Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CI/KOHANA]Podstawy, widok się nie wyświetla.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Xaviere
Zainstalowałem sobie na localhoście KOHAN'e(a?), edytowałem kontroler który jest domyślnie wyświetlany(na index.php) o nazwie welcome.php i zamieniłem go na:
  1. <?php
  2. class Welcome_Controller extends Controller {
  3.  
  4. function index()
  5. {
  6. $this->load->view(vc/'index'); 
  7. }
  8.  
  9. }
  10. ?>

W katalogu views/vc mam plik o nazwie index.php i w nim sobie mój szablonik.
Ale po wywołaniu mojastrona.pl pokazuje się biała strona, KOHANA jest działająca(gdy zrobię w kontrolerze:
  1. <?php
  2. function index()
  3. {
  4. echo 'hah';
  5. //$this->load->view('vc/glowna'); 
  6. }
  7. ?>
to się wyświetli hah)
Macie może jakieś pomysły?
Ścieżki są dobre.
grzesiek_g
Kohana ma trochę inaczej:
  1. <?php
  2. $view = $this->load->view('viewinview/container', $data);
  3. $view->header = $this->load->view('viewinview/header', $data);
  4.  
  5. $view->render(TRUE);
  6. ?>

Sam tego jeszcze nie testowałem, ale tak jest w pliku examples.php który jest dołączony do frameworka.
Xaviere
Dzięki, działa:)
jastu
Właśnie przglądnąłem kochaną, ale żadnych rewelacji nie wnosi w porównaniu do CI ... szkoda.
grzesiek_g
A czego się spodziewałeś po nowym projekcie? Ale czy PHP5, pełne wsparcie dla UTF8, szybszy rozwój dzięki opiece społeczności, wyeliminowanie niektórych bugów w CI to mało?
Oto moduły planowane w wersji 2.1 (wg roadmap ukończona w 72%):
  • Image library
  • Cache library
  • ORM library
  • Kodoc library
  • Auth module
  • Form_Model, for simple form generation
  • Template_Controller, for simple auto-rendering templates
  • PostgreSQL driver for Database
Trochę cierpliwości, a CI jak pozostanie przy PHP4 i "szybkim" rozwoju bedzie daleko w tyle za Kohaną. Osobiście czekam na wersję 2.1 i przepisuję swój cms z CI na Kohanę.
jastu
Czekam na ORM'a i CACHE w takim wypadku...poprawiłem CI tak że piszę mi się wygodniej, to i może kiedyś Kohana'ą pozmieniam Rkingsmiley.png
nrm
Cytat(jastu @ 26.11.2007, 21:58:24 ) *
Właśnie przglądnąłem kochaną, ale żadnych rewelacji nie wnosi w porównaniu do CI ... szkoda.

kiepski żart.
OOczy
Cytat(jastu @ 26.11.2007, 21:58:24 ) *

sądze że powinieneś się powieśić jak na załączonym avatarze skoro twierdzisz że kohana wnosi niewiele w porównaniu z CI
szkoda...
nrm
może popatrzał sobie na nazwy bibliotek czy coś.. bo na pewno nie zagłębił się w ten FW a juz na pewno nic w nim nie napisał.

różnica między CI a Kohana jest spora, mozliwosci rozszerzania bardzo duze (glownie zasprawa php5).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.