![]() |
![]() |
--qwaq-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
musze poprawic baze danych adresowych 3500 rekordów
baza jest w EXCEL'u pomysl mam taki zeby wyexportowac odpowiednio miejscowosc oraz adres do pliku txt i skryptem php poprzez zmiane zmiennych w adresie na odpowiedniej stronie www otrzymywac kody pocztowe przynależne do danego rekordu. Moj problem jest nastepujacy: na stronie kodow pocztowych poczty polskiej gdy wpisze np miasto Łódź i ulica kilińskiego to wyswietla mi sie: "ulica: Kilińskiego Jana od 10 do 22" itp Nie w kazdym przypadku jest taki podzial . Na tym utknolem i prosze o pomoc lub pomysl jak to inaczej roazwiazac |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej wrzucić ten plik do bazy danych SQL i posługiwać się zapytaniami ? : )
|
|
|
--qwaq-- |
![]()
|
Goście ![]() |
sposob przechowywania dla mnie nie jest wazny bo to mam pozniej przerobic na excela i tak mi bedzie latwiej
chodzi mi o pomysl jak uzyskac kod pocztowy jesli mam np w adresie łódź kilinskiego23 jak wpisuje to w poczcie polskiej to wypisuje mi np ze lodz ul kilinskiego numery od xxx do yyy to kod taki nie wiem jak skrypt ma wybierac sobie odpowiedni kod ze strony |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym wszystko wrzucił do bazy i tworzył zapytania (SELECT ulice from tabela WHERE kod='np.439-837")
|
|
|
--qwaq-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
nie chodzi mi o sposób operowania na danych ktore mam tylko o sposob zdobycia kodu dla danego numeru ulicy ze strony www
po prostu jesli recznie bym to robil to biore miasto i ulice z excela i wpisuje w wyszukiwarce kodow i dla danego numeru ulicy wpisuje kod do excela. problemem jest to ze recznie bym to robil do 2012 roku a ze jestem leniwy to chcialem zrobic skrypt php ktory to z mnie by zrobil |
|
|
--qwaq-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
problem nadal istnieje i jest coraz pilniejszy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem, ale z tego co widzę to wyszukiwarka kodów przekazuje dane metodą GET.
Skoro tak to proponowałbym przez fopen albo fsockopen czy jakoś tak otworzyć sobie np. Kod http://www.poczta-polska.pl/kody.php?kod=&ulica=Kili%F1skiego+23&miejscowosc=%A3%F3d%BC&powiat=&wojewodztwo=dowolne&action=search z odpowiednio wygenerowanymi wcześniej za pomocą php ulicą, miejscowością itd. Po otwarciu przez fopen to już tylko operacja przeszukiwania jak w zwykłym stringu. Wg. mnie o to chodziło, a jeśli nie to przepraszam za bałagan. Ten post edytował tieria 12.04.2008, 16:20:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:11 |