Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GIMP] Tutoriale, Layout
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fifi209
Witam! Jako, iż jestem szczęśliwym użytkownikiem wolnego programowania tak też ostatnio zainstalowałem GIMP'a.

Szukam poradników na temat tworzenia własnego layout'u strony, wcześniej bawiłem się z innymi tutkami aby nauczyć się troszkę obsługi programu.

Na gimpuj.info jest kilka poradników, lecz jakoś mnie one nie satysfakcjonują.
Zwracam się z prośbą o podanie jakiś dobry (dokładnych) tutoriali w języku polskim. winksmiley.jpg

Chciałbym zrobić coś takiego:
http://vivee.info/2008/06/23/prosty-zielony-szablon/

Tyle, że nie używam photoshopa. winksmiley.jpg ( troszkę drogi )

Ew. Jeżeli ktoś umie coś takiego wykonać i miałby chęci wytłumaczyć, to też byłbym wdzięczny. haha.gif
pyro
moze warto pomyslec nad ksiazka? na helionie jest pare, m. in. wlodzimierza gajdy
zegarek84
książki nie polecam a dosyć dobre filmiki ze stronki (mniejsza tego jaka to szkoła ;p):
Filmiki szkoleniowe z GIMP

filmiki przedstawiają podstawy i co do podstaw w tym programie poszukaj jeszcze na tej stronie testów do przerobienia...

ogólnie ten efekt co podałeś to nie sama grafika a też css (no i prawie bez css można ale jednak stylami to idzie ;p)...

a co do gimpa to słyszałem, że jest też dodatek do niego/lub wersja zmodyfikowana coby wyglądał jak Adobe Photoshop - ale jakoś tego nie testowałem i dokładnie nie wiem jak to wygląda - więcej Wikipedia:
GIMPShop
SHiP
Jak to na gimpuj nie ma. A mój tutorial? - http://www.gimpuj.info/index.php/topic,6728.0.html biggrin.gif W prawdzie to są podstawy, ale resztę się maluję pędzlem lub ścieżką(są o tym oddzielne tutoriale).
Shadowsword
Nie ma zbyt wielu polskich tutoriali o tworzeniu layów do gimpa. Jeśli potrafisz posługiwać się gimpem, to nie czytaj poszcególnych wskazówek jak coś zrobić w tutorialach dla photoshopa, tylko przeskakuj po kolejnych screenach z efektem końcowym. Ten zielony szablon to nic więcej jak:
Ciemne tło, warstwa z paskami z tutoriala SHiPa lekko prześwitująca, warstwa z dwoma zielono-zielonymi gradientami, biała prześwitująca warstwa z filtrem do cienia (niestety mam angielskiego gimpa, więc nie powiem Ci jak się to po Polsku nazywa, ale z pewnością szybko znajdziesz), na to biały prostokąt i dwa zielone prostokąty na których albo zrobisz ładny zielony gradient, albo jeżeli chcesz żeby wyglądały jak w tutorialu to pokombinuj z deseniami albo chmurami i ustawieniami kolorów winksmiley.jpg
Fifi209
Największy problem z tym białym kwadratem... W photoshopie jak robiłem na trialowej wersji to ładnie wyglądało. W gimpie mi jakoś to nie wychodzi. Jest jakiś taki za ciemny, gdy daję mu mniejsze krycie, a photoshopie kolor jest prawie ten sam tylko, że prześwituje...

W dodatku szukałem czegoś na wzór dodawania szumu, w filtrach jest kilka opcji. Chyba najlepszą z nich (podobieństwo do photoshopa) jest szum HSV ew. RGB.
Poza tym trzeba zrobić swój deseń do pasków, bo "warning" (czy jak on się tam zwie) ma za wąskie paski.
Shadowsword
No z tym prześwitywanie w gimpie to jest straszna siara - zamiast efektu "szklany" jest efekt "szary" ;/ Jeśli ktoś z bardziej zaawansowanych użytkowników zna jakieś tricki, żeby to ładnie wyglądało byłbym bardzo wdzięczny!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.