Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: layout
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dark_root
Znacie się może na robieniu layout'a? Powiedzmy, że mam już stworzony projekt strony, jak teraz dobrze to podzielić tzn. na czym w zasadzie polega to dzielenie. Jedynie na tym, żeby całość się trzymała i tylko gdzieniegdzie powstawiać tylko potem inputy itp?
Moli
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Mógłbyś jaśniej to opisać?
dark_root
powiedzmy, że mam takie coś link Jak mam podzelić to zdjęcie na layout, bo chyba nie chodzi o proste pocięcie skoro treść będzie dynamicznie wstawiana przez php potem. Domyślam się, że jakieś odnośniki i inputy muszę wyłonić jako osobne części zdjęcia a potem je podmienić na inputy i treść. I tylko na tym polega robienie layouta?
phpion
Cytat(dark_root @ 5.07.2009, 21:05:54 ) *
I tylko na tym polega robienie layouta?

Generalnie można powiedzieć, że tak, "tylko na tym". Ale do tego dodaj jeszcze semantykę kodu HTML + (co gorsze!) różną interpretację kodu przez różne przeglądarki (sczególnie IE6). Gdyby cięcie szablonów polegało "tylko na tym" to nikt by nie poszukiwał takich specjalistów (popatrz na ogłoszenia o prace).
dark_root
A czy jest w miare dobrze pocięte?
link Oczywiście trzeba jeszcze podmienić obrazki buttonów, inputów itp, ale to bym zrobił potem.
Moli
To jest pocięcie z photoshopa smile.gif Nie na tym polega cięcie stron smile.gif

ps. W google znalazłem takie cos:
http://rapidshare.com/files/45435946/02..C...otrzeby.WWW.rar
Zobacz może Ci się przyda.
sztosz
Nie bałdzo, zrobiłeś jedną wielką tabelę, a jakoś nie widzę tam danych które należałoby przedstawić za pomocą tabeli :/
nmts
Cytat(dark_root @ 5.07.2009, 21:19:57 ) *
A czy jest w miare dobrze pocięte?
link Oczywiście trzeba jeszcze podmienić obrazki buttonów, inputów itp, ale to bym zrobił potem.

- dużo elementów, które mogłyby być bardziej szczegółowo pocięte,
- jeśli da się coś zrobić tylko w html i css to rób w html i css, po co tniesz stopkę, jak mozna ją zrobić w html i css,
- jeśli jakiś blok ma zmieniać swoją wysokość ze względu na różną ilość tekstu, to nie rób jednego elementu, tylko np. 3 góra, dół i środek - zawierający tekst, w przypadku gdy będzie zmieniać wysokość,

No i przede wszystkim, lepiej nie używać programu, bo nauczy Cię czegoś złego, bo na pewno nic dobrego. ^^
dark_root
Jeżeli mam tego robić w programie to jak? Poprostu pisać kod html i wstawiać podzielone obrazki?
muniekw
Jak możesz to staraj się składać stronę na DIV-ach i robić klasy do nich.
sztosz
Cytat(dark_root @ 6.07.2009, 10:24:39 ) *
Jeżeli mam tego robić w programie to jak? Poprostu pisać kod html i wstawiać podzielone obrazki?

Tak. W największym skrócie na tym to polega smile.gif
dark_root
Może jak już robię to w programie to już do kończę a najwyżej potem pobawię się tak jak mówicie. Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej jest ciąć większe np.prostokąty i potem powstawiać tam w kodzie co ma tam być np. buttona, czy też lepiej odkroić w dużym kwadracie osobny kwadrat gdzie ma być button o jego wymiarach i potem tylko wstawić button na tym małym kwadraciku?
erix
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chyba to pierwsze... tongue.gif
dark_root
Ciężko mi wyjaśnić coś co trzeba widzieć, żeby wiedzieć o co chodzi rolleyes.gif ale chyba dobrze zrozumiałeś bo mi się wydaje podobnie.

PS
Rośnie wam liczba postów, bo ja od jakiegoś czasu cały czas mam tyle samo. Chyba, że to ban za głupie posty laugh.gif

Nie chce mi się już męczyć podzieli mi ktoś to za 100zł?
erix
W hydeparku posty nie są naliczane.

Złóż ofertę na Giełdzie, ta sama kategoria, tylko inny dział. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.