Cytat(daro0 @ 10.05.2016, 19:37:03 )

3. Co ze stabilnością zatrudnienia? Praca jest, za chwilę się okaże że jej nie ma (w sensie nie potrzebują kogoś o określonych kompetencjach) a co dalej?
Kolego, nie rozumiesz jednej bardzo ważnej rzeczy - na rynku jest brak programistów, widać to szczególnie w większych miastach. Firmy biją się o pracowników, ciągle zatrudniają firmy rekrutacyjne (Headhunterów).
Zamianę pracy robisz jak pstryknięcie palcami - powtarzam, nowej pracy najdłużej szukałem 2 tygodnie.
Przeglądasz ogłoszenia/dajesz znać headhunterom, wysyłasz aplikacje do 10 firm, z czego odpowie Ci z 6-7, w ciągu tygodnia umawiasz się na rozmowy i dostaniesz kilka propozycji.
Choć zdaję sobie sprawę, że na razie nie pracowałeś w branży i patrząc na to, jak koledzy z innego fachu
męczą się, aby znaleźć jakąkolwiek pracę, to obawiasz się, że możesz się gdzieś przyjąć, a później Cię wyrzucą i nie znajdziesz nowej.
Ale NIE takie są realia. Realia SĄ takie, że na rynku jest brak programistów. Pracę znajdujesz migiem.
I nie myśl o kosztach, na początek możesz nawet spróbować życia na studenta, tj. wynająć sobie z kimś pokój (ze studentami?).
Ja na Twoim miejscu wynająłbym sobie pokój (albo znalazł znajomych/rodzinę) i zagnieździł się na miesiąc, z czego wysłałbym oferty na wszystkie ogłoszenia jakie tylko są. : D
Gwarantuję, że po miesiącu miałbyś co najmniej z 20 propozycji pracy - i nawet gdyby Cię z jednej firmy wywalili, to mógłbyś od razu przejść do drugiej.
Przestań martwić się problemami, które nie istnieją. I na początku Twojej kariery mogą Cię wykopać z jakiejś firmy, to normalka. Gdy jesteś młody, to gówno wiesz i się dopiero uczysz,
ja też w czasach młodości grzeszyłem, robiłem głupie rzeczy, ale tak to wygląda, gdy się uczysz (nie wiesz, uczysz się).
Mogę Ci tylko polecić, abyś nie udawał że wiesz więcej, niż wiesz w rzeczywistości. Jeśli jakaś firma będzie szukać młokosa i im powiesz, że jesteś młokosem, wtedy
Cię zatrudnią, będą uczyć i wyprowadzą na ludzi. Jeśli będziesz jednak udawał, ze wiesz coś więcej (zabarwisz CV, wymyślisz piękne opowieści, przejdziesz rekrutację)
i przypadkiem załapiesz się na jakiegoś MID-a, wtedy wylecisz z hukiem.
Życzę powodzenia w podboju świata. ; )
Cytat(peter13135 @ 10.05.2016, 21:48:19 )

@Dejmien_85
Aha.. ja jestem programistą, ale od PHP trzymam się z daleka (zdaje się, że w PHP faktycznie biednie się zarabia.. nawet w Warszawie

).
Pokaż mi zdanie w którym takie coś napisałem. ; )
Cytat(peter13135 @ 10.05.2016, 21:48:19 )

Aha.. ja jestem programistą, ale od PHP trzymam się z daleka (zdaje się, że w PHP faktycznie biednie się zarabia.. nawet w Warszawie

).
Wydaje się Tobie. Prawdą jest, że jest dużo maluśkich firm, założonych przez PeHaPowców, którzy szukają osłów ofiarnych pracujących za grosze,
jednak na rynku zawsze pojawiają się firmy z dobrymi klientami, które płacą dobrą kasę.
Polecam tylko unikać Biedronki IT - niektóre korporacja płacą po prostu psie pieniądze.