Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]php cake czy symfony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dr.VaNs
Witam,

piszę już trochę w php więc podstawy znam, ale jakbym miał się ustosunkować na jakim poziomie obecnie jestem ciężko mi stwierdzić, ostatnio jeden z znajomych polecił mi zainstalować symfony, zaś drugi niedługo po tym rzucił hasło abym się zainteresował php cake.

Chciałbym się dowiedzieć które rozwiązanie będzie lepsze dla:

a)człowieka początkującego, znającego podstawy php i mysql
b)człowieka zaawansowanego.

Nie chciałbym się wgłębiać w oba frameworki, ponieważ chciałbym znać jeden ale dobrze. Chyba że mój tok myślenia jest zły to mnie naprostujcie.
Pozdro
AxZx
dla początkującego to raczej Kohana. Symfony jest zbyt skomplikowane nawet dla zaawansowanego - tzn wykorzystuje się go w miarę prosto, ale żeby zrozumieć jak coś jest zrobione, szukać w źródłach i na tej podstawie zorientowanie się jak można coś zrobić - to wszystko jest trochę skomplikowane.
Kohana jest zdecydowanie łatwiejsza pod tym względem, tak mi się wydaje. jakoś to tak przejrzyście jest zrobione, a przy tym bardzo funkcjonalne - proste szybkie łatwe:)
także dla początkującego nie polecam ani Symfony ani Cake. dla bardziej zaawansowanego polecam Symfony. Cake to jakaś pomyłka jest.
Dr.VaNs
Też się nim zainteresuje,

a tak ogólnie to dla średnio zaawansowanego który czasem musi szybko napisać kawał kodu php to który będzie najlepszym rozwiązaniem?
AxZx
Kohana
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.