![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy ma ktoś może doświadczenie z serwisami, które można odpytywać z poziomu aplikacji / strony www o odległości ( trasa w km po drogach , a nie w prostej linii ) między punktami w kraju? Szukam serwisu : - wydajnego ( duża ilość zapytań ) - dokładnego ( dobre odwzorowanie dużej ilości małych miejscowości , wsi ) - z logicznym API Czy możecie coś polecić lub sami z czegoś korzystaliście ? -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 8 Dołączył: 2.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy pomoge ale może sprawdzisz map24.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z Google Maps API - doskonałe! Można także z ViaMichelin - też się super sprawdza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z Google Maps API - doskonałe! Można także z ViaMichelin - też się super sprawdza. Właśnie przeglądam Warunki korzystania w Googlu bo niestety aplikacja która będzie tworzona ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów ... więc ilość zapytań była by całkiem spora i podejrzewam, że w gre wchodziłaby konkretna umowa podpisana z google o wykorzystywanie mapy w tak wielkim zakresie. Co do ViaMichelin nie wiem czy będzie miała tak dokładne pokrycie w punktach ... i jak do tej pory nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o API Ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje ? Ten post edytował Cienki1980 4.09.2008, 11:59:08 -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale Cieńki!
Co oznacza "ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów" Masz 400 punktów i planujesz trasę tak aby była jak najkrótsza i zarazem przechodziła przez wszystkie 400? Przypatrz się dobrze i sprawdź ile zapytań możesz wysłać do Google API - ja byłem zdziwiony, że za DARMO można tak dużo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale Cieńki! Co oznacza "ma za zadania wyznaczyć trasę przejazdu w oparciu o ponad 400 punktów" Nie do końca tak. Ujmując prościej .. na start systemu muszę wysłać ponad 28 000 zapytań o odległości , a z każdym nowo dodanym miejscem muszę wykonać do 150 zapytań o odległości. Szukam więc serwisu który pozwoli mi na tak duże jednorazowe odpytanie jak i potem o częste odpytania o odległości. EDIT: Chyba znalazłem to czego szukałem. mapGo daje bardzo fajne możliwości, można się z ludźmi dogadać i nie są jakoś strasznie drodzy. Wszystkim dziękuje za inne propozycje. Ten post edytował Cienki1980 4.09.2008, 14:03:36 -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz 400 punktów i planujesz trasę tak aby była jak najkrótsza i zarazem przechodziła przez wszystkie 400? To by był klasyczny "problem komiwojażera", ale nie istnieją algorytmy rozwiązujące go w czasie lepszym niż wykładniczy... a 2^400 to zdecydowanie za dużo:) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:26 |