Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Identyczne rekordy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Maniek1976
Witam

Mam taki problem mam w bazie sql kilkadzisiaj identycznych rekordow i chcialbym je usunąć jakimś zapytaniem sql.

Prosze o pomoc i podanie przykładu jak najlepiej to zrobić tak żeby znaleźć wszystkie identyczne rekordy znaleźć odrazu i ewentualnie usunąć.
Earth
Ja nie znam takiego polecenia, najłatwiej chyba napisać krótki skrypt, który będzie:

1. Najpierw czytał pierwszy rekord.
2. Porównywał z innymi po kolei. Jeśli identyczny DELETE.
3. Wczytywanie 2 rekordu.
....
i tak do końca
acztery
rekordy sa w 1 tabeli jak tak to proste jak nie wiem .

1. DELETE FROM `tabela` WHERE `kolumna`='powtarzajacy sie string'
sticker
Cytat(acztery @ 22.06.2007, 09:16:18 ) *
rekordy sa w 1 tabeli jak tak to proste jak nie wiem .

1. DELETE FROM `tabela` WHERE `kolumna`='powtarzajacy sie string'

wszystko fajnie ale skasujesz w ten sposób również ten jeden orginał który jest potrzebny
wiec najpierw select (count) a pozniej delete... limit 0,wynik - 1
Darti
  1. DELETE FROM tabela WHERE pole IN (SELECT pole FROM (SELECT DISTINCT (tabela.pole), count(*) AS c FROM tabela GROUP BY tabela.pole HAVING c>1) AS cos)
SongoQ
@acztery Takie odpowiedzi zmierzaja tylko w kierunku bana.

@Maniek1976
  1. SELECT id FROM tabela GROUP BY id HAVING COUNT(id) > 1

To Ci da id powtarzajace. Kombinuj jak teraz wywalic.
acztery
czemu bana nie napisał ze chce zachować 1 rekord. Wiec z banem se daruj. Przed kim Ty sie chcesz popisać.?
SongoQ
Cytat
czemu bana nie napisał ze chce zachować 1 rekord. Wiec z banem se daruj. Przed kim Ty sie chcesz popisać.?

Na pewno nie przed Toba. A na przyszlosc wypowiadaj sie w tematach na ktore przynajmniej cos wiesz. Bo tylko smiecisz.
acztery
żałosny jestes... tzn ze co ze to co podałem nie usuwa rekordów. questionmark.gif
SongoQ
Zalosny? Nie ma co ukrywac ale widze ze wiedzy na ten temat nie masz i wtracanie postow traktuje jako nabijanie jak mowilem ostrzezenie. Zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.