![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2004 Skąd: Twierdza Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam pewien problem. Otóż mam na dysku 3 partycje - jedna z windowsem i dwie z danymi. Sformatowałem drugą partycję z danymi i zmieniłem system plików na ext3 (dla Linuksa). Zainstalowałem Mandrake'a 10. Moje pytanie: Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania danych z tej partycji, na której obecnie jest Linux? Dodam, że przed zainstalowaniem Linuksa był system plików FAT32. Błagam o pomoc...
Zdesperowany Adagio ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po takich operacjach nie masz praktycznie szans. Możesz spróbowac jakimś programem do odzyskiwania danych, Easy Recovery Pro, albo coś Acronisa. Ale szarpanina nie warta zachodu.
Najpierw się myśli potem dziala. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma szans.
Chociaz 'specjalisci' mowia ze (patrz afera Rywina) ze nawet po kilku zapisach mozna wszystko odtworzyc, ale z tego wynikalo by ze kazdy dysk ma praktycznie pojemnosc ze 5 razy wieksza niz wskazuje jego opis/model. Trzebaby tez jakos rozpoznac wiek skasowanych i nadpisanych wielokrotnie danych, co wydaje mi sie niemozliwe. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Możesz spróbowąc u http://www.ontrack.pl/ - ale jeśli zmieniłeś system plików, zapisałeś tam już jakieś dane, to nie wróże Ci zbytniego powodzenia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A widzieliście cennik ontracka?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zaskoczenie ceną jest odwrotnie proporcjonalne do ważności utraconych danych.
Wiedza i technologia kosztują. Wszędzie, poza światem developerów www. Niestety. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety masz zupełna racje
![]() Dlatego niech ten temat będzie przestroga dla innych! Najpierw panowie myślec potem działać! Archwizacja danych w dzisiejszych czasach to kilka złotych wydanych na płyty CD albo DVD, a jeżeli sami w komputerze nie macie nagrywarki to na pewno ktoś z waszych znajomych albo współpracowników taka posiada. Naprawdę warto archiwizować dane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2004 Skąd: Twierdza Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Najpierw się myśli potem dziala. Nie trzeba od razu tak ostro ![]() ![]() Próbowałem pod Windowsem programu EasyRecovery, ale nie czyta partycji Linuksowej. Ale dzięki za odpowiedzi, następnym razem będę bardziej uważny ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 446 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szanse sa ale tylko teoretyczne kiedys kumpel zrobil cos podobnego ale z calym dyskiem i nawet co nieco odyzkal tylko jedyny problem byl taki ze albo plik nie mial nazwy badz nazwa byla bledna albo waga pliku zla a i tak najlepsze byly filmy jak puscilismy to obraz byl nalozony z dwoch roznych filmow a glos z trzeciego komedia pierwsza klasa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo zamin nadpiszesz zawartosc dysku dane tam pozostaja mimo usuniecia i przepartycjonowania (pelny format je juz usunie), tylko nie maja juz kontekstu (nie wiadomo czy to program, plik tekstowy i ktory to jego fragment)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:45 |