adgad
27.01.2013, 15:05:35
Witam,
mam pytanie o słuchawki, jakie polecacie? Do tej pory kupowałem słuchawki komputerowe do ok 50zł, no ale zawsze coś się z nimi działo, a to pęknięcie, a to jedno ucho nie działa, a teraz gąbką spadła z jednej strony, nie da się jej założyć, a rachunku niestety nie mam

Dlatego postanowiłem że kupię lepsze. Obecnie zastanawiam się nad tymi:
http://allegro.pl/hit-sluchawki-creative-f...2979895404.htmlU mnie akurat jest promocja i są nawet taniej niż na allegro, ale nie chce kupować z przecen tylko żeby były dobre. Moje wymagania to by dobrze redukowały szum wokół otoczenia - najlepiej komputerowe, bo czasem się przydadzą do skype'a. Poza tym powinny być solidne, no i rzecz jasna wygodne. Będę je używał do słuchania muzyki głównie podczas programowania, czasem do jakiejś gry. Budżet 150zł, miejsce zakupu: najlepiej sklep stacjonarny, dlatego proszę o takie modele które są dostępne w marketach/sklepach komputerowych. Sam też patrzę na oferty, ale nie wiem na co zwracać uwagę ;/
tolomei
27.01.2013, 15:30:49
Witaj.
Może nie pomogę Ci zbyt wiele, ale wierząc, że każda informacja Ci się przyda - opiszę swoje doświadczenia.
W swoim życiu przerobiłem trochę. Miałem wiele rodzajów słuchawek.
Zawsze uwielbiałem firmę Logitech i często kierowałem się w tę stronę przy wyborze słuchawek. Dziś mogę powiedzieć, że choć ta firma robi bajeczne rzeczy jeśli chodzi o myszki, klawiatury, a nawet nagłośnienie(mam zestaw 5.1, który działa świetnie) to słuchawek nie potrafią robić. W jednych kabel złapał jakieś przełamania i przestał łączyć(zdarza się, że przejechałem krzesłem na kółkach parę razy po kablu, ale no zdarza się), w innych uszy były tak ściskane, że po godzinie słuchania z bólem trzeba było je delikatnie zdejmować, a jeszcze inne nawet robiły rany na uszach poprzez ostre krawędzie(słuchawki tego typu
http://www.logitech.com/assets/32017/3/wir...adset-h760.png). Denerwowało mnie to ponieważ co dwa-trzy miesiące musiałem inwestować w nowy sprzęt(lubię pograć w gry więc potrafię używać słuchawek nawet do 7 godzin dziennie).
Obecnie od ponad roku używam słuchawek A4techa, które mają gruby kabel, obejmują uszy w taki sposób, że dźwięk jest bardzo dobry, posiadają pojedyncze pokrętło do ustawiania głośności. Model, który posiadam można zobaczyć tutaj
http://www.skapiec.pl/site/cat/49/comp/723809. Oczywiście te słuchawki nie spełniają Twoich wymagań ponieważ nie mają redukcji szumów(nie mam doświadczeń z tą funkcją) i są dość tanie przez co wydawać by się mogło, że nie robią szału. Jednakże po moich doświadczeniach postawiłem na > n i e z a w o d n o ś ć <. Jeżeli szukasz tej cechy to z pewnością znajdziesz ją w tym produkcie.
Jak mówiłem, może nie za bardzo pomogłem, ale zawsze lepiej wiedzieć czego unikać. Życzę udanego zakupu. Jak już przetestujesz nowy sprzęt to proszę podziel się opinią!
Pozdrawiam!
adgad
27.01.2013, 15:46:46
Firma A4Tech jest ok, mam myszkę i działa świetnie, ale kosztowałą 90zł. I trochę masz rację, te słuchawki wg mnie są za tanie, kupowałem już kilka par w tej cenie, akurat a4tech nie, ale chciałbym wydać więcej. Dziękuję za Twoją opinię, jest cenna, proszę o kolejne. Widziałem kiedyś słuchawki 5:1 za 160zł z apollo(tylko może ktoś opisać korzyści z tego systemu 5.1?), teraz ich nie ma, no ale jestem zdeterminowany by kupić w końcu coś lepszego.
devbazy
27.01.2013, 15:50:06
Odradzam zakup tych słuchawek z aukcji. Rozejrzyj się za jakimiś słuchawkami firmy plantronics (gamecom), bądź sennheiser (zerknij na model HD 203) - na pewno się nie zawiedziesz. Za podobną kwotę powinieneś coś wybrać, ewentualnie dorzuć 50-100zł i kup coś znacznie lepszego.
adgad
27.01.2013, 16:04:06
sennheiser HD 203 - te miałem kupować we wrześniu ale wybrałem tracer za 50zł ;/ Zobaczę jeszcze na plantronics, aczkolwiek pierwszy raz słyszę o tej firmie

A może te:
http://allegro.pl/sluchawki-akg-k912-e-bez...2959873616.html ?
Szymciosek
27.01.2013, 16:11:48
Osobiście mam AKG K77, kupione około 2lat temu, spisują się bardzo dobrze, dużo czasu spędzam z nimi na uszach, niestety jedynie co zauważyłem to odklejenie gąbeczek, ale podejrzewam, że to ze względu na to, że leżą na wzmacniaczu i ciepło jest przez co klej popuścił, ale trzyma.
Jakość dźwięku: Bardzo dobra, nie brakuje niczego, od tonów niskich po wysokie.
Jakość wykonania: Również bardzo dobra, prócz tego kleju, ale to bardziej moja wina. Kabel jest długi, gruby, ciężko go raczej pozaginać przy normalnym użytkowaniu. Czasem zdarzy mi się przejechać po kablu krzesłem (kółkami) -> nie widać nawet po tym śladu. Czasami nawet udało mi się szarpnąć nogą za kabel z taką siłą, że końcówka wypadła z gniazdka jack, oczywiście nic się nie stało

Swego czasu dałem za nie ok 120zł, ostatnio patrzyłem z ciekawości, cena była w granicach 160zł.
devbazy
27.01.2013, 16:39:50
@adgad: ja również nie znałem wcześniej tej firmy. Znajomy mi ją polecił i się nie zawiodłem. Korzystam ze słuchawek tej firmy (konkretnie model
GameCom 367) już grubo ponad rok i poza jednym mankamentem (uszy się dość szybko "nagrzewają", chociaż podejrzewam, że w innych słuchawkach z gąbką jest podobnie) są wręcz niezawodne i bardzo dobrze spełniają swoją funkcje.
binprogrammer
27.01.2013, 20:22:51
fatal1ty są spoko, mam je 2 lata i nadal ładnie działają, tylko kabel się psuję u mnie ;/
a tak to fajnie chodzi wszystko, teraz sobie kupuję beatsy by Dr. Dre Pro bo są zajebiste, ale mikrofonu nie mają :/
Szymciosek
27.01.2013, 22:58:24
Cytat(binprogrammer @ 27.01.2013, 20:22:51 )

fatal1ty są spoko, mam je 2 lata i nadal ładnie działają, tylko kabel się psuję u mnie ;/
a tak to fajnie chodzi wszystko, teraz sobie kupuję beatsy by Dr. Dre Pro bo są zajebiste, ale mikrofonu nie mają :/
Pod względem czego są takie "zajebiste"?
Wg. mnie to tylko taki szał z tymi słuchawkami.
devbazy
28.01.2013, 17:59:50
Te słuchawki fatal1ty nie są warte swojej ceny imo. Jest sporo ciekawszych modeli do wyboru w tej (ewentualnie nieco większej) kwocie.
Cpt. Kirk
30.01.2013, 13:04:02
Od bardzo krótkiego czasu mam porządne słuchawki.
Wcześniej miałem słuchawki Sony - niezłe, Philips - nieco słabsze, teraz stwierdziłem, że czas na coś z wyższej półki.
Trafiło na słuchawki Sennheiser HD 518, a więc sprzęt oznakowany jako Hi-FI.
Słuchawki jeszcze nie są wygrzane, na razie używam ich z komputerem wyposażonym w zintegrowaną kartę dźwiękową ze sterownikami Realtek, a więc bardzo przeciętny zestaw.
Pierwsze wrażenie?
Dźwięk wgniata w fotel za sprawą pięknego, głębokiego basu.
Oczywiście dużo zależy od jakości plików z muzyką, ale generalnie jest pięknie.
Teraz czekam na kartę dźwiękową ze wzmacniaczem słuchawkowym, bo podobno w takiej konfiguracji dopiero te słuchawki dostają kopa.
Podobne wrażenia miałem po krótkim odsłuchu ze słuchawkami ze starszej serii HD555.
Jeżeli ktoś lubi soczyste, niskie zakresy, to nich rozważy tą serię.
Podobno wyższe modele są już bardziej stonowane.
nimka
30.01.2013, 22:26:22
Moim zdaniem słuchawki Fatality są świetnie

Posiadam je od roku i jestem z nich bardzo zadowolony,. Szczególnie z jakości dźwięku.
O$iek
31.01.2013, 17:19:43
Rozwiązanie jest dość proste. Dlaczego podobają Wam się Fatalitki? Bo nie słyszeliście dobrego dźwięku, nie chodzi o to, żeby kogoś obrazić, ale nie każdy musi rozkoszować się każdym dźwiękiem, a zapewniam Cię, że jakbyś z Fatality przesiadł się na coś bardziej sensownego, to zacząłbyś odkrywać swoją muzykę na nowo.
binprogrammer
31.01.2013, 22:15:26
nie każda muzyka jest nagrywana w jakości HDMEGAFULL 45623 GB/s wiec sluchawki nie musza byc profki
adgad
31.01.2013, 22:43:30
No właśnie, widzę że kilka osób zwróciło uwagę na kartę dźwiękową. Słuchawki szukam do laptopa, jest to samsung rf510, więc karta nie jest jakaś super. Jaka kwotę warto wydać by słuchawki były solidne i jednocześnie by jakość była dopasowana do możliwości karty? Albo na co zwrócić uwagę, bo patrzyłem na te modele co pisaliście i każde można by kupić, no ale nie chce kupić słuchawek za 200zł by się okazało że jakość dźwięku będzie ta sama co w słuchawkach za 100zł. Doradźcie coś?
Szymciosek
31.01.2013, 22:55:27
Każdy i tak poleci coś innego, najgorzej jest jak ktoś poleca słuchawki, bo znajomy takie ma itd... własna opinia jest najlepsza, a tutaj było kilka takich osób, więc sprawdź sobie dokładniej te modele.
sowiq
31.01.2013, 23:27:24
@autor, jeśli nie zależy Ci na mikrofonie, to zdecydowanie polecam
Koss Porta Pro. Wyglądają bardzo niepozornie, ale to chyba najlepsze słuchawki jakie miałem. Mają bardzo dobre parametry, można powiedzieć że bas wgniata w fotel

A do tego mają bardzo dobrą cenę jak na taką jakość. Ja już zajeździłem jedną parę, teraz mam drugą i już wiem, że jeśli się zepsują, to jako kolejną kupię te same.
Jedyną ich wadą jest składany pałączek, który lubi wyrywać włosy. Trzeba go skleić taśmą
adgad
2.02.2013, 14:51:31
Patrzę na te modele podane wyżej i szukam też inne. Moją uwagę zwróciły te:
http://www.komputronik.pl/product/129581/S...hock_Black.html - wydają się solidne, wygodne itd. Miał ktoś może doczynienie z tymi słuchawkami? Opinie na yt są pozytywne, ludzie raczej pozytywnie się o nich wypowiadają. Tylko że nie wiem co to za firma(jedna aukcja na allegro z tymi słuchawkami jest w kategori philips), czy można sądzić że słuchawki będą dobrej jakości?
Druga pytanie, bardziej ogólne nt. słuchawek. Słuchawki np. Sennheiser hd 203 mają redukcję szumów, no ale są bez mikrofonu, patrząc na inne to są takie które mają redukcję szumów ale to się tyczy mikrofonu. No ale czy wtedy już same słuchawki nie mają redukcji szumów?
nasty
4.02.2013, 20:04:51
Jakiś czas temu sprawiłem sobie Bowers&Wilkins MM1 - łączą się bezpośrednio przez USB z komputerem i mają wbudowany wzmacniacz. Piękny dźwięk. Jeśli szukasz małych i dobrych głośników czy słuchawek to mocno polecam wszystko od B&W.
adgad
10.02.2013, 18:21:43
Słuchawki tej firmy nie są dla mnie - nie ta półka cenowa

Ale mam inne pytanie. @devbazy polecał firmę plantronics, im więcej czytam o tej firmie tym bardziej się do niej przekonuję. Coraz bardziej jestem zainteresowany modelem: Gamecom 780 bądź GameCom 380. I tu pytanie, czy warto dokładać ok. 80 zł i kupić droższe? Czy do muzyki, gier-okazjonalnie, wystarczy model 380? Model wyższy posiada technologię 7.1. Nie wiem czy po prostu będę w stanie zauważyć różnicę. zależy mi przede wszystkim na redukcji szumów, a oba modele to mają. Proszę o Wasze opinie/sugestie.
devbazy
11.02.2013, 01:33:33
Jeżeli dużo słuchasz i grasz, to słuchawki z dźwiękiem 7.1 mogą okazać się w tej sytuacji lepszym wyborem, o ile te 80 zł nie robi dla Ciebie wielkiej różnicy. Chociaż, jeśli już decydujesz się na taki wybór, to mocno zastanowiłbym się nad zakupem lepszej karty dźwiękowej, bo po karcie zintegrowanej cudów bym nie oczekiwał. Ale to jednak znowu kolejny wydatek. Co do wspomnianych modeli, to nie miałem okazji wypróbować ani jednego ani drugiego, ale słuchawki tej firmy mogę (raz jeszcze) polecić w ciemno. To jest naprawdę solidny sprzęt, który posłuży Ci przez dłuższy czas.
Cpt. Kirk
11.02.2013, 13:55:07
Jeżeli ktoś tylko potrzebuje słuchawek do grania, to może rozważyć słuchawki z dźwiękiem przestrzennym.
Ale tylko do gier.
Generalnie jak poczyta się testy tych słuchawek, to piszą bardzo różnie. Jednym się podoba, drugim nie.
Do muzyki ja bym ich nie polecił.
Mam zestaw głośników + suwboofer Soundblastera i do gier i filmów jest ok.
Ale na nim muzyka brzmi słabo.
I co mogę jeszcze dodać, to to, że tu nie tylko chodzi o dźwięk. Trzeba zwrócić uwagę na wykończenie, jak trzymają się na głowie, długość kabla, końcówki (jack, minijack).
Czy potrzebujemy wbudowanego mikrofonu?
Najlepiej pójść sobie do jakiegoś sklepu i wziąść w ręke, poprosić o podłączenie.
I samemu zadecydować.
adgad
11.02.2013, 17:36:24
Cytat(devbazy @ 11.02.2013, 01:33:33 )

Jeżeli dużo słuchasz i grasz, to słuchawki z dźwiękiem 7.1 mogą okazać się w tej sytuacji lepszym wyborem, o ile te 80 zł nie robi dla Ciebie wielkiej różnicy. Chociaż, jeśli już decydujesz się na taki wybór, to mocno zastanowiłbym się nad zakupem lepszej karty dźwiękowej, bo po karcie zintegrowanej cudów bym nie oczekiwał. Ale to jednak znowu kolejny wydatek. Co do wspomnianych modeli, to nie miałem okazji wypróbować ani jednego ani drugiego, ale słuchawki tej firmy mogę (raz jeszcze) polecić w ciemno. To jest naprawdę solidny sprzęt, który posłuży Ci przez dłuższy czas.
Cena w tym przypadku nie stanowi problemu, gdyż model wyższy kosztuje nieco ponad 200zł, a mój budżet to 200zł. A znasz kartę dźwiękową do laptopa:)?
Cytat(Cpt. Kirk @ 11.02.2013, 13:55:07 )

Jeżeli ktoś tylko potrzebuje słuchawek do grania, to może rozważyć słuchawki z dźwiękiem przestrzennym.
Ale tylko do gier.
Generalnie jak poczyta się testy tych słuchawek, to piszą bardzo różnie. Jednym się podoba, drugim nie.
Do muzyki ja bym ich nie polecił.
Mam zestaw głośników + suwboofer Soundblastera i do gier i filmów jest ok.
Ale na nim muzyka brzmi słabo.
I co mogę jeszcze dodać, to to, że tu nie tylko chodzi o dźwięk. Trzeba zwrócić uwagę na wykończenie, jak trzymają się na głowie, długość kabla, końcówki (jack, minijack).
Czy potrzebujemy wbudowanego mikrofonu?
Najlepiej pójść sobie do jakiegoś sklepu i wziąść w ręke, poprosić o podłączenie.
I samemu zadecydować.
Masz rację trzeba zwrócić uwagę na wykończenie itd. Ale gdzie mam je dotknąć? przez allegro się nie da, a w moim "małym" mieście w komputroniku nie ma, w x-komp na zamówienie, o mediaexpert, neonet czy electroworld nawet nie wspominam, bo tam w tej cenie nie znajdę słuchawek, a w media markt też nie ma - a cena na stronie internetowej sklepu jest z kosmosu. W skórcie: muszę polegać na opinii innych, gdyż nie mam możliwości ich sprawdzenia. A tak jak pisałem: szukam do muzyki i okazjonalnie gier, więc właśnie chodzi mi o takie żebym nie żałował że kupiłem za 200zł słuchawki a jakość dźwięku jest słaba-.
Odnośnie Twojego pytania o mikrofon: mam wbudowany w laptopie, no ale chciałbym kupić jakieś słuchawki w tej cenie co będą miały mikrofon. No chyba że się nie da
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.