gigzorr
25.03.2010, 09:40:10
Cytat(menTis @ 22.03.2010, 19:25:13 )

Kupiłem wydanie trzeci a zaraz potem wyszło czwarte... to ściągnąłem z neta czwarte i czytam w *pdf, jak narazie podoba mi się. Wszystko jest dobrze wytłumaczone aczkolwiek ja początkujący programista znalazłem 'chyba' błędy. Cytuje:
<form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
<table border=0>
A nie powinno być?
<form action="przetworzzamowienie.php" method="post">
<table border="0">
Jak ty wogóle możesz tutaj pisać , że ściągnałeś z neta ksiązke w pdfie
BUSTED
TWOJE IP ZOSTALO ZAPISANEjoking right now
To ta ksiązka?
kolpaw
27.03.2010, 15:44:29
Jestem szczęśliwym posiadaczem tej książki od 4 dni.
Jak narazie książka bardzo czytelnie i prosto napisana, jednak wymagane podstawy php - sam manual
gigzorr
27.03.2010, 16:54:05
Cytat(kolpaw @ 27.03.2010, 15:44:29 )

Jestem szczęśliwym posiadaczem tej książki od 4 dni.
Jak narazie książka bardzo czytelnie i prosto napisana, jednak wymagane podstawy php - sam manual

co masz na myśli pisząc manual?
ja zamówiłem tą ksiażke z myślą, że jest ona dla początkujacych , tak wyczytałem.
athabus
28.03.2010, 14:27:38
Też swego czasu zaczynałem od tej książki. Posty o złych nawykach moim zdaniem są przesadzone - jakoś nie widzę możliwości napisania książki, która od razu uczyłaby mvc, programowania obiektowego itp. Trzeba przyjąć, że osoba z zerowym doświadczeniem w php chce aby strona zaczęła działać. Muszą być skrypty typu hello world itp.
Z perspektywy czasu można mówić, że książka uczy złych nawyków, ale tak jest ze wszystkim, że nie zostaje się od razu ekspertem.
W mojej opinii książka wybitna - w jednej pozycji zebrano cały przekrój podstaw php i mysql, który pozwala na samodzielne stworzenie pierwszej sensownej strony internetowej. Może i ta strona będzie podatna na ataki, nie będzie prosta w rozwijaniu i będzie mieszała warstwy, ale umówmy się - żeby napisać poprawnie stronę internetową trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia - na pewno nie da się tego zdobyć z książki dla początkujących.
Dawno już nie zaglądałem do tej książki, ale pamiętam, że nauka była oparta o konkretne przykłady i to bardzo mi się podobało. Po tej książce napisałem swój pierwszy poważny projekt - teraz gdy przeglądam jego źródła to śmiać mi się chce, ale pewnie po niewielu książkach mógłbym napisać coś tak rozbudowanego i o dziwo działającego przez ~2 lata bez zastrzeżeń.
Jedyny zarzut jaki mam do tej książki to tytuł Vademecum Profesjonalisty, bo w tej książce nie ma niczego co usprawiedliwiałoby ten tytuł.
Jeśli jednak jesteś na początku swojej przygody z php to kupuj tę książkę bo wychowało się na niej kilka pokoleń, że się tak wyrażę.
Bandicoot
31.03.2010, 23:19:16
Po pewnym czasie te literówki denerwują, lecz ogółem można to wybaczyć, zaczynałem się z niej uczyć mając 0 pojęcia o PHP i MySQL i na razie jest dobrze radzę sobie, a trochę rozdziałów już za mną.
werian
6.04.2010, 20:40:41
Mam nadzieję że upoluję ją jeszcze na allegro.
gigzorr
7.04.2010, 13:57:49
Napewno ją upolujesz na allegro.Ja kupiłem ją przed świętami , jestem w połowie,naczytałem się o security , czyli dużo informacji o bezpieczeństwie w tej oto książce jest poświęcone rozdziałów , warto ja przeczytać , hm coś od siebie: parę błędów jest jak to w książce , czy w pisaniu literówki czy w kodzie.A co do ksiązki , to warto ją kupić.
Adam_
22.04.2010, 18:29:47
Świetna książka dla początkujących. Zacząłem czytać ją od niedawna i jak na razie jestem bardzo zadowolony - mam nadzieję, że tak będzie i do końca.
gigzorr
22.04.2010, 19:06:38
Cytat(Adam_ @ 22.04.2010, 19:29:47 )

Świetna książka dla początkujących. Zacząłem czytać ją od niedawna i jak na razie jestem bardzo zadowolony - mam nadzieję, że tak będzie i do końca.
Bez złudzeń, kazda ksiazka jest dobra na poczatku jak i ta , na koncu nawet nie ma co czytac bo watpie ze zrozumiesz
smentek
4.05.2010, 18:32:22
To rzeczywiście jest dobra książka na początek ale słowo "profesjonalisty" w tytule jest nie na miejscu...
Cytat(Groszek_6 @ 3.01.2010, 14:39:37 )

Posiadam tą książkę stosunkowo niedługo i już mam pewne problemy
Chodzi oczywiście o 'Vademecum Profesjonalisty'.
Kody przepisane żywcem z książki nie chcą się kompilować, nawet te z dołączonej płyty nie działają
Pozdrawiam

Kod PHP ma to do siebie że nie chce się kompilować. Może powinieneś użyć interpretera?
retep86
17.05.2010, 09:44:01
Uczyłem się z tej książki i jestem raczej zadowolony

Owszem zgadzam się z przedmówcą, że wyrażenie "dla profesjonalisty" jest przesadzone, ale na początek jest to książka warta przerobienia.
Pozdrawiam
Jeśli więc jest ona dobra na początek, to po co sięgnąć po jej przeczytaniu?
Demongod
4.07.2010, 16:23:22
Tak to bardzo dobra książka ale tylko na początek. Tak czy siak lubie sobie czasem do niej zajrzeć.
Favrid
21.09.2010, 17:28:48
Witajcie, aktualnie mam możliwość zakupienia praktycznie nieużywanej książki wydania trzeciego za 50 zł. Dodam, że dopiero raczkuje jeśli chodzi o php. Myślicie, że warto kupić trzecie wydanie za taką kwotę czy lepiej zainwestować drugie tyle i kupić wydanie czwarte? Dużo wprowadzili zmian i uaktualnień?
Gabrielx
2.10.2010, 12:43:57
Według mnie nie ma co dopłacać - i tak się będziesz uczyć książka + internet(manual, forum etc.). Kupując stare wydanie otrzymasz ciekawy dział o tworzeniu CMS. W 4 odsłonie go zabrakło ze względu błędów we wcześniejszym wydaniu - które po nabraniu doświadczenia sam naprawisz ;]
Wykrywacz
7.10.2010, 13:08:17
Moim zdaniem ta książka jest beznadziejna (a też zaczynałem z nią), wyrabia obrzydliwe nawyki pisania strukturalnie, których pozbycie się przynajmniej u mnie zajęło masę czasu i nadal widzę ślady.
Odradzam szczerze nauki z tej książki, niestety nie mogę polecić żadnej pozycji która zaczynała by od prostego wyjaśnienia obiektowości itd.
rozczoos
13.10.2010, 19:56:29
Czy mi się wydaje, czy autor tej książki nie ma pojęcia, jak używać funkcji __set i __get? No bez przesady, ale takie babole w VADEMECUM PROFESJONALISTY?! Nie polecam.
Aylard
1.11.2010, 12:24:12
Książka dobra dla początkujących, podobnie jak sporo tutaj osób też się z niej uczyłem. Potem zaś polecam PHP5. Zaawansowane programowanie (
http://helion.pl/ksiazki/php5_zaawansowane...cove,php5zp.htm )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.