Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak sprawdzic 3500 kodow pocztowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-qwaq-
musze poprawic baze danych adresowych 3500 rekordów

baza jest w EXCEL'u

pomysl mam taki zeby wyexportowac odpowiednio miejscowosc oraz adres do pliku txt i skryptem php poprzez zmiane zmiennych w adresie na odpowiedniej stronie www otrzymywac kody pocztowe przynależne do danego rekordu.

Moj problem jest nastepujacy:
na stronie kodow pocztowych poczty polskiej gdy wpisze np miasto Łódź i ulica kilińskiego to wyswietla mi sie:

"ulica: Kilińskiego Jana od 10 do 22" itp

Nie w kazdym przypadku jest taki podzial .

Na tym utknolem i prosze o pomoc lub pomysl jak to inaczej roazwiazac
mihipoznan
A nie prościej wrzucić ten plik do bazy danych SQL i posługiwać się zapytaniami ? : )
-qwaq-
sposob przechowywania dla mnie nie jest wazny bo to mam pozniej przerobic na excela i tak mi bedzie latwiej

chodzi mi o pomysl jak uzyskac kod pocztowy jesli mam np w adresie łódź kilinskiego23

jak wpisuje to w poczcie polskiej to wypisuje mi np ze lodz ul kilinskiego numery od xxx do yyy to kod taki

nie wiem jak skrypt ma wybierac sobie odpowiedni kod ze strony
mihipoznan
ja bym wszystko wrzucił do bazy i tworzył zapytania (SELECT ulice from tabela WHERE kod='np.439-837")
-qwaq-
nie chodzi mi o sposób operowania na danych ktore mam tylko o sposob zdobycia kodu dla danego numeru ulicy ze strony www

po prostu jesli recznie bym to robil to biore miasto i ulice z excela i wpisuje w wyszukiwarce kodow i dla danego numeru ulicy wpisuje kod do excela. problemem jest to ze recznie bym to robil do 2012 roku a ze jestem leniwy to chcialem zrobic skrypt php ktory to z mnie by zrobil
-qwaq-
problem nadal istnieje i jest coraz pilniejszy
tieria
hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem, ale z tego co widzę to wyszukiwarka kodów przekazuje dane metodą GET.
Skoro tak to proponowałbym przez fopen albo fsockopen czy jakoś tak otworzyć sobie np.
Kod
http://www.poczta-polska.pl/kody.php?kod=&ulica=Kili%F1skiego+23&miejscowosc=%A3%F3d%BC&powiat=&wojewodztwo=dowolne&action=search

z odpowiednio wygenerowanymi wcześniej za pomocą php ulicą, miejscowością itd.

Po otwarciu przez fopen to już tylko operacja przeszukiwania jak w zwykłym stringu.

Wg. mnie o to chodziło, a jeśli nie to przepraszam za bałagan.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.