za pomoc... Już zadowolę się strzałkami w ASCII zamiast buttonów.
tomilipin
Cytat
...wiec mozna by bylo zrobic cofanie w historii... jesli wczesniej bylo inne zdjecie... winksmiley.jpg

ale wcześniej nie było innego... a poza tym problemem jest dostanie się do kolejnego, a poprzednie to już tylko analogia: zamiast dodawać do zmiennej- po prostu od niej odejmuję wartość 1. Dlatego historia nie ma tu nic do rzeczy tongue.gif
spenalzo
Cytat
Cytat
To masz okazje sie dowiedzieć tongue.gif http://www.google.pl/search?q=kurs+JS

równie dobrze mogę poczytać kursy CGI, MySQL, Python, HTML, C++, Assembler, JSP, ASP i 999 innych. A przede wszystkim php i nie zawracałbym wam "głowy" :?

Ke?
Do zrobienia klikalnego buttona nie jest potrzebny CGI, MySQL, Python, C++, Assembler, JSP, ASP anii 999 innych. Wystarczy HTML+JS. Ale skoro uważasz, że kursy są fe, książki są fe, nauka jest fe to nie ma sie dziwić, że nie potrafisz sam dojść do rozwiązania swojego problemu.
tomilipin
sorry, nie chcę się kłócić, po prostu nie wiem jak zrobić COŚ- dlatego się zwracam na forum do Was. Nie mogę przecież uczyć się całego JSa tylko dlatego że napotykam jakiś mało znaczący problem. Postaw się na moim miejscu spenalzo. Ty może już znasz php,HTML, JS i może jeszcze inne języki więc dla Ciebie nie ma problemu w zrobieniu linku na buttonie. Ja natomiast znam trochę HTML, zaczynam przygodę z php, uczę się w dobrym LO i nie mogę sobie pozwolić na godziny spędzone przed komputerem chociażby w tak ważnej sprawie jak szczegół: button zamiast strzałek.
Czuję się po prostu nieco jak kotek... Nie umiem czegoś wykonać a inni dają mi tak pośrednie wskazówki od których albo zaczynałem albo nie mogę z nich skorzystać sad.gif
spenalzo
Widze, że nawet nie otworzyłeś linka do google - a tam wszystko jest co Ci trzeba..... Jeżeli myślisz o programowaniu to musisz umieć szukać i dociekać, inaczej staniesz sie bezmyślnym klepaczem nieprzydatnego kodu (nieprzydatnego bo z błędami, a że nie umiesz szukać to ich nie znajdziesz).
kszychu
Cytat
sorry, nie chcę się kłócić, po prostu nie wiem jak zrobić COŚ- dlatego się zwracam na forum do Was.

I bardzo dobrze robisz. Jednak nasz pomoc nie zawsze będzie taka, jakbyś sobie rzyczył. Czasami będzie to podanie jakiejś procedury, czasami przykład a czasami link do rozwiązania.
Cytat
Nie mogę przecież uczyć się całego JSa tylko dlatego że napotykam jakiś mało znaczący problem.

I tu jest Twój podstawowy problem! Najszybciej nauczysz się czegoś samnodzielnie. Jeśli napotkasz problem i będziesz szukał rozwiązania po drodze natkniesz się na wiele, z pozoru niepotrzebnych ci teraz, informacji. Ale zapamiętasz te informacje i kiedyś ci się przydadzą.
Cytat
Postaw się na moim miejscu spenalzo. Ty może już znasz php,HTML, JS i może jeszcze inne języki więc dla Ciebie nie ma problemu w zrobieniu linku na buttonie.

Wiesz od czego ja zaczynałem 6 lat temu? Od dodania kolejnego linka na stronie. Ni cholery nie wiedziałem jak to zrobić, a wstyd było to powiedzieć szefowi, więc zrobiłem na zasadzie analogii do poprzednich linków smile.gif
Cytat
Ja natomiast znam trochę HTML, zaczynam przygodę z php, uczę się w dobrym LO i nie mogę sobie pozwolić na godziny spędzone przed komputerem chociażby w tak ważnej sprawie jak szczegół: button zamiast strzałek.

Nie bardzo Cię rozumiem. Zaczynasz przygodę z php a nie masz czasu na naukę? 8O To tak jakbyś powiedział: "Zaczynam właśnie przygodę z rajdami samochodowymi więc nie mam czasu na takie piuerdóły jak nauka parkowania."
A co do renomowanych szkół.... NA pierwszym roku elki na PW miałem html, pomimo tego nie wiedziałem później jak się robi linki....
Cytat
Czuję się po prostu nieco jak kotek... Nie umiem czegoś wykonać a inni dają mi tak pośrednie wskazówki od których albo zaczynałem albo nie mogę z nich skorzystać sad.gif

A próbujesz? Próbowałeś chociaż sam coś zrobić? Czy napisałeś na forum:
"Kurna chłopaki! Zrobiłem tak i tak i wywaliło mi takie i takie błędy. Co z tym gównem mam zrobić, gdzie popełniam błąd?" Nie! Napisałeś: "No dobra, daliście mi przykłady, linki ale nie daliście mi gotowca! I to ma być pomoc?"...
scanner
Cytat
(...)
Pięknie napisane.
tomilipin
niestety... po kilkunastu próbach stoję w miejscu. Ale mam inny sposób:
Kod
<input type="button" value="Poprzedni" onClick='javascript:location.href="plik.php"'>

i tu mam ten sam problem co wcześniej: gdy linkiem jest plik.php to nie ma problemu, jednak ja muszę mieć
Kod
'?pan=".($_GET['pan']-$max)."'
i znowu jest za dużo cudzysłowów... Wstawiałem już slashe "" przed cudzysłowami ale zawsze kończyło się parse errorem :?

Czy ktoś może mi powiedzieć jak ma wyglądać ten przeklęty link aby działał questionmark.gif
kszychu
[php:1:25b706a0ec]<input type="button" value="Poprzedni" onClick='java script:location.href="plik.php?pan=<?=$_GET['pan']-$max; ?>"'>[/php:1:25b706a0ec]

MOże tak?
Oczywiście całość jest poza znacznikami skryptu php, a tylko oznaczony w środku fragment to skrypt.
tomilipin
To jest to! Wielkie dzięki biggrin.gif
przede wszystkim dziękuję za motywację do samodzielnej pracy i słowa krytyki.
Kszychu- Twój kodzik nieco przerobiłem, teraz wygląda on tak: [php:1:f0ca0d7c48]...
echo "<center><input type=button value=&laquo;&laquo; onClick=java script:location.href='?pan=".($_GET['pan']-$max)."' style='background-color: #F2F2F2; border: 1 solid #000000'> ";
...[/php:1:f0ca0d7c48]
działa oczywiście bezbłędnie, przeglądarka udostępniona jest TU

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!
kszychu
No i brawo Jasiu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.