Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: moj wlasny cms
Forum PHP.pl > Forum > PHP
atchor
Witam

Nie piszę z problemem, bo to nie stanowi problemu a raczej kwestię do ulepszenia. Otóż ciągle staram się ulepszać mój patent na CMSa, jednak mam problem z systemowym spojrzeniem. Otóż mechanizm mojego CMSa wygląda tak:

* każdy plik w katalogu głównym to tylko zbiór instrukcji include do plikow z funkcjami (np. wyswietlanie newsow). W plikach z funckjami sa dane nt. wygladu bo np. sa tam znaczniki div.

Wszystko jakoś działa, ale potrzebna mi jest rada na temat wlasciwej struktury plikow bo np. w mojej strukturze chcialbym np. sterowac tytulem strony z poziomu danych pobieranych z bazy, ale dopiero laduja sie razem z news'em. Chcialbym stworzyc system wlasnymi silami nie korzystajac z gotowcow :-) ale oczywiscie rady mile widziane
MMX3
includy robią się problematyczne bo obciążają serwer. nie prościej wszystko obiektowo napisać i generować same divy z konkretnymi id? potem to tylko stylem poskładać do kupy i będzie śmigać. No i nie ma kłopotów z milionem templejtów bo podmieniasz styl i koniec.
marcini82
Skoro juz o czyms tak rozbudowanym jak CMS mowa, to ja bym ci polecal przejscie na programowanie obiektowe i strukture aplikacji oparta mniej lub bardziej na wzorcach MVC i ActiveRecord, wykorzystujaca jakis system szablonow (cos w rodzaju Smarty lub chociazby prosta klase wlasnej roboty, wykorzystujaca szablony php - jak w CodeIgniter).
W moim przypadku taki sposob pisania sie niezle sprawdza. Poczytaj sobie tym na forum czy w sieci bo to temat rzeka...
Z twojego opisu wnosze ze w tej chwili programujesz strukturalnie, wiec musisz sie przygotowac na zmiane sposobu patrzenia na aplikacje i zapewne sporo czasu minie, zanim w pelni zalapiesz obiektowke i zaczniesz tworzyc naprawde dobre i elastyczne projekty.

@MMX3 Co maja includy do programowania obiektowego? A jak piszesz obiektowo to nie includujesz serii plikow z klasami?
MMX3
obsługa bazy i pluginy są includeowane w index.php. Przy includach można się łatwo zamotać. I wypada używać inlude_once bo jak jest wszystko w globalach to robi się totalny syf i jak w c++ potem trzeba zerować zmienne bo śmieci zostają. Ja najczęściej w konstruktorze ładuje pliki konfiguracyjne przypisuje je do atrybutów i tyle. Tak samo konstruktor odpowiada za mechanizmy sesji. No i panel admina zazwyczaj pisze poza głównym silnikiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.