Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwis mapy / odległości
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cienki1980
Witam.

Czy ma ktoś może doświadczenie z serwisami, które można odpytywać z poziomu aplikacji / strony www o odległości ( trasa w km po drogach , a nie w prostej linii ) między punktami w kraju?

Szukam serwisu :
- wydajnego ( duża ilość zapytań )
- dokładnego ( dobre odwzorowanie dużej ilości małych miejscowości , wsi )
- z logicznym API

Czy możecie coś polecić lub sami z czegoś korzystaliście ?
suchy1
nie wiem czy pomoge ale może sprawdzisz map24.pl
TomASS
Skorzystaj z Google Maps API - doskonałe! Można także z ViaMichelin - też się super sprawdza.
Cienki1980
Cytat(TomASS @ 4.09.2008, 12:36:16 ) *
Skorzystaj z Google Maps API - doskonałe! Można także z ViaMichelin - też się super sprawdza.

Właśnie przeglądam Warunki korzystania w Googlu bo niestety aplikacja która będzie tworzona ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów ... więc ilość zapytań była by całkiem spora i podejrzewam, że w gre wchodziłaby konkretna umowa podpisana z google o wykorzystywanie mapy w tak wielkim zakresie.

Co do ViaMichelin nie wiem czy będzie miała tak dokładne pokrycie w punktach ... i jak do tej pory nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o API

Ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje ?
TomASS
Ale Cieńki!
Co oznacza "ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów"

Masz 400 punktów i planujesz trasę tak aby była jak najkrótsza i zarazem przechodziła przez wszystkie 400?

Przypatrz się dobrze i sprawdź ile zapytań możesz wysłać do Google API - ja byłem zdziwiony, że za DARMO można tak dużo.
Cienki1980
Cytat(TomASS @ 4.09.2008, 13:13:56 ) *
Ale Cieńki!
Co oznacza "ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów"

Nie do końca tak.

Ujmując prościej .. na start systemu muszę wysłać ponad 28 000 zapytań o odległości , a z każdym nowo dodanym miejscem muszę wykonać do 150 zapytań o odległości.

Szukam więc serwisu który pozwoli mi na tak duże jednorazowe odpytanie jak i potem o częste odpytania o odległości.

EDIT: Chyba znalazłem to czego szukałem.
mapGo daje bardzo fajne możliwości, można się z ludźmi dogadać i nie są jakoś strasznie drodzy. Wszystkim dziękuje za inne propozycje.
rogrog
Cytat(TomASS @ 4.09.2008, 12:13:56 ) *
Masz 400 punktów i planujesz trasę tak aby była jak najkrótsza i zarazem przechodziła przez wszystkie 400?

To by był klasyczny "problem komiwojażera", ale nie istnieją algorytmy rozwiązujące go w czasie lepszym niż wykładniczy... a 2^400 to zdecydowanie za dużo:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.