Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odzyskiwanie danych ze sformatowanej partycji
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Adagio004
Witam! Mam pewien problem. Otóż mam na dysku 3 partycje - jedna z windowsem i dwie z danymi. Sformatowałem drugą partycję z danymi i zmieniłem system plików na ext3 (dla Linuksa). Zainstalowałem Mandrake'a 10. Moje pytanie: Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania danych z tej partycji, na której obecnie jest Linux? Dodam, że przed zainstalowaniem Linuksa był system plików FAT32. Błagam o pomoc...

Zdesperowany Adagio sadsmiley02.gif
sztosz
Po takich operacjach nie masz praktycznie szans. Możesz spróbowac jakimś programem do odzyskiwania danych, Easy Recovery Pro, albo coś Acronisa. Ale szarpanina nie warta zachodu.

Najpierw się myśli potem dziala.
dr_bonzo
Nie ma szans.
Chociaz 'specjalisci' mowia ze (patrz afera Rywina) ze nawet po kilku zapisach mozna wszystko odtworzyc, ale z tego wynikalo by ze kazdy dysk ma praktycznie pojemnosc ze 5 razy wieksza niz wskazuje jego opis/model. Trzebaby tez jakos rozpoznac wiek skasowanych i nadpisanych wielokrotnie danych, co wydaje mi sie niemozliwe.
scanner
Możesz spróbowąc u http://www.ontrack.pl/ - ale jeśli zmieniłeś system plików, zapisałeś tam już jakieś dane, to nie wróże Ci zbytniego powodzenia.
sztosz
A widzieliście cennik ontracka?
scanner
Zaskoczenie ceną jest odwrotnie proporcjonalne do ważności utraconych danych.
Wiedza i technologia kosztują.
Wszędzie, poza światem developerów www.
Niestety.
sztosz
Niestety masz zupełna racje sad.gif

Dlatego niech ten temat będzie przestroga dla innych!
Najpierw panowie myślec potem działać!
Archwizacja danych w dzisiejszych czasach to kilka złotych wydanych na płyty CD albo DVD, a jeżeli sami w komputerze nie macie nagrywarki to na pewno ktoś z waszych znajomych albo współpracowników taka posiada. Naprawdę warto archiwizować dane.
Adagio004
Cytat
Najpierw się myśli potem dziala.

Nie trzeba od razu tak ostro tongue.gif Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż się wydaje... rolleyes.gif
Próbowałem pod Windowsem programu EasyRecovery, ale nie czyta partycji Linuksowej. Ale dzięki za odpowiedzi, następnym razem będę bardziej uważny biggrin.gif Sztosz ma rację. Niech ten temat będzie przestrogą. Uczcie się na błędach innych, w tym wypadku moich graduated.gif
Pigula
szanse sa ale tylko teoretyczne kiedys kumpel zrobil cos podobnego ale z calym dyskiem i nawet co nieco odyzkal tylko jedyny problem byl taki ze albo plik nie mial nazwy badz nazwa byla bledna albo waga pliku zla a i tak najlepsze byly filmy jak puscilismy to obraz byl nalozony z dwoch roznych filmow a glos z trzeciego komedia pierwsza klasa biggrin.gif
dr_bonzo
No bo zamin nadpiszesz zawartosc dysku dane tam pozostaja mimo usuniecia i przepartycjonowania (pelny format je juz usunie), tylko nie maja juz kontekstu (nie wiadomo czy to program, plik tekstowy i ktory to jego fragment)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.