![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Jako, iż jestem szczęśliwym użytkownikiem wolnego programowania tak też ostatnio zainstalowałem GIMP'a.
Szukam poradników na temat tworzenia własnego layout'u strony, wcześniej bawiłem się z innymi tutkami aby nauczyć się troszkę obsługi programu. Na gimpuj.info jest kilka poradników, lecz jakoś mnie one nie satysfakcjonują. Zwracam się z prośbą o podanie jakiś dobry (dokładnych) tutoriali w języku polskim. ![]() Chciałbym zrobić coś takiego: http://vivee.info/2008/06/23/prosty-zielony-szablon/ Tyle, że nie używam photoshopa. ![]() Ew. Jeżeli ktoś umie coś takiego wykonać i miałby chęci wytłumaczyć, to też byłbym wdzięczny. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze warto pomyslec nad ksiazka? na helionie jest pare, m. in. wlodzimierza gajdy
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
książki nie polecam a dosyć dobre filmiki ze stronki (mniejsza tego jaka to szkoła ;p):
Filmiki szkoleniowe z GIMP filmiki przedstawiają podstawy i co do podstaw w tym programie poszukaj jeszcze na tej stronie testów do przerobienia... ogólnie ten efekt co podałeś to nie sama grafika a też css (no i prawie bez css można ale jednak stylami to idzie ;p)... a co do gimpa to słyszałem, że jest też dodatek do niego/lub wersja zmodyfikowana coby wyglądał jak Adobe Photoshop - ale jakoś tego nie testowałem i dokładnie nie wiem jak to wygląda - więcej Wikipedia: GIMPShop -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to na gimpuj nie ma. A mój tutorial? - http://www.gimpuj.info/index.php/topic,6728.0.html
![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 5 Dołączył: 9.04.2008 Skąd: W-WA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma zbyt wielu polskich tutoriali o tworzeniu layów do gimpa. Jeśli potrafisz posługiwać się gimpem, to nie czytaj poszcególnych wskazówek jak coś zrobić w tutorialach dla photoshopa, tylko przeskakuj po kolejnych screenach z efektem końcowym. Ten zielony szablon to nic więcej jak:
Ciemne tło, warstwa z paskami z tutoriala SHiPa lekko prześwitująca, warstwa z dwoma zielono-zielonymi gradientami, biała prześwitująca warstwa z filtrem do cienia (niestety mam angielskiego gimpa, więc nie powiem Ci jak się to po Polsku nazywa, ale z pewnością szybko znajdziesz), na to biały prostokąt i dwa zielone prostokąty na których albo zrobisz ładny zielony gradient, albo jeżeli chcesz żeby wyglądały jak w tutorialu to pokombinuj z deseniami albo chmurami i ustawieniami kolorów ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Największy problem z tym białym kwadratem... W photoshopie jak robiłem na trialowej wersji to ładnie wyglądało. W gimpie mi jakoś to nie wychodzi. Jest jakiś taki za ciemny, gdy daję mu mniejsze krycie, a photoshopie kolor jest prawie ten sam tylko, że prześwituje...
W dodatku szukałem czegoś na wzór dodawania szumu, w filtrach jest kilka opcji. Chyba najlepszą z nich (podobieństwo do photoshopa) jest szum HSV ew. RGB. Poza tym trzeba zrobić swój deseń do pasków, bo "warning" (czy jak on się tam zwie) ma za wąskie paski. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 5 Dołączył: 9.04.2008 Skąd: W-WA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No z tym prześwitywanie w gimpie to jest straszna siara - zamiast efektu "szklany" jest efekt "szary" ;/ Jeśli ktoś z bardziej zaawansowanych użytkowników zna jakieś tricki, żeby to ładnie wyglądało byłbym bardzo wdzięczny!
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:32 |