Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polaczenie 2 kompow po usb ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jonio40
czesc czy mozna polaczyc 2 kompy kablem usb tak zeby mozna bylo wymieniac w nich dane questionmark.gifquestionmark.gif
ikioloak
z tego co sie orientuje to nie. mozesz polaczyc przez lpt ewentualnie ale i tak najlepiej po lanie.
jonio40
ale po lpt to kiepsku dzie sad.gif
moze jednak jest jakis sposob questionmark.gif
Speedy
Cytat
czesc czy mozna polaczyc 2 kompy kablem usb tak zeby mozna bylo wymieniac w nich dane questionmark.gifquestionmark.gif

Można. Czytałem o tym, chociaż tego nie próbowałem.
Tylko takie kable są bardzo krótkie , bo z założenia ma to służyć do podłączenia tymczasowego (np. przesłanie jakichś danych z laptopa na komputer stacjonarny).
jonio40
znalazlem juz taki kabelek smile.gif

ale luknijcieile sobie zlodzieje za niego zycza sad.gif

http://1klik.pl/sklep/Kable_i_przejsciowki...EE/c54/p154401/
ebe
Musisz mieć specjalny kabel, najtaniej znajdziesz go na allegro. Nie wiem ile to może kosztować, ale całkiem realne jest, że taniej kupisz 2 sieciówki i skrosowany kabel

30 kilka złotych

http://allegro.pl/show_item.php?item=59275961
jonio40
dzieki za link
faktycznie na allegro 32 zl
a tamci zlodzieje na tej stronie chca prawie 10 * tyle.exclamation.gif!
Speedy
Stary !

Ja w pewnym artykule przeczytałem, że kosztuje to w granicach 170 zł , a ostatnio spaceruję sobie po TESCO w dziale komputerowym , a tam widzę taki kabelek za jakieś 8 zł ! Zdziwiłem się, że takie tanie, ale postanowiłem sobie to kupić biggrin.gif . Niestety jeszcze nie miałem okazji przetestować.

Pozdrawiam.
ebe
@speedy ale czy kupiłeś kabelek SPECJALNY DO ŁĄCZENIA kompów? Bo jak to jest kabelek który ma jedynie pasujące wtyczki do 2 kompów to nie radziłbym próbować, w najlepszym przypadku dostaniesz restart kompa, w najgorszym spalisz kontroler usb.
Speedy
Cytat(ebe @ 2005-08-10 17:15:25)
@speedy ale czy kupiłeś kabelek SPECJALNY DO ŁĄCZENIA kompów? Bo jak to jest kabelek który ma jedynie pasujące wtyczki do 2 kompów to nie radziłbym próbować, w najlepszym przypadku dostaniesz restart kompa, w najgorszym spalisz kontroler usb.

Szczerze mówiąc nie wiem, czy jest to specjalny kabelek, ale jeśli wziąść pod uwagę cenę, to dedukuję , że raczej nie tongue.gif . W każdym razie wtyczki z obu stron ma do USB winksmiley.jpg .
Mimo to, Twoja wypowiedź przeraziła mnie do tego stopnia , że raczej nie dowiem się , czy mój kabelek jest właściwy smile.gif

Pozdrawiam.
strife
Cytat(Speedy)
Mimo to, Twoja wypowiedź przeraziła mnie do tego stopnia , że raczej nie dowiem się , czy mój kabelek jest właściwy

@Speedy - to poproś kolegę aby Ci sprawdził ten kabelek laugh.gif
Speedy
Cytat(scarface @ 2005-08-10 23:29:42)
Cytat(Speedy)
Mimo to, Twoja wypowiedź przeraziła mnie do tego stopnia , że raczej nie dowiem się , czy mój kabelek jest właściwy

@Speedy - to poproś kolegę aby Ci sprawdził ten kabelek laugh.gif

Cwaniak snitch.gif hehe.
NuLL
Może jednak kupić taniej nowy ?

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=4410&sid=1 - 1.1

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=11087&sid=1 - 2.0

Qrcze - trza iść spać biggrin.gif
kszychu
Dwie sieciówki - około 30zł
Kabel sieciowy - 0,5 - 1zł za metr
dwie wtyczki RJ - 1zł

Czyż nie będzie taniej i szybciej?
NuLL
Może i tak ale nasuwa się pytanie do czego ma to służyć. Bo jeśli ja mam wpychać 3 sieciówkę to kompa aby podpiąc laptopa na 10 minut aby przrzucić pliki to ja dziękuję.
kszychu
Cytat(NuLL @ 2005-08-11 11:28:50)
Bo jeśli ja mam wpychać 3 sieciówkę to kompa aby podpiąc laptopa na 10 minut aby przrzucić pliki to ja dziękuję.

laugh.gif No skoro nie możesz na 10 minut podpiąć się do jednej z dwóch już włożonych... i nie masz akurat pod ręką żadnego huba/switcha...
Chciałem tyl;ko pokazać, że do połączeń między dwoma komputerami są lepsze interfejsy niż USB, który nie do tego celu został stworzony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.